maanantai 2. heinäkuuta 2018

Pirunpihka (Assa-Foetida)

Pirunpihka, joka myös hajupihkana, ja pirunpaskana tunnetaan (eng. Asafoetida), lienee monelle nykypäivänä tuntematon aines. Ennen wanhaan pirunpihkaa kuitenkin käytettiin meilläkin laajemmin.
Pirunpihka on Pirunkeltaputki-nimisestä kasvista (Ferula Assa-Foetida) saatavaa, kuivattua hartsia, jota myydään Asafoetida-maustenimikkeellä joko jauheena tai itse rouhittavana palana.

Pirunpihka on tuttu myös itämaisesta keittiössä. Etenkin Intiassa sillä maustetaan lähinnä hitaasti sulavia linssi-, ja papupohjaisia kasvisruokia, kuten curryja ja paistoksia. Pirunpihkaa käytetään jonkin verran myös säilykkeiden ja pikkelsien maustamiseen. Vahvan arominsa ansiosta jo veitsenkärjellinen maustetta riittää useimmiten antamaan ruoalle täyteläisen aromin. Yleensä mauste lisätään pataan tai pannulle kuumaan öljyyn jo ruoanlaiton alussa, jolloin Pirunpihkan inhottava aromi katoaa.

Pirunpihka on maskuliininen, Marsiin ja Plutoon, sekä tulen elementtiin yhdistetty aines, jonka jo pelkän voimakkaan bukeensa puolesta uskotaan ennen kaikkea karkottavan kaikenlaista pahaa, etenkin pahoja henkiä, demoneita ja piruja, mistä tuo suomenkielinen hauska nimikin on peräisin. Hartsi sisältääkin paljon rikkiä, mikä varmaan on nimen lisäksi omiaan aiheuttamaan monelle infernaalisia mielikuvia demoneista..
Kyseessä on siis yksi voimakkaimmista pahaa karkottavista aineksista, ihan demonitasoilla asti, mutta sen uskotaan myös karkottavan sairauksia ja tautiolentoja.
Pirunpihkaan yhdistetyt jumaluudet ovat maskuliinisia, seksuaalisia, voimakkaita ja veijarimaisia, kuten Pan, Cernussos, Priapos, Apis ja Agni. Pirunpihkan uskotaankin paikoin olevan alkuperältään jumalaista; Koska kasvin hartsineste muistuttaa siemennestettä, kerrotaan, että jumalan ejakulaatiosta satoi maahan pisaroita, joista sitten versoi voimakasta, pahaa karkottavaa kasvia; Pirunkeltaputkea, jossa mainittu jumalainen erite jatkoi virtaamistaan. Paikoin Pirunpihka tunnetaan Kaakaon tavoin "jumalten ruokana".

(Vandevin "Yellow Powder" Asafoetida sisältää pirunpihkan lisäksi riisijauhoa, arabikumia, ja kurkumaa)

Pirunpihkaa voi polttaa sellaisenaan tai lisätä sitä suitsukkeeseen, tai sitä voi sekoittaa veteen, jota sitten vihmotaan puhdistettavalle paikalle. Mikäli löydät Pirunpihkahartsia jauhamattomina paloina, niitä voi kantaa mukana suojelukseksi, ja lisätä esim. amulettipussiin. Pirunpihka-amuletti suojelee muun pahan lisäksi myös pahalta silmältä, ihmissusilta ja vampyyreilta.
Mikäli joku on tehnyt sinulle vääryyttä, sirottele hieman Pirunpihkaa hänen kynnykselleen, ja Karma jouduttaa tuloaan..
Sinua vaivaava henkilö lähtee elämästäsi, jos kierittelet mustan kynttilän Pirunpihkajauheessa, ja sitten sytytät sen, ja poltat kynttilän loppuun.
Karkotuksen ja puhdistuksen lisäksi Pirunpihka sopii myös keskittymiskyvyn, ja psyykkisten kykyjen parantamiseen, sekä löytämään sisäisen tasapainon.
Magiassa, ja etenkin hoodoossa usein käytettävän rikin voi hyvin korvata Pirunpihkalla.

Kotikosmeettisia ominaisuuksia Pirunpihkalla ei juuri ole, mutta sillä voi kotioloissa hoitaa iho-ongelmia, kuten aknea ja epäpuhdasta ihoa:
Sekoita 2 rkl jauhettua Kaoliinia, 1 tl Pirunpihkaa, ja 1 Kananmunankeltuainen. Ohenna tarvittaessa lähdevedellä. Levitä naamioksi kasvoille, anna vaikuttaa n. 15 minuuttia, ja huuhtele pois.

Intialainen lääketiede mainitsee mausteen auttavan esim. ilmavaivoihin, ja hengitystieongelmiin, kuten yskään ja astmaan. Kiinassa rohtoa käytetään ruoansulatusvaivoihin ja hermostuneisuuteen. Länsimaissa Pirunpihkalla on hoidettu mm. hengitystie-, ja keuhkoputken tulehduksia ja hinkuyskää. Koska Pirunpihka on vahva rohdos, sitä ei suositella käytettäväksi päivittäin.

*Huom: Pirunpihkalla on voimakas tuoksu, joka muistuttaa vähän mätiä munia, pilaantunutta sipulia ja ummehtunutta jumppakassia. Älä siis käytä Pirunpihkaa esim. suitsukkeena jos olet herkkä vahvoille hajuille, tai mikäli sinulla on herkkä oksennusrefleksi.
Pirunpihkaa ei myöskään pidä syödä kypsentämättömänä, sillä se voi aiheuttaa pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Samasta syystä hajupihkan käyttöä ei myöskään suositella raskaana oleville.
Pirunpihkaa löytää nykyään parhaiten itämaisia elintarvikkeita myyvistä liikkeistä, etenkin sellaisista, jotka ovat valikoimiltaan erikoistuneet Intiaan ja Lähi-itään. Ole tarkkana, sillä maustekäyttöön myytävässä Asafoetida-jauheessa on usein mukana vehnä-, tai riisijauhoa, ja/tai muita mausteita, kuten kurkumaa. Moiset, jatketut Pirunpihkajauheet ovat yhä käyttökelpoisia, sillä vaikka esim. Kurkumallakin on maagiset ansionsa, sen yhdistäminen Pirunpihkaan rajoittaa vähän aineen maagista käyttöä.

Ei kommentteja: