Valkoinen riisipuuro on suomalaisittain tunnettua juhlaruokaa. Valkoiset jyvät olivat aikoinaan hienoja ja kalliita, joten ne olivat tarpeeksi juhlavia Joulun ja Kekrin tunnelmiin. Riisipuurolla oli oma sijansa juhlapöydässä Juhlaleivän, Paistin/kinkun, ja Uunikalan seurana. Puhumattakaan, että kuoleman värinä valkoinen (ja nykypäivänä jo hyvin kukkaroystävällinen) riisipuuro on omiaan myös niukan Talvipäivän pitopöytään.
2 dl Puuroriisiä
2 dl Kylmää vettä
1 l Täysmaitoa
Suolaa
-Mittaa vesi ja riisi laakeaan kattilaan ja kiehauta, kunnes riisi imee veden. Käännä levyä vähän pienemmälle
-Lisää kattilaan n. puolet maidosta, ja keittele miedolla lämmöllä, kunnes riisi imee nesteen
-Jatka hauduttelua miedolla lämmöllä maitoa lisäillen kunnes riisi imee maidon ja kypsyy pehmeäksi
-Lopuksi mausta puuro kevyesti suolalla, riippuen tietenkin, tarjoiletko puuron suolaisena pääruokana vai makeana jälkiruokana
-Nosta puuro liedeltä, ja anna tekeytyä vielä kannen alla n.15 min. ennen tarjoilua.
Perinteinen Riisipuuro Maitoallergikoille ja Vegaaneille:
-Korvaa maito vastaavalla määrällä vettä tai kasvimaitoa, esim. Riisi- tai mantelimaito toimivat tässä hyvin
-Valmista puuro muuten annetun ohjeen mukaan.
*Perinteinen riisipuuro on sekä suolainen että makea syötävä. Makean riisipuuron kanssa tarjoillaan tutuimmin sokeria ja kanelia, joita sirotellaan kevyesti puuroannoksen pinnalle. Myös erilaiset mehukeitot, marjakiisselit ja sekametelisoppa sopivat hyvin puuron makeiksi kaveriksi.
Suolaisena lisukkeena tarjottavan puuron kanssa on perinteisesti tarjoiltu vain iso nokare voita. Nokare laitettiin sulamaan puuroannoksen keskelle. Sulava voinokare tunnetaan tänäänkin "Voisilmänä". Ennen wanhaan voisilmä oli myös talon vaurauden merkki, ja etenkin juhlapäivinä hyvä puuro suorastaan lainehti voista.
Allergikoille ja vegaaneille sopiva vaihtoehto on tietenkin nokare vegaanista margariinia :)
Riisipuuro oli monissa, etenkin vauraimmissa perheissä usein myös arkiruokaa. Peruspulliaiset söivät riisipuuroa arkena yleensä vain juhlapäivien rääppäisistä, vaikka olikin harvinaista että pidettyä puuroa olisi jäänyt tähteeksi. Mikäli tähteitä jää, säilö se pakasterasiassa tai kannella peitetyssä kattilassaan jääkaappiin. Perinteisesti tähdepuuro lämmitetään sitten seuraavana päivänä vuoassa
uunissa:
Uunipuuro:
Aterialta jäänyttä riisipuuroa
Markis-, tai voisulaa
Maitoa, tai Kasvimaitoa tai -kermaa tarvittaessa
Suolaa tarvittaessa
-Voitele sopivankokoinen uunivuoka tai -pata markis-, tai voinokareella, ja laita uuni lämpeämään 175'C asteeseen
-Maista kylmää puuroa. Jos se tuntuu suolattomalta, lisää halutessasi vähän suolaa, etenkin, jos et aio nauttia uunipuuroa makeiden lisukkeiden kera
-Jos puuro tuntuu kuivakalta, lisää tilkka maitoa tai kermaa, ja notkista puuro sekoittamalla. Kaikesta huolimatta puuro saa koostumukseltaan olla tankeaa
-Lusikoi puuro uunivuokaan, painele ja tiivistä puuro tasaiseksi, ja voitele pinta markis-, tai voisulalla
-Paista about 1/2 h per 5 dl, ja sekoita, satsin suuruudesta riippuen, n. 15-30 min.
välein paistamisen aikana, ja voitele pinta aina uudelleen sulalla rasvalla
-Jos haluat kauniin kuoren, ota vuoka uunista, ja nosta uunin lämpotila 250'C asteeseen, ja paista voideltua puuroa hetki vastusten alla, kunnes se on kauniin kullanruskeaa
*Uunipuuron seuraksi sopivat siis sekä makeat
että suolaiset lisukkeet. Perinteisiä lisukkeita suolaiselle arkipuurolle olivat mm. perus- ruisleipä, haudutetut juurekset (etenkin lanttu), suolakala ja keitetyt perunat. Myös limppua, saaristolaisleipää, rieskaa, kinkunkastiketta, jotain kasvis-, soija-, tai lihapalakastiketta, ja haudutettuja kasviksia, kuten herneitä, kannattaa kokeilla.
Uunipuuron makeiksi lisukkeiksi sopivat äsken mainitsemani sokeri ja kaneli, hillo ja vaniljakastike, sekä mehukeitot, marjakiisselit sekä sekameteli-, tai väskynäsoppa.
Jos haluat uunipuuroosi rapeamman kuoren, sirottele puuron pintaan viimeisen sekoituksen ja voitelun jälkeen hieman korppujauhoa.
Tämä esittelemäni uunipuuroresepti sopii myös muille suurimopuuroille, kuten ohra-, ja spelttipuurolle :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti