keskiviikko 4. marraskuuta 2009

Saint Germain

Noidankodon keittössä valmistui vaihteeksi ranskalaista tuorehernekeittoa :)

Vajaa litra tuoreita, perattuja herneitä tai pakasteherneitä
2-3 Kevätsipulia
1-2 Sellerinvartta
Pari hienonnettua valkosipulinkynttä
2 l Kasvislientä
2 1/2 dl Kasvikermaa
2 Laakerinlehteä
1 tl Kuivattua timjamia
Kourallinen kuivattua salviaa
Ripaus tuoretta salviaa, jos löytyy

Lisäksi:
Öljyä paistamiseen
Hienonnettua, tuoretta persiljaa
Vegefraichea

-Vegefraiche kannattaa laittaa jääkaappiin, esim. kahvinsuodattimeen valustumaan, mielellään jo edellisenä päivänä
-Viipaloi kevätsipulit ja sellerit
-Laita pannulle nokare voita, ja kuullota siinä hetki valkosipulia. Lisää kasvikset (ei herneitä), kuullota hetki. Nosta sivuun
-Kaada liemi kattilaan, kuumenna ja lisää kasvikset pannulta ja herneet. Kiehauta
-Lisää mausteet, ja hauduta n.2-3 tuntia, niin että ainekset liki soseutuvat. Mikäli sinulla on itsepäisiä herneitä, voit käyttää sauvasekoitinta, mutta suosittelen silti pitkää haudutusaikaa
-Tarkista suola, lisää tarvittaessa. Lopuksi lisää kerma ja keitä vielä n.15 minuuttia
-Tarjoile keitto vegefraichesydämen ja tuoreen persiljasilpun kera.

*Saint Germain -tuorehernekeitto, joka tunnetaan myös lyhennettynä muotoon St Germain, on saanut nimensä ranskalaisen kreivi Saint Germainin mukaan, jonka mainitiin olleen erityisen mieltynyt Salviaan sen mystisten ominaisuuksien vuoksi. Kreivi mm. uskoi salvian pidentävän ikää ja antavan nauttijalleen yliluonnollisia kykyjä.
Reseptistä on tietysti monia variaatioita vähän kokin mukaan, osa sisältää kinkkua ja/tai kanaa, tai osaan laitetaan papuja tai vihreää paprikaa. Tämä oman keittiöni versio yrittää pitää homman yksinkertaisena, ja lihattomana. Alkuperäinen reseptikään ei ollut kovin monimutkainen, mutta se keitettiin yleensä kanaliemeen.
Mikäli sinulla ei ole kevätsipulia, voit hyvin käyttää tähän ruohosipulia, purjonlehtiä, tai ihan tavallista keltasipulia. Sellerinkin voi jättää pois, jos olet vaikka allerginen, mutta ellet ole, en suosittele, sillä se tuo makua. Pääkohdat kuitenkin ovat, että käytät rutkasti salviaa, ja että valmis keitto on kauniin vihreää. Vinkkinä mainittakoon, että mikäli keiton väri jää pliisuksi, voit kääriä hieman huuhdeltuja pinaatinlehtiä märkään harsokankaaseen, ja väännä kääröä kuin kuivattavaa pyykkiä kattilan yllä. Saat luonnollista vihreää väriä helposti :)

Ei kommentteja: