tiistai 15. elokuuta 2017

Ukonilma

Puhutaanpas vaihteeksi luonnonilmiöistä, sillä etenkin ukonilma, eli tuttavallisemmin ukkonen, on kuitenkin ajankohtainen näihin aikoihin vuodesta.

Niin, ukonilmaa edeltää yleensä hautovan kuuma hellesää. Kun lämmin ilma kohtaa ylimpien ilmakerrosten viileyden, aiheuttaa se ukonilmaan usein liittyvän ilmiön; vesisateen. Maapallolla arvioidaan esiintyvän n. 2000-50 000 ukonilmaa päivittäin. Säätieteellisesti tarkastellen ukonilma syntyy, kun erinäiset ilmanalan hiukkaset kertyvät pilviin, ja hankautuvat toisiinsa. Kun nämä pilviin kertyneet, staattiset sähkövaraukset purkautuvat, moinen näkyy maan pinnalla salamaniskuna.
Salama on puhdasta sähköenergiaa. Rajuun salamointiin onkin arvioitu liittyvän jopa 1 000 000 megawatin sähköteho, mutta Suomen oloissa salaman tehot pyörivät about 200-300 megawatissa.

Salamaa seuraa siis jyrähdys, minkä avulla ihmiset ovat arvioineet, kuinka kaukana ukonilma kulloinkin on. Salaman välähdettyä laskettiin sekunteja seuraavaan jyrähdykseen; Yksi sekunti vastaa n. 330m, eli yksi kilometri on about 3 sekuntia. Salaman lämpötila voi olla jopa 30 000'C astetta.
Ukonilman jälkeen ilma tuntuu erityisen raikkaalta, sillä kesäpöly on painunut sateen ansiosta maahan, ja salamanisku muuttaa happea otsoniksi.
 
Kolikolirattailla Taivaankannella

Ukonilma itsessään on näin suomalaisittain saanut nimensä tietenkin Ukko Ylijumalalta, joka hallitsee Ylistä, sadetta ja salamoita, jotka myös pitkäisinä ja ukonvasamoina tunnetaan. Ukonilma syntyy, kun erinäisiä pikkupiruja tai vastaavia pahalaisia pääsee jotenkin livahtamaan Yliseen, ja Ukko alkaa ajaa niitä pois valtakunnastaan salamoita heitellen. Ukkosen jyrinä ilmentää Ukon raivoa. Joskus Ukko saattaa suuttua myös vaimolleen Raunalle, jolloin saattaa vain jyristä, ilman salamoita.
Tämän kaltainen tarinamalli toistuu monessa eri mytologiassa. Esim. Skandinavisessa mytologiassa ukkosenjumala Thor ajaa vaunuillaan pitkin taivaankantta, milloin mistäkin syystä, mutta yleensä vihaisena tai vähän elvistelläkseen. Moni on myös lapsena kuullut selityksen, kuinka kristittyjen jumala, eli "Taivaan Herra" ajaa vihaisena kivivaunuillaan pitkin taivasta ukonilmalla.

Ukonilmalla vältettiin kiroilua ja muuta epäkunnioittavaa käytöstä, kotitöitä, ja myös seksiä. Uskottiin näet, että ukkosella siitetyistä kasvoi aggressiivisia, äkäisiä ja umpimielisiä ihmisiä. Maitotuotteita ei ukkosella käsitelty, sillä maito happanee nopeammin ukonilmalla. Ukkosella ilmassa viipyilevän sähköjännityksen ansiosta tuossa on jopa perää.
Ennen wanhaan paikoin naimattomakin naiset sitoivat hiuksensa kiinni, jopa nutturalle, etteivät olisi hulmuavilla kutreillaan vahingossakaan provosoineet äkäisenä pidettyä Ukkoa.

Ukkonen on paitsi pelottanut, myös kiehtonut ihmisten mieliä, ja ukonilmasta on myös tarkasteltu tulevia sen viikonpäivien mukaan:

Maanantain ukkonen tiesi onnettomuutta naisille.
Tiistain ukkonen takasi runsaan sadon,
Keskiviikon ukkonen enteili riitoja, sotaa, tai eripuraa.
Torstain ukkonen povasi sato-, ja karjaonnea.
Perjantain ukkonen varoitti veriteosta (eli murhasta).
Lauantain ukkonen toi menetyksiä, katoa, sairautta ja/tai kuolemaa.
Sunnuntain ukkonen taas enteili kuolemantapausta/tärkeän henkilön menetystä. 
Kiitos, Ukko, Ylinen Luoja

Koska Ukko hätistää pahalaisia ukonilmalla, kannattaa kaikki avoimet ikkunat sulkea, jotteivät ne mokomat etsiydy sisätiloihin turvaan. Jos aiot viettää aikaa ukonilmaa kunniottaen vaikka kuistilla, kannattaa paikalle esim. sytyttää jokin karkottava suitsuke (lue eteenpäin).
Siinä missä ukonilma paitsi karkottaa pahalaisia, se myös virkistää ilmaa, ja antaa tottakai elvyttävää sadetta maaperälle ja kaikille sen kasveille ja eläimille. Etenkin marjapensaille ja pyöreille juurikkaille ukkosen uskottiin tekevän hyvää. Ukolle kannattaakin siksi jättää ulos (esim. puutarhapöydälle) pieni snapsi kiitokseksi.

Uimista ukonilmalla tulisi välttää, sillä vesi kuljettaa sähköä, ja mikäli salama iskee veteen, on uija tottakai vaarassa saada tällin. Sama pätee suihkuihin ja pesutiloihin, sillä sähkö voi matkustaa putkia pitkin. Itse vältän muutenkin kaikkea ylimääräistä veden kanssa lotrailua ukkosella, tuntuu vain, kuin meille jokapäiväisten hanojen käyttäminen olisi kuin näyttäisi keskisormea Yliseen, että "kyllä sitä vettä osataan luoda meilläkin"..
Itselläni on myös tapana isommilla ukkosilla kytkeä pois suurimmat sähkölaitteet ja valot, sytytellä kynttilöitä että eteensä näkee, ja yleensä sytyttää myös jokin pahalaisia karkottava suitsuke.

Pelottaako?

Vaikka moni paikka ja asunto onkin nykyisin hyvin maadoitettu, kannattaa isoimmat sähkölaitteet silti kytkeä pois päältä ukonilmalla, ja kääntää huomio suositun komediasarjan sijaan mahtipontiseen luonnonnäytelmään. Ukkonen on omiaan muistuttamaan meitä ihmisiä pienuudestamme, ja kuinka meitä ei ole tarkoitettukaan hallitsemaan luonnonvoimia. Hyvän ukonilman jälkeen suhtautuu varmasti kaikkiin sähkölaitteisiin niille kuuluvalla kunnioituksella.. ainakin vähän aikaa.
Mainittakoon, että esim. auto (ja etenkin takapenkki), on kumisten renkaidensa ansiosta turvallinen paikka suojautua ukonilmalta. Sateenvarjon käyttäminen sitä vastoin voi olla todella vaarallista.
Myös korkeita ja aukeita paikkoja kannattaa välttää, eikä puun alla kannata pitää sadetta ukonilmalla. Uiminen kannattaa unohtaa, sillä vesi kuljettaa sähköä ja vesistöt ovat siksi vaaran paikkoja salaman iskiessä niihin.

Vaikka moni meistä pelkääkin ukkosta, suosittelen, että ota rennosti, ja keitä itsellesi etukäteen vaikka kupillinen hermoja rauhoittavaa teetä. Hyviä teeyrttejä ukonilmalle ovat esim. humala, kamomilla, laventeli, poimulehti, kanerva, kehäkukka, sitruunamelissa, vadelmanlehti, ja virmajuuri.
Ukonilma on voimakas, ja komea luonnonilmiö, jonka tarkoitus ei kuitenkaan ole pelotella meitä järjiltään. Sen on tarkoitus peloitella vaan niitä pahalaisia ;)

Ukonilmalle pahalaisten karkotukseen sopivia, hyviä suitsukkeita/yrttejä ovat esim. Dragon's Blood, Kataja, Mänty, Seetri, Santelipuu, Palo Santo, Valkosalvia ja Valkosipuli.
 
Pallosalama

Ukonilman ja salamoinnin yhteydessä voi joskus esiintyä myös harvinaisempi ilmiö; Pallosalama.
Pallosalama on eräänlainen, pallon tai kerän muotoinen, sähköenergian kasaantuma, joka reagoi lämpöön ja liikkeeseen. Pallosalaman koko vaihtelee muutamasta sentistä halkaisijaltaan jopa metriin. Pallosalaman on mainittu olevan väriltään joko kirkas, tai sitten sinertävä. Pallosalama voi läpäistä kiinteitä kohteita, ja tulla taloon esim. seinän läpi tai pistorasiasta. Pallosalama ei osuessaan välttämättä aiheuta samanlaisia vaurioita tai tärskäystä kuin suora salamanisku, mutta siitä voi saada pahoja palovammoja.
Wanha kansa neuvoo, että paras tapa suojautua pallosalamalta on liikkua hitaasti, ja, jos se on tulossa kohti, seistä paikoillaan ja levittää jalat (eli pallosalama menee jalkojen alta).
Itse nuorempana pelkäsin kyseistä ilmiötä todella paljon, nykyään olen jo osannut vähän rauhoittua :)

Uskomuksia:
-Metelöinti tai musiikin soittaminen ukonilmalla tuo huonoa onnea.
-Hautajaisten jälkeinen ukkonen kertoi, että edesmenneen sielu oli päässyt parempaan paikkaan.
-Kala ottaa onkeen parhaiten ennen ukonilmaa.
-Ukonilma ohittaa heinäpellon kastelematta heinäsepäitä jos peltoa hakkaa seipäillä.
-Vuoden ukkosrintamat kulkevat koko sitä reittiä, minkä ne ensimmäiseksi valitsivat.
-Punaiset ruusut suojelevat ukkoselta.
-Vaikka puun alle suojautuminen ukonilmalla voi muutenkin olla vaarallista, erityisesti Tammipuuta välteltiin ukonilman aikaan, sillä sen uskottiin houkuttelevan salamoita.
-Salama ei iske kahdesti samaan paikkaan (vanhan uskomukseen pohjaava sanonta).
-Kissaa ei ole uskallettu pitää sylissä ukonilmalla, sillä sen uskottiin yllyttävän salamaa iskemään. uskomus liittyy staattiseen sähköön, jonka ansiosta kissan turkki joskus ukonilmalla rätisee kipinöi kun sitä silittää. Kissan turkki voi kipinöidä staattisen sähkön vaikutuksesta myös ilman ukkosta, kuivalla säällä.
-Salaman kaatamasta puusta valmistettu hammastikku auttaa hammassärkyyn.
-Helmikuun ukkonen povasi lunta Toukokuulle.
-Jos ukkostaa kun on vielä jäät vesissä, tulee kylmä kesä.
-Kevään ensimmäinen ukkonen herättää käärmeet talvihorroksesta.
-Vuoden viimeisestä ukonilmasta on 90 päivää talven tuloon.

*Suomessa salamoita esiintyy melkein joka kuukausi, eli kyllä; Jopa talvella voi salamoida. Ilmiötä kutsutaan Lumisalamoiksi tai Lumipyryukkoseksi.
Moni henkilö reagoi ukonilman saapumiseen myös fyysisesti; Jäseniä tai niveliä voi alkaa kolottaa, tai hän voi saada voimakkuudeltaan vaihtelevaa päänsärkyä. Jotkut tuntevat väsymystä, ja toisista tulee hyperpirteitä ilmassa viipyilevän sähkölatauksen vuoksi. Saapuva ukonilma voi laukaista myös migreenin. Suosittelenkin, että mikäli olet migreenipotilas, ota migreenilääke heti säätiedotuksen luettuasi. Muut kolotukset ja ukkospäänsäryt (ei välttämättä kuitenkaan migreeni) yleensä helpottavat ukonilman mentyä ohi.

Voit lukea ukkoselta suojautumisesta esim. Me Naiset -sivun informatiivisesta artikkelista.

Ei kommentteja: