keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Tom Kha Teahu

Tämä on vegemuunnelmani tunnetusta thaimaalaisesta kanakeitosta, Tom Kha Gaista. Keitto maustetaan esikuvansa mukaisesti limelehdilä ja chilillä, ja haudutellaan maistuvassa kookosmaitoliemessä.

4 dl Kookoskermaa
Vajaa 1 l Vettä
300g Valutettua tofua
200g Tuoreita herkkusieniä
10 cm Purjon valkoista osaa
6 Limelehteä (tuoreita tai kuivattuja)
4-10 Pientä, tulista chiliä (tuoreita tai kuivattuja)
About peukalonkokoinen pala tuoretta inkivääriä tai galangaa
2-3 Vartta sitruunaruohoa
1 Limetti
Suolaa
Pieni nippu tuoretta Korianteria

-Kuutioi tofu, ja painele paloja vielä kuivaksi keittiöpyyhkeesen
-Viipaloi purjo, ja perkaa ja paloittele sienet (viipaleiksi tai lohkoiksi, maun mukaan)
-Perkaa sitruunaruoho; Poista päällimmäinen, kuivahko kerros (kuin perkaisit kevätsipulia tai purjoa), leikkaa tyviosa pois, ja viipaloi ruoho 1-2 sentin pituisiksi paloiksi
-Jos käytät tuoreita chilejä, perkaa chilit ja paloittele karkeasti. Kuivattuja chilejä ei tarvitse erikseen alkaa hienontamaan, mutta voit leikata ne puoliksi jos haluat vahvempaa makua
-Mittaa kattilaan vesi ja 2 dl kookoskermaa, lisää inkivääri ja sitruunaruoho, ja kuumenna kiehumispisteeseen. Laske lämpöä niin, että liemi poreilee kevyesti, muuten kokoskerma muuttuu kookospiimäksi
-Lisää tofu ja sienet chilien kera liemeen. Sekoita kevyesti joukkoon loppu kookosmaito
-Lisää purjo, ja limelehdet, ja mausta keitto n. 1 tl suolaa. Jos käytät tuoreita limelehtiä, rupistele niitä vähän käsissäsi niin, että rakenne rikkoutuu, ja lisää ne keittoon
-Sekoita kevyesti, ja hauduttele miedolla lämmöllä about 10 minuuttia
-Hienonna keiton hautuessa korianteri, ja purista mehut limetistä
-Nosta valmis keitto levyltä, lisää korianteri ja mausta limettimehulla. Sekoita kevyesti, ja tarkista suola
-Lisää tarvittaessa suolaa tai limettimehua
-Tarjoile keitto keitetyn jasmiiniriisin kera.

*Mikäli haluat miedompaa keittoa, käytä vain 2-3 chiliä. Voit käyttää tässä myös muita tuoreita sieniä, kuten osterivinokkaita tai siitakkeita. Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista voi löytää tähän sopivia, valmiita Tom Yam - kuivamaustepusseja, jotka sisältävät sitruunaruohoa, viipaloitua galangaa, chilipalkoa, ja limelehtiä kuivattuna. Jos käytät tähän kuivattua sitruunaruohoa, sido se ennen haudutusta ensin harsokangaspussin sisään, jotta kuivat (ja kovat) ruohonkappaleet eivät uiskentele annoksessasi.

Tom Kha muistuttaa Tom Yam-keittoa, etenkin sen maitoliemistä versiota Tom Yam Nam Khoonia, erona juuri tuo kookosmaito tiivistemaidon sijaan. Lisäksi Tom Yam valmistetaan yleensä katka-, tms. ravuista (Tom Yam Gung Nam Khoon/Nam Sai, joista jälkimmäinen tarkoittaa kirkasliemistä), siinä missä Tom Kha kanasta (Gai tarkoittaa kanaa).

Ei kommentteja: