keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Suomalainen Risotto Moneen Makuun

Pakko tunnustaa, että tämä kuului jo kouluaikoina omiin ruokaällökkeihin. Laitoskeittiön etova, harmaa jauheliha, vetiset pakastekasvikset ja mauton riisi vain eivät juuri hellineet makunystyröitä.. Mutta kuten lupasin, tässä siis Risotto alla finlandese :)

3 dl Pitkää riisiä
8 dl Kasvislientä
2-300g Herne-maissi-paprikaa tai Herne-maissi-porkkanaa
1 Iso sipuli
1 Valkosipulinkynsi
400g Hälsan's Kök:in vegefärssiä
1-2 tl Paprikajauhetta tai lähikaupan peruscurryjauhetta
Suolaa ja pippuria
Öljyä paistamiseen

-Ota vegefärssi sulamaan jääkaappiin jo edellisenä päivänä
-Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi
-Kuumenna liemi kattilassa, ja lisää riisi. Keittele kunnes riisi alkaa imeä nestettä, ja lisää kattilaan herne-maissi-paprikat. Kun riisi on imenyt valtaosan nesteestä, käännä levy pois päältä ja peitä kattila kannella. Anna riisin hautua kypsäksi
-Riisiseoksen muhiessa kuumenna laakealla pannulla tilkka öljyä
-Kuullota rasvassa sipulia ja valkosipulia kunnes seos muuttuu läpikuultavaksi
-Lisää pannulle vegejauheliha, ja paista sekoitellen kunnes se on kypsää ja saanut vähän väriä. Mausta paprikajauheella tai currylla ja suolalla ja pippurilla. Ole kuitenkin varovainen mausteiden kanssa, sillä valmiit vegefärssit on yleensä jo valmiiksi maustettu
-Kun riisi on imenyt kaiken nesteen, lisää joukkoon vegelihaseos ja sekoita hyvin
-Tarjoile keittiöhäväistys raikkaan salaatin ja ruisleivän keralla.

*Kaunista, keltaista sävyä suomirisottoon saa lisäämällä ruokaan hieman kurkumaa.
Anyway; Tällainen suomalainen risotto, eli "tankea-pupellos-joka-ei-ole-risottoa-nähnytkään", poikkeaa italialaisesta serkustaan monilla tavoin. Ensiksikin, suomalaiseen versioon käytetään yleensä juuri pitkää, ja kaikin tavoin puuroutumatonta riisiä. Toisekseen, riisi toki keitetään liemessä, mutta sitä ei erikseen kuulloteta, ja muut, usein erikseen kypsennetyt ainekset lisätään riisiin vasta lopuksi. Suomalaisittain risottoa ei myöskään kuulu "rikastaa" juustoraasteella tai voilla, mikä on tosin loppupeleissä ilouutinen myös vegaaneille. Paikoin suomalainen risotto muistuttaakin enemmän paellaa tai pyttipannua kuin risottoa.

Okei, jos kerran halveksin tätä ruokaa niin paljon, miksi postaan sen tänne? No, koska suomirisotto on nykyäänkin hyvää, proteiinipitoista ja ennen kaikkea edullista arkiruokaa, ja varmasti monille opiskelijoillekin tuttua huttua. Perinteisesti suomirisottoon käytetään jauhelihaa, mutta itse kallistun tuon vegefärssin puolelle, koska jauheliha on kuitenkin vain kuollutta, jauhettua eläintä.
Kamaluutta pahentamatta, suomalaisen risoton ansioihin laskettakoon myös sen muunneltavuus; Voit esim, hyvin valmistaa tämän myös erinäisistä, joko kotikeittiön tai kaupan paloitelluista pullista, nuggeteista tai pihveistä, mitä nyt sattuu kaapista löytymään. Vegefärssin sijaan tähän voi myös laittaa runsaammin kasviksia, tai paistaa vaikka liotettua soijarouhetta. "Sienirisoton" saat korvaamalla vegefärssin vastaavalla määrällä paloiteltuja, ja tarvittaessa esikäsiteltyjä, paistettuja sieniä (tuore tai säilyke). Myös porkkanaa, erivärisiä paprikoita, itketettyä kesäkurpitsaa tai  munakoisoa, ja/tai esikeitettyä broccolia tai ruusukaalia tähän kannattaa kokeilla myös. Käytä tällöin vähän runsaammin rasvaa jotta kasviksista tulee meheviä.

Ei kommentteja: