perjantai 24. heinäkuuta 2009

Povarien Salaisuudet

Tämä etsiytyi taas luettavakseni illalla, eli taitaa olla esittelyn paikka;
Sven Linden "Povarien Salaisuudet", ensimmäinen painos, on takavuosien divarilöytö. Ulkokuori on komea, kuvitus riittävän havainnoiva ja nostalginen. Lisäksi pidän sivujen vanhoista kuvista :)

Kirja esittelee nimensä mukaisesti erilaisia povaus- eli ennustamistekniikoita ja opastaa niiden käyttöön. Erikoisuutena uudempiin "povailutapakokoelmiin" verraten, Povarien Salaisuudet valottaa myös aikoinaan trendikkään ilmiön, spiritistisiä istuntoja järjestävien "meedioiden" temppuja, ja kertoo mm.ajatustenlukijoiden kommervenkeistä. Kirja esittelee kattavasti myös mm. pelikorttien ja kahvinporojen lukemista, luonteen määrittelyä kasvonpiirteiden ja pään muodon perusteella, ja kehon luomien tulkintaa. Teos sisältää myös unikirjan, eli oppaan unien tulkintaan.

Olen tavannut joskus liikenteessä uudempia painoksia, mutta ne ovat aikamoisia torsoja alkuperäiseen nähden. Ainoastaan korteilla povailua ja unia käsittelevät kappaleet taitavat olla enää mukana. Miksi vaikka sitten Taikureiden temppuja tai Syntymämerkkejä käsitteleviä kappaleita on pidetty turhana sisältönä, en ymmärrä, koska mielestäni vanhankin ajan käsitykset ovat, paitsi iso osa nykyistä povailuperinnettä, myös mielenkiintoista luettavaa vielä tänäkin päivänä.
Oma Suosikkini on pelikorttiosion "Lasivuori" -niminen jako, jossa leikkimielisesti selvitetään tulevaisuuden naimakauppoja tai vanhaksipiiaksi jäämistä. Leikimme sitä usein lapsena ja meillä oli hurjan hauskaa. Se on yksi syyni olla iloinen, että k.o. teos päätyi lopulta omaankin hyllyyn, liittyyhän siihen paljon mielekkäitä muistoja.

422 sivua. MigroNord-kustannus 1983. Teoksen ensipainosta painettiin aikoinaan 999 kappaleen erikoiserä. Kuvassa numero 103.

+Komea ulkoasu
+Laaja ja kattava sisältö
+Vanhahtava kirjoitusasu
+Selkeä sisällysluettelo

-Hankalankokoinen tiiliskivi
-Vanhaa tietoa. Ei ehkä nykyään niin käytännöllinen.
-Käsiteltävä varoen etteivät komeat kultaukset kulu pois.

Ei kommentteja: