keskiviikko 18. marraskuuta 2009

Sokeri (Saccharum)

Kun tuo kahvi nyt tuli esiteltyä, niin tämä jotenkin kuuluu mukaan ;)
Sokeria saadaan yleisimmin sekä Sokeriruo'osta että Sokerijuurikkaasta, mutta myös esim. Sokeripalmusta (Arenga Pinnata) saadaan sokeria. K.o. sokeria kutsutaan palmusokeriksi. Niistä prosessoitua, valkoista kulutussokeria saa kaupasta, merkistä ja valmistajasta vähän riippuen, eri muodoissa, mm. paloina, rouheena ja monille tutuimpana hienosokerina, jota taas saa vähän eri karkeusasteina. Karkeinta sokeria tähän saakka on ollut EuroShopper, hienojakoisinta taas DanSucker. Luonnollisinta sokeria puolestaan ovat erilaiset, valkaisemattomat, raakasokerit, eli täysruokosokerit, kuten levysokeri ja intiaanisokeri.

Maagisesti sokeriruoko on maskuliininen, ja sokerijuurikas feminiininen. Sokeri liitetään Maan elementtiin, sekä, lähinnä naispuolisiin, hallitseviin-, ja ylijumaluuksiin, kuten Rauniin, Isikseen, Hathoriin, Heraan ja Persefoneen, mutta myös Osirikseen, Krishnaan ja Ganeshaan.
Sokeri on makeana aineksena tietysti yhdistetty lempeen ja rakkauteen. Syöttämällä halutulle makeita jälkiruokia, tai lisäämällä hieman sokeria hänen ruokaansa, hänessä heräsi lempeitä tunteita. Wanha lemmenkonsti neuvoo, että halutun nimi piti kirjoittaa puunpalaseen, joka sitten laitetaan suljettavaan lasitölkkiin. Tölkki täytetään puoliksi sokerilla, ja puoliksi hunajalla, ja laitetaan piiloon, niin hän rakastuu sinuun. Kokeile sokeripalasta esim. lemmenamulettiin, tai lisää hieman sokeria kylpyveteen, jos haluat nostaa lempesi ;)
On myös uskottu, että käyttämällä sokeria kotikosmeettisesti, sinusta tulisi kauniimpi/komeampi.
Sokeri sopii myös vaurausamuletteihin ja uhrilahjaksi erilaisille jumalolennoille ja haltioille.

Sokeri sopii siis mainiosti kotikosmetiikkaan. Lähinnä ulkoisesti, tietenkin, sokeriherkut kun aiheuttavat lähinnä näppyjä naamaan.. Muistuttaisin vielä äskeiseen kappaleeseen viitaten, että vaikka sokeri onkin mainio ihonhoitotuote, ei sekään ihmeisiin pysty ;)
Iholle voi käyttää sekä valkaistua että tummaa sokeria, ja sitä voi sekoittaa vaikka hunajaan tai oliivi-, tms, kasviöljyyn, ja näin syntyneellä massalla on hyvä kuoria iho ennen suihkua. Sokeri kyllä liukenee veteen. Huulet taas kannattaa kuoria kostutetulla sokeripalalla.
Sokeri on iho-ystävällinen kuorinta-aine, ja sopii herkälle, ja kuivemmallekin iholle, sillä se ei vaikuta ihon omaan kosteuteen, toisin kuin kuivattava suola.

Kotikiharoita haluava voi lujittaa tuloksen kastelemalla letitettävät hiukset illalla sokerivedellä:
1 rkl hienoa sokeria liuotetaan n. 1 1/2 desiin kuumaa vettä, ja kastellaan hiukset seoksella.
-Hiukset joko letitetään tai kääritään papiljoteille. Avataan, kun hiukset ovat kuivuneet.

Sokerilla on myls jonkin verran lääkinnällisiä ansioita.
Hyönteisenpuremiin tepsii laittaa pari tippaa etikkaa tai kamferia sokeripalalle, ja painaa sillä pistoskohtaa.
Hienosokeri toimii ensiapuna myös kielenpolttamille. Jos poltat kielesi vaikka liian kuumaan juomaan, paina kielenkärki sokerilusikalliseen.

Viimeisenä mainittakoon pari hauskaa niksiä:
-Jos sinulla on hikka, niele nopeasti teelusikallinen sokeria.
-Saippuakuplista tulee kestävämpiä jos saippuakuplaveteen liuottaa hiukan sokeria
-Juusto ei kuivu jääkaapissa niin nopeasti jos sen pakkaukseen laittaa sokeripalan ennen jääkaappiin laittoa :)

Ei kommentteja: