perjantai 18. syyskuuta 2009

Suola (Sal)

"Herrain herkku, kuningasten ruoka,
ei syö siat eikä koske koirat,
mikä se on?"

Näin kyselee vanha arvoitus. Vastaus on tietenkin natriumkloridi (NaCl) eli ruokasuola. Kotonani (vai pitäisikö sanoa kodossani..) suola kuuluu vakiovarusteisiin sekä keittiössä kuten muuallakin, kuten varmaan monen muunkin kotona, olit sitten pakana tai et.
Suola sekä maustaa ruoan että poistaa negatiivisen energian. Suola sopii keittiön lisäksi myös kotikosmetiikkaan ja kotiapteekkiin.

Maagisesti suola edustaa pääasiallisesti maan elementtiä, ja on yksi vahvimmista noidan käyttämistä aineksista. Ironista sinänsä, suolaa on käytetty myös karkottamaan mm. pahoja noitia ja varkaita. Suola on polttavan voimakasta maistaa paljaaltaan, joten siinä on myös häivähdys tulta, ja kevyenä jauheena ilmaa. Merisuola edustaa lisäksi merta, ja näin ollen myös veden elementtiä, joten kaikki elementit ovat läsnä antaen suolalle voimaa.

Suolaan liittyy erilaisia uskomuksia, ja sitä pidetään monissa kulttuureissa puhtaana, ja siksi pyhänä, ja sen onkin sanottu tarjoavan voimakkaan suojan kaikenlaista pahaa vastaan. Ikkunalaudoille ja kynnyksille siroteltu suolavana pitää poissa niin pahat henget kuin pahaa tahtovat ihmisetkin. Myös vastasyntyneitä on suojeltu laitamalla hyppysellinen suolaa vauvan suuhun.
Veteen tai viiniin lisättynä se puhdistaa nesteen, ja suolavettä voikin vihmoa asuntoon jos haluaa energiat kohdalleen.

(Karkeaa merisuolaa)

Suolan varsinaisesta puhdistuksesta/siunaamisesta ollaan montaa mieltä. Osa haluaa puhdistaa myös magiassa käyttämänsä suolan, mutta koska suola itsessään on valmiiksi puhdasta sitä ei tarvitse erikseen siunata. Suola-astia taas minulla on ollut tapana puhdistaa huonoista energioista, kuka sitä nyt haluaisi säilyttää suolaansa "likaisessa" astiassa? Esineelle kuin esineelle puhdistukseksi riittää pelkkä suolan tai suolaveden pirskotus.

Suola sopii pääasiassa puhdistavaan, suojelevaan ja karkottavaan magiaan, mutta sillä on sekalaisia ansioita vähän joka asiassa. Yksi lemmekäs juhannustaika neuvoo neitokaista syömään 3 (joskus 5) suolattua muikkua (joskus silakkaa tai silliä) ennen nukkumaanmenoa. Unessa sitten tuleva sulhanen tulisi tuomaan vettä janoiselle.

(Karkeaa Ruususuolaa)

Perussuolaksi suosittelen kaikille karkeakiteistä merisuolaa, joka on aromaattista, mineraalipitoista ja lisäaineettomampaa ruoka- eli vuorisuolaan nähden (Lue kuitenkin loppuun).
Karkeakiteinen merisuola on lisäksi helppo rouhia morttelissa karkeusasteeltaan sopivaksi, käytit sitä sitten ruoanlaittoon, kotikosmetiikkaan tai rituaaleihin.

Suola sopii mainiosti kotikosmetiikkaan ja -lääkintään, pääasiassa ulkoisesti ihonhoitoon. Suola on puhdistava, desinfioiva, ja lievästi kuivattava. Etenkin merisuolassa on myös ihoa hoitavia mineraaleja. Suola sopii erityisesti rasvoittuvalle, ongelma- ja sekaiholle. Suolahoidon jälkeen iholle voikin levittää kosteuttajaksi vaikka raastettua tuorekurkkua. Suolaa voi käyttää sellaisenaan kostutetulle iholle, tai sekoittaa vaikka hunajaan tai oliiviöljyyn, jolloin ainetta voi käyttää ihonkuorintaan. Karkeakiteinen merisuola on tässä hyvä senkin takia, että pienellä vaivalla sen saa murskattua karkeusasteeltaan hienommaksi. Vartaloa ja jalkopohjia voi, ja kannattaakin kuoria hiukan karkeammalla massalla kuin kasvoja.

(Jodioitua ruokasuolaa)

Kotiapteekkiinkin suola on oiva lisä. Suola sopii hyvin epäpuhtaan ihon hoitoon, sillä se puhdistaa ja desinfioi. Suolaa ei tarvitse hangata ihoon, vaan voit kostutetuin käsin ensin pyöritellä karkeaa merisuolaa, vuorisuolaa tai ruususuolaa käsissäsi, ja sitten suolaisilla käsillä hierotaan ihoa. Anna suolan vaikuttaa muutama minuutti, ja huuhtele iho. Ihon voi suolakäsittelyn jälkeen rasvata normaaliin tapaan. Vastaavaa ihon suolakäsittelyä silmälläpitäen voi kaupasta (etenkin luontais-, tai ekokaupoista) ostaa juuri ihonhoitoon tarkoitetun suolasaippuan, joka on siis vaan yksi saippuapalan muotoinen, ja -kokoinen suolapala. "Saippuan" pinta kostutetaan, ja siitä irtoavaa, suolaista nestettä hierotaan ihoon kuten tuossa juuri neuvoin.
Hilsettä voi hoitaa kuivapesemällä hiuspohjan hienolla suolalla ennen tavallista shampoopesua.
Vahvalla suolavedellä purskuttelu tappaa bakteereita, ja auttaa ientulehdukseen, ja pitää myös hengityksen raikkaana.

Erilaisten hyönteisten pistoihin ja puremiinkin suola on oiva apu. Kaada suolaa esim. kaksinkertaiselle serlapalalle, taittele kääröksi, ja kastele kosteaksi (ihan likomärkä ei käärön tarvitse olla). Laita näin syntynyt haude ötökänpureman päälle.
Samalla tavoin suolahauteella voi hoitaa nokkosenpolttamia, sekä erilaisia paiseita ja ajoksia iholla.
Sisäisesti suola sopii hyvin ientulehduksen, tms. suun sisäisten tulehdusten ja hiivojen hillitsemiseen, sekä haavojen desinfiointiin; Purskuttelet vain 2-3 kertaa päivässä, miel. hampaiden pesun yhteydessä vahvalla suolavedellä. Lisää pari rkl suolaa vesilasilliseen, ja sekoita hyvin.

Suolalla on ansionsa myös kodinhoidossa, missä sitä käytetään lähinnä puhdistukseen. Mikäli keittolevylle palaa muovia, kaada päälle suolaa, ja laita levy päälle. Kuumenna, ja hankaa kähäräisellä metallisienellä. Käännä levy pois päältä, ja pese liesi normaaliin tapaan.
Kuparille ja messingille helppo kiillotusaine syntyy sekoittamalla 1/3 Meri-, tai ruokasuolaa, 1/3 Vehnäjauhoja, ja 1/3 Väkiviinaetikkaa. Seota levitetään metallipinnoille, annetaan vaikuttaa muutama minuutti, huuhdellaan pois, ja kiilloitetaan pinta sopivalla rievulla.
Suola sopii myös useimmille pinttymille, tummentumille ja muille hankalille tahroille. Esim. kalkkisakkaumia voi poistaa erilaisilta pinnoilta hankaamalla niitä suolalla. Kahvinkeittimen saa puhtaaksi täyttämällä sen vesisäiliön, ja lisäämällä veteen 1 rkl suolaa per kupillinen. Käynnistä keitin ja anna veden valua systeemin läpi. Keitä keittimellä tämän jälkeen vielä kerta tyhjät kahvit, jotta keitin puhdistuu suolasta.
Muurahaisia sun muita voi torjua sisätiloista sirottelemalla suolarakeita kynnykseille, ikkunalaudoille, ja yleisesti niiden kulkureitille.

Mainittakoon myös, että jos ruokaan kokatessa lurahtaa liikaa suolaa, kannattaa sekaan heittää kuorittu, lohkottu  peruna, joka tehokkaasti imee itseensä liian suolan. Tässä myös syy, miksi perunaruoista tulee helposti liian suolaisia. Perunan voi korvata tässä myös omenalla (Ei maistu liikaa läpi edes suolaisissa ruoissa).
Pöytäsuola kokkaroituu tai jämähtää usein sirottimeensa. Tämän voi välttää lisäämällä sirottimeen vähän keittämätöntä riisiä (joka ei kuitenkaan mahdu ulos sirottimen rei'istä), muutaman kuivatun herneen, tai halutessasi suosikki/sopivan koru-, tai horoskooppikiven tai pari ylimääräiseksi energiaboosteriksi ;)

Huom: Hyvä pitää mielessä, että suola syötynä ei kuulu niihin terveellisimpiin pupellettaviin. Liiallinen suolan käyttö nostaa verenpainetta, rasittaa verisuonia, munuaisia ja sydäntä, ja voi altistaa mm. sepelvaltimotaudille, sydänsairauksille, osteoporoosille, ja jopa lisätä aivohalvauksen riskiä. Lisäksi suola mm. sitoo nestettä itseensä aiheuttaen turvotusta. Sipsejä ja naksuja sekä salasuolaisia (mm.juustot ja maustekastikkeet) on siis nautittava kohtuudella. Suositeltu päivittäissuolan minimikäyttömäärä aikuisille on n.1,5 g.
1940-luvun lopulla ruokasuolaan alettiin lisätä jodia terveyssyistä. Jodi on tärkeä kilpirauhashormoonin tuotannossa, ja kilpirauhasten vajaatoiminta altistaa kaulakuputaudille, eli struumalle, joka oli Suomessa pitkään miltei kansantauti. Mainittakoon, että merisuola (eikä ruususuola) sisältävät jodia vähemmän kuin jodioitu suola.

Sanontoja ja Uskomuksia:
-Suola-astian kaatuminen tuo epäonnea. Tämän voi torjua sirottamalla nopeasti kolme hyppysellistä kaatunutta suolaa vasemman olkapään yli.
-Suola-astiaa ei saa koskaan päästää tyhjenemään, tai talo köyhtyy.
-Jos tyttö lisää hieman suolaa kasvojenpesuveten, pojat mielistyvät häneen.
-Jos laittaa liikaa suolaa ruokaan, on rakastunut.
-Suola oli/on tärkeä ja kallisarvoinen (enkä tarkoita hintavassa mielessä) mauste, jonka loppuminen tiesi taloon köyhyyttä. Älä siis anna suola-astioiden tyhjentyä.
-Uuteen kotiin on perinteisti viety leipää ja suolaa, etteivät nämä koskaan talosta loppuisi.
-Elämän suolasta puhuttaessa tarkoitetaan jotain asiaa jota tarvitaan piristämään omaa elämää.
-Hieroa suolaa haavoihin= Lyödä lyötyä/ Kääntää veistä haavassa/ Satuttaa jotakuta uudelleen.
-Vanha suola janottaa= Ikävöidä jotain menneisyydestä, yleensä mennyttä rakkautta.

"Käytäpä liikaa suolaa niin et kuoltuasi märkäne."
-Wanha sanonta-

Ei kommentteja: