Tämä on vegemuunnelmani tunnetusta thaimaalaisesta kanakeitosta, Tom Kha Gaista. Keitto maustetaan esikuvansa mukaisesti limelehdillä, inkiväärillä ja chilillä, ja haudutellaan maistuvaksi aromikkaassa kookosmaitoliemessä.
4 dl Kookoskermaa
Vajaa 1 l Vettä
300g Valutettua tofua
200g Tuoreita herkkusieniä
10 cm Purjon valkoista osaa
6 Limelehteä (tuoreita tai kuivattuja)
4-10 Pientä, tulista chiliä (tuoreita tai kuivattuja)
About peukalonkokoinen pala tuoretta inkiväärinjuurta tai galangaa
2-3 Vartta sitruunaruohoa
1 Limetti
Suolaa
Pieni nippu tuoretta Korianteria
-Kuutioi tofu, ja painele paloja vielä kuivaksi keittiöpyyhkeesen
-Perkaa ja viipaloi purjo, ja perkaa ja paloittele sienet (viipaleiksi tai lohkoiksi, maun mukaan)
-Perkaa sitruunaruoho; Poista päällimmäinen, kuivahko kerros (kuin perkaisit kevätsipulia tai purjoa), leikkaa tyviosa pois, ja viipaloi ruoho 1-2 sentin pituisiksi paloiksi
-Viipaloi inkivääri tai galanga. Juurta ei tarvitse kuoria, mutta pesaise galanga vaikka juuresharjalla jos se on kovin multainen
-Jos käytät tuoreita chilejä, perkaa chilit ja paloittele karkeasti. Kuivattuja chilejä ei tarvitse erikseen alkaa hienontamaan, mutta voit leikata ne puoliksi jos haluat vahvempaa makua
-Mittaa kattilaan vesi ja 2 dl kookoskermaa, lisää inkivääri tai galanga, ja sitruunaruoho, ja kuumenna kiehumispisteeseen. Kun keitto kiehahtaa, nosta kattila levyltä, ja laske lämpöä niin, että liemi poreilee vain kevyesti, tai kookoskerma myrtyy, ja muuttuu kookospiimäksi (kuin hapantuva maito). Myrtynyt liemi näyttää rakeiselta/hiutaleiselta, ole siis varovainen,
-Lisää tofu ja sienet chilien kera liemeen. Sekoita kevyesti joukkoon loppu kookosmaito
-Lisää purjo, ja limelehdet, ja mausta keitto n. 1 tl suolaa. Jos käytät tuoreita limelehtiä, rupistele niitä vähän käsissäsi niin, että rakenne rikkoutuu, ja lisää ne keittoon
-Sekoita kevyesti, ja hauduttele miedolla lämmöllä about 10 minuuttia
-Hienonna keiton hautuessa korianteri, ja purista mehut limetistä
-Nosta valmis keitto levyltä, lisää korianteri ja mausta limettimehulla. Sekoita kevyesti, ja tarkista suola
-Lisää tarvittaessa suolaa tai limettimehua
-Tarjoile keitto keitetyn jasmiiniriisin kera.
*Mikäli haluat miedompaa keittoa, käytä vain 2-3 chiliä. Makua pyöristämään voit lisätä lopuksi 1/2 tl sokeria. Voit käyttää tässä myös muita tuoreita sieniä, kuten suuria osterivinokkaita tai siitakkeita. Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista voi myös löytää tähän sopivia, valmiita Tom Yam - kuivamaustepusseja, jotka yleensä sisältävät ainakin sitruunaruohoa, viipaloitua galangaa, chilipalkoa, ja limelehtiä kuivattuna. Jos käytät tähän valmissekoitusta, sido ainekset ennen haudutusta ensin harsokangaspussin sisään, jotta kuivat (ja kovat) sitruunaruohonkappaleet eivät uiskentele annoksessasi.
Myrtynyttä lientä on vaikea pelastaa, sillä pahasti piiminyt kookosmaito erottuu lopulta vesiliemestä, ja näyttää, kuin kirkkaassa keitossasi uiskentelisi rippeitä kuivausrummun nukkasiivilästä. Mikäli keiton maku ei ole ehtinyt kärsiä, voit yrittää kuoria pahimmat riekaleet pois keitosta, ja lisätä vähän kookoskermaa jotta liemi edes näyttää tasaisen kermaiselta. Jos keittosi taas ehti saada sellaisen jännän sivumaun joka ei ole kookosta nähnytkään, niin olen pahoillani, mutta joudut aloittamaan alusta, ja tällä kertaa matalammalla lämmöllä, kiitos :)
Thain kielellä "tom" tarkoittaa nesteen keittämistä, eli esiintyessään ruoan nimessä se tarkoittaa yleensä aina keittoa. Tom Kha muistuttaa Tom Yam-keittoa, etenkin sen maitoliemistä versiota Tom Yam Nam Khoonia, erona juuri tuo kookosmaito tiivistemaidon sijaan. Lisäksi Tom Yam keitto sisältää yleensä katka-, tms. rapuja (=Tom Yam Gung Nam Khoon/Nam Sai, joista jälkimmäinen, "Nam Sai", tarkoittaa kirkasliemistä). Tom Kha Gai taas tarkoittaa keittoa, joka sisältää kanaa (Nam Khoon maitoliemistä, ja Nam Sai kirkasliemistä keittoa)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti