keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Seitan-Satay

Satay on Indonesian keittiöstä kotoisin oleva ruoka, joka tunnnetaan myös mm. Filippiineillä, Malesiassa, Singaporessa ja Thaimaassa. Satay tarkoittaa vartaita kastikkeessa. Tässä noidan keittiön vegeversio. Ohjeesta tulee neljä varrasta.

1/2 dl Hienonnettua kevätsipulia
1 Hienonnettu/puristettu valkosipulinkynsi
1 tl Jauhettua korianteria
1/2 tl Valkopippuria
1/2 tl Suolaa
4 Runsasta ruokalusikallista gluteenijauhoa
2 Runsasta ruokalusikallista kikhernejauhoa
Kylmää vettä
Seesamiöljyä
 
Keittämiseen:
4-5 dl Vahvaa, mielellään aasialaisittain maustettua kasvislientä

Paistamiseen:
Loraus öljyä
1 rkl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
4 Bambuista varrastikkua
-Laita ensin varrastikut likoamaan kylmään veteen

Lisäksi:
Sambal Kacang -Kastiketta
Keitettyä riisiä

Seitanin valmistus:
-Sekoita kevätsipuli, valkosipuli, mausteet ja jauhot:

-Lisää seokseen vettä vähän kerrallaan niin, että saat kiinteän, kumimaisen taikinan. Vaivaa tasaiseksi, mutta älä liikaa, tai kevätsipulinpalat puristuvat ulos:

-Öljyä kädet seesamiöljyllä, ja muotoile seitanmöykky pötkyläksi, ja leikkaa se pitkittäin kahteen osaan:

-Leikkaa sitten osat edelleen kuuteen pienempään osaan:

-Älä huoli, vaikka palat näyttäisivät pieniltä, seitan kyllä turpoaa keitettäessä
-Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi, ja ota seitanpala kerrallaan käteesi, ja purista sitä ennenkuin laitat sen kiehuvaan veteen
-Käsittele näin kaikki palat, ja keittele niitä hiljalleen kunnes seitanit kelluvat:

-Nostele palat kattilasta lautaselle, ja anna jäähtyä

Satayn Valmistus:
-Laita uuni lämpeämään 200'C asteeseen
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja lisää hienonnettu inkivääri
-Kuullota inkivääriä hetki öljyssä, ja sekoita inkivääriöljy jäähtyneisiin seitanpaloihin
-Anna tekeytyä n.10 minuuttia
-Ota varrastikut, ja pujota kuhunkin kolme palaa seitania
-Asettele vartaat leivinpaperin päälle uunipellille
-Paista vartaita 200'C asteessa kunnes ne ovat saaneet vähän väriä:

-Tarjoile valmiit vartaat Sambal Kacangin ja riisin kera.

*Lisukkeeksi sopii myös marinoitu kurkku (kuvassa). Seitanin valmistuksen inkiväärimarinointiin asti voi hyvin hoitaa jo edellisenä päivänä. Ota marinoidut seitanpalat vain ennen ruoanlaittoa huoneenlämpöön n. puoleksi tunniksi, jolloin paistotulos on parempi.
Satayn kaveriksi sopii myös indonesialainen Gado Gado-kastike.

Ei kommentteja: