keskiviikko 9. syyskuuta 2009

Kahvi (Coffeum)

Uskokaa pois, Kotonoidan kaapista ei löydy mitään jota se ei olisi kokeillut iholle tai hiuksiin. Tämän päivän kotikosmeettisena lisäyksenä siis suodatinkahvi..

Kahvi on kahvipensaan (Coffea, etenkin Coffea Arabica) paahdetuista pavuista uuttamalla valmistettua juomaa. Tätä, aikoinaan säännösteltyäkin, juomaa saa onneksi vapaasti liki jokaisesta marketista kioskista ja huoltoasemamyymälästä kautta maan. Suomalaisethan nyt ovat historian läpi olleet tunnettua kahvinlatkijakansaa, kenellekään sanonta kahvihampaan kolotuksesta ei liene vieras. Etenkin noidilla ja isoäideillä tuo mainittu ruumiinosa tuntuu olevan aivan erityisen kehittynyt.
Kahvia voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Sisäisesti nautittuna kahvi edistää ruoansulatusta ja suolentoimintaa, sekä poistaa nestettä elimistöstä. Siksi kahvinjuomisen jälkeen olisikin hyvä nauttia lasi tai pari vettä.

Ulkoiseen käyttöön kahvinporoista saa hienoa ihonkuorinta-ainetta. Karkeusasteen voi valita pannu (karkeampi, sopii vartalolle) - ja suodatinjauhatuksen (hienompi, sopii kasvoille) väliltä. Itse olen sekoittanut pari ruokalusikallista kahvinporoja yhteen ruokalusikalliseen vettä, ja sitten naamaan. Hierotaan kasvoille sormenpäillä pyörivin liikkein ja pestään pois.
Kasvonaamion kahvista saa sekoittamalla sitä vaikka luonnonjogurttiin.
Kahvi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja poistaa kuona-aineita. Kahvin sisältämä kofeiini myös virkistää ihoa.
Ihan herkälle iholle tuota ei suositella, sillä kahvi sisältää myös happoja. Hapot tuhoutuvat paahdettaessa, ja siksi tummapaahtoinen kahvi on parasta sekä iholle että juotavaksi (ja närästääkin vähemmän). Tosin ongelmaihoa voi kokeilla hoitaa hapokkaammalla, vaaleapaahtoisella kahvilla.
Jos ei halua kovin vahvaa kahvikäsittelyä, voi purut kierrättää suodattimesta josta keitit aamukahvisi.

Musta kahvi (jäähdytettynä tosin) on myös mainio hiushuuhde tummille hiuksille ja syventää niiden väriä.
Jos silmäpussit tai tummat silmänaluset vaivaavat aamuisin, kasta sormet kylmään kahviin, pyyhkäise silmäpusseja ja hiero vähän nenänvartta sivuilta, silmien läheltä.

Kahvinporoja pannukahvista, ellei suodatinpussi syystä tai toisesta halkea, voi käyttää povailuun samalla tavoin kuin teenlehtiä. Kahvikupin reunoihin ja pohjalle tiivistyneiden kuvioiden symboliikkaa tulkitaan ja laaditaan juojalle ennustus tulevista tapahtumista. Mitä lähempänä kupin korvaa kuvio myötäpäivään katsoen on, sitä nopeammin ja varmemmin ennustus toteutuu.

Huom: Kahvinpavut sisältävät luonnostaan parkkihappoja, jotka paahtamisprosessi tuhoaa. Mitä tummempi paahto, sitä vatsaystävällisempää kahvi on. Koska vaaleapaahtoinen kahvi sisältää jäämiä parkkihapoista, se saattaa aiheuttaa närästystä ja ärsyttää ruoansulatuselimistöä pidemmän päälle. Tummapaahtoista kahvia ei myöskään tarvitse laittaa suodattimeen yhtä paljon kuin vastaavaa vaaleapaahtoista kahvia. Kahvin juonti myös tummentaa hiuksia (ja kellastuttaa hampaita).

Muista myös, että kotikosmeettiset kahvinporot voivat tukkia viemäriputkia. Peitä siis suihkukaivo tai lavuaarin vedenpoistoaukko harsolla tms, josta murut saa kätevästi nostettua biojätteisiin tai kompostiin. Mökkisaunassa kehon voi huuhtoa vaikka ulkosalla jolloin porot painuvat maahan.

Uskomuksia:
-Jos näet unta, että juot kahviaa jonkun kanssa, tietää se riitoja hänen kanssaan oikeassa elämässä.
-Kylmä kahvi kaunistaa.
-Joka juo kahvin seisaaltaan, tulee äkäiseksi.
-Kun kahvia menee väärään kurkkuun, sanotaan että tarjoaja on kahvia keittäessään pieraissut.
-Kuplat kahvikupillisen pinnalla tietävät rahaa, etenkin, jos kuplarypäs ui suutasi kohden ja onnistut juomaan ne.
-Kahvilusikan pudottaminen povaa pudottajalle poikalapsia.
-Jos pudotat kahvimitan, tietää se rahanmenoa. 

3 kommenttia:

Pieta kirjoitti...

Moi! Ajauduin blogiisi, kun googlailin yrttihiushuuhteita, ja päädyinkin lukemaan melkein kaikki merkinnät. :) On ihana tutustua huolella rakennettuun blogiin, ja noissa rohdoissa ja ruokaohjeissa oli paljon uusia ja vanhoja ideoita, jotka nyt tallentuivat takaraivooni. Kiitos sinulle niistä! Oma henkinen polkuni on vähän eri suunnassa, mutta luin mielenkiinnolla ajatuksiasi, ja arvostan kovasti paneutumista ja rehellisyyttä, jolla kerrot omasta tiestäsi. Kaikkea hyvää sinulle ja toivottavasti kirjoittelet myös jatkossa!

Aconitum kirjoitti...

Kiitoksia Pietalle, ja tervetuloa lueskelemaan jatkossakin, yritän kyllä kirjoitella. Mukavaa kuulla myös, että näistä höpinöistäni on hyötyä lukijoilleni :)

Anonyymi kirjoitti...

ai, kappas täällähän olikin jo kahvista juttu :D