Suomen keskikesän kesyttömien niittyjen kukkaloisto on innoittanut Juhannustaikojia jo maailman sivu. Suomalaisessa kansanperinteessä ja kansantaikuudessa Juhannuskukat ovat tärkeä osa juhannustaikoja, joten ajattelin kertoa niistä nyt vähän tarkemmin.
Kaikki ketojemme kukkaset eivät tietenkään ole Juhannustaikoihin päätyneet, mutta kirjoitan tähän niistä tunnetuimmista. Kaikki parhaat Juhannuskukat ole edes aktuaaleja kukkakasveja, mutta silti niillä on omat ominaisuutensa, jotka tekevät niistä maagisesti optimaalisia juuri Mittumaarin taikoihin.
Valtaosa tunnetuista juhannuskukista on myös feminiinisiä naisten kasveja, joihin liittyvät läheisesti sekä mystinen kuu että erootiikkaankin yhdistetty veden elementti. Juhannuksen alla valkoinen ja vihreä ovatkin voimavärejä, ja moni lienee huomannutkin kuinka useimmat suosituista juhannuskukista ovat valkoisia.. Valkoinen väri symboloi Mittumaarin tienoilla puhtautta ja siveyttä, ja keinoja kaihtamattomat, lemmennälkäiset juhannustaikojat suosivat mieluiten neitseyttä ja koskemattomuutta ilmentäviä värejä hämätäkseen mahdollisen Juhannusheilan kiltin tytön viattomalla maskilla, mutta eikös rakkaudessa kaikki keinot* kuuluneet olevan sallittuja ;)
*Paitsi älä kumauta ketään nuijalla päähän tai livauta sille tyrmäystippoja.. o_O
Joistakin kasveista olen kirjoittanut jo kattavammin, joten niiden kohdalle laitan myös sivunsisäiset linkit. Muista kerron suppeammin, vain aiheeseen sopivat maagiset ominaisuudet ja mittumaarifolkloren huomioiden :)
Voimakkaita Juhannuskasveja
Kielo (Convallaria majalis) - Kielo, eli Lehmänkieli eli Metsälilja, on laadultaan Maskuliininen, Ilman ja Veden elementtiin, Merkurius-planeettaan sekä Kuuhun yhdistetty kasvi. Kielo huumaa makealla tuoksullaan, ja suojelee Juhannustaikojaa paitsi pahantahtoisilta henkiolennoilta, myös ei-toivotuilta heiloilta. Kukkien kielessä Kielo tarkoittaa onnellisuutta ja hyvinvointia. Kielo sopii parhaiten mukana kannettuna juhannusseppeleeseen, tai hiussolkeen, sillä kimppuna tai maljakossa sen uskotaan tuovan epäonnea. Myös Feoh-riimumerkki on yhdistetty kielon kauneuteen.
Huom: Koko kasvi on myrkyllinen. Myrkytysoireita ovat mm. sydämentykytys, ahdistuksen tunne rinnassa, huimaus, närästys/polttelu vatsassa, pahoinvointi, ja lisääntynyt virtsaamistarve. Muista aina pestä kätesi jos altistut kasvin nesteille.
Kissankello (Campanula rotundifolia) - Kissankello on laadultaan feminiininen, Maan elementtiin, Uranus-planeettaan ja Kuuhun yhdistetty kasvi. Kissankello yhdistetään uskollisuuteen, ja sitä kannattaakin laittaa juhannuskimppuun, jos haluaa uskollisen rakkaan. Kaunis kukka on lisäksi kellon muotoinen, joten sen uskotaan myös toimivan kellon tavoin kutsuvasti, etenkin, jos sitä sitoo seppeleeseen tai kerää juhannuskimppuun. Sanotaan myös, että jos halutun oikeanpuoleiseen takintaskuun onnistuu salaa sujautettamaan kissankellon, saa hänet rakastumaan.
Koivu (Betula) - Koivu on feminiininen, klassinen juhannuspuu vaikkapa lemmenvastaan. Hieskoivu on koivuista kainoin ja naisellisin, ja edustaa hentoutta ja herkkyyttä. Raudus puolestaan on maskuliinisempi, ja edustaa reippautta ja rohkeutta. Olit sitten mies tai nainen; jos etsit runollista ja herkkää puolisoa, kokeile Hieskoivua, mutta jos ronskimpaa, kokeile Raudusta. Tunturikoivu sopii myös heilanetsintään, esim. rennoille luonnonlapsille, mutta vaivaiskoivu kannattaa jättää rauhaan, ellei etsi raihnaista ja laiskaa heilaa.
Koivu on oiva apu myös kaikille juhannustaikojille, jotka haluavat nostaa hedelmällisyyttään, tai toivovat lapsia.
Mainittakoon, että pariskunnan välit paranevat, jos se nainen ottaa miehensä saunavihdasta irronneen lehden, kuivaa sen, ja hienontaa sen miehen tupakkaan. Kun mies polttaa tupakat ja sen koivunlehden, hän ei enää murjota kullalleen. Jos mies ei tupakoi, kokeile sekoittaa lehti teehen tai kahviin. Koivun riimumerkki on naisellinen Beorc, mutta myös voimakas Uruz-riimu on yhdistetty koivupuuhun. Oghamissa koivu, Beith, puolestaan on maskuliininen.
Mikäli koivu tuntuu liian Yliseltä valinnalta, kaikki Aliseenpäin suuntautuneet voivat kokeilla Leppää. Tällöin Harmaaleppä on taikojalle pehmeämpi, feminiinisempi valinta, kuin maskuliinisempi, rohkea Tervaleppä. Leppään on myös yhdistetty säilyttävä riimu Isa. Oghamissa leppä on nimeltään Fearn.
Lumpeenkukka (Nymphaea) - Lumme on feminiininen, kuun energioihin yhdistetty vesielementin kasvi, ja edustaa niin seksuaalisuutta kuin viattomuutta. Lumpeenkukat sopivat juhannustaikoihin etenkin, jos tavoittelet hedelmällisyyttä ja vakavampaa suhdetta. Lumpeita on useita lajeja, mutta Isolumpeen (N. Alba) kukat ovat niitä parhaita. Aina parempi, jos ne onnistuu poimimaan täydelläkuulla. Tuoreet lumpeenkukat ovat raikkaan valkoisia ja tuoksuvia, mutta myöhemmin ne muuttuvat hieman vaaleanpunertaviksi, ja niiden tuoksukin laimenee. Alueittain, kesän aikaisuudesta ja/tai lämpötiloista johtuen Juhannuksena voi parhaimmillaan löytää molemman ikäisiä lumpeenkukkia. Mikäli olet jo keski-iän ylittänyt juhannustaikoja, tai hedelmällisyyden/raskauden tavoittelu ei muuten vaan ole taioissasi etusijalla, vaaleanpunaiset lumpeenkukat sopivat edelleen rakkauden, ja vakaan suhteen tavoitteluun.
Lumpeeseen yhdistetty riimumerkki on järviriimu Lagu.
Maahumala (Glechoma Hederacea) - Vaatimaton maahumala on feminiininen kasvi, joka yhdistetään Maan ja veden elementteihin. Seppeleeseen sidottu kasvi suojelee sekä taikojaa pahoilta hengiltä, että Sananjalan siemeniä metsästävää metsänpeitolta. Kasvi myös rohkaisee ujoimpia juhannustaikojia tuomaan esiin parhaat puolensa. Maahumalan positiivisen energian avulla voi myös yrittää korjata rakoillutta suhdetta, palauttaa karanneen heilan, tai parannella särkynyttä sydäntä. Juhannuskimppuunkin kasvia kannattaa kerätä, sillä sen sanotaan tuovan enneunia.
Metsäkurjenpolvi (Geranium Sylvaticum)- Metsäkurjenpolvi on feminiininen, Veden elementtiin ja Venus-planeettaan yhdistetty kasvi. Metsäkurjenpolvi tunnetaan Mäkikuisman tavoin myös vain Juhannuskukan nimellä. Metsäkurjenpolvi yhdistetään paitsi rakkauteen, myös hedelmällisyyteen ja toivottuun raskauteen, ja se sopii mainiosti juhannuksen hedelmällisyystaikoihin. Lisää kasvin kukkia teehen jos haluat rakastuttaa juojan itseesi. Kasvin juuria voi, ja kannattaakin, sitoa ranteeseen tuomaan onnea ja menestystä juhannustaikoihin. Ranteeseen (kirjoituskäsi) sidotut juuret myös blokkaavat tehokkaasti sinuun kohdistettuja, pahoja taiantekoja. Kasvi karkottaa myös hyvin kummituksia ja pahantahtoisia henkiolentoja. Huonona puolena mainittakoon, että vanhemmilla kukilla on taipumus varista herkästi.
(Metsäkurjenpolvia)
Minttu (Mentha)
- Minttu on sekä feminiininen että maskuliinen kasvi, joka on yhdistetty niin Ilman-, Veden-, kuin Tulen elementtiin ja Merkurius-planeettaan ja Venukseen. Villimintut sopivat parhaiten juhannustaikoihin, eli oma yrttitarha
kannattaa juhannustaikojen ajaksi rauhoittaa. Minttu on voimakkaasti
pahaa karkoittava, ja esim. Sananjalan siemeniä havitteleva voi suojata
itsensä juhannusyössä mintunoksalla, sillä ainakin Metsähiisien mainitaan kammoksuvan kasvin tuoksua.
Mäkikuisma (Hypericon Perforatum) - Mäkikuisma on maskuliininen, Tulen elementtiin ja Aurinkoon yhdistetty kasvi. Mäkikuisma on wanha noitakasvi, joka on voimakkaimmillaan wanhana Juhannusyönä. Mäkikuisma suojelee sekä ympäröiviltä loitsuilta ja taianteoilta, kuin myös pahoilta henkiolennoilta. Mäkikuisma tunnetaan myös Juhannuskukkana, ja kimppuun lisättynä se auttaa näkemään enneunia, etenkin siitä tulevasta rakkaasta. Myös aurinkoriimu Sigel on yhdistetty Mäkikuismaan.
Huom: Kasvi on myrkyllinen. Lisäksi meillä Suomessa Mäkikuisma on alueittain, etenkin Pohjois-Suomessa uhanalainen eikä sitä pitäisi mennä keräilemään ominpäin. Mäkikuisman voi juhannustaioissa (esim. kukkakimppuun tai seppeleeseen) korvata tarvittaessa myös muilla kukkivilla Kuismilla, ne eivät vain ole maagisesti Mäkikuisman veroisia.
Neliapila (Trifolium Quadrifolia) - Tämä ei siis ole oma lajinsa, vaan yleisimmin tavallisen valkoapilan (T. Repens) periytyvä mutaatio, jollaisen voi hyvällä onnella bongata apilaniityllä kontatessaan. Jos löydät neliapilan juhannuksena, tapaat wanhan uskomuksen mukaan rakkaasi ennen auringonnousua. Neliapilan mainitaan myös tuovan erityisen hyvää onnea, se suojelee pahalta, ja, wanhan uskomuksen mukaan jopa hulluudelta. Neliapilan löytäminen juhannusyönä auttaa näkemään niin henkiä ja rajatilojen olentoja, kuin aarnivalkeitakin aamuun asti, joten sen avulla saattoi tavoitella myös kätkettyjä aarteita ja rikkauksia.
Nelilehtinen apila myös vahvistaa toista näköä ja etiäisiä, joten siitä on varmasti apua enneunien näkemisessä Juhannusyönä. Neliapilaa voi olla hankala sijoittaa juhannuskimppuun tai seppeleeseen, mutta sen voi jemmata esim. tyhjään tulitikku-, tai namirasiaan taskunpohjalle. Jos laitat neliapilan vasempaan kenkääsi aloittaessasi juhannustaikayösi, houkuttelee se varakasta rakasta. Jos taas syöt neliapilan, saat samalla toivoa, vaikka sitä Juhannusheilaa ;)
Huom: Neliapila tunnetaan kansankielessä myös onnenapilana, joka on myös erään apilaa muistuttavan, nelilehtisen huonekasvin nimi. Huonekasvi Onnenapila eli Onnenkäenkaali (Oxalis Tetraphylla, syn. O. Deppei), kuuluu kuitenkin Käenkaalien (Oxalis) sukuun, eikä sillä ole mitään tekemistä apiloiden kanssa. Käenkaali tunnetaan tutummin myös Ketunleipänä tai Revonrieskana, ja se muistuttaa lehdiltään hieman apilaa.
Nurmikohokki (Silene vulgaris) - Nurmikohokki on feminiininen, Ilman ja veden elementtiin yhdistetty kasvi. Tämä on herkkä, neitoaspektin kasvi, ja sopii hyvin kaikille koskemattomille juhannustaikojille. Nurmikohokin mainitaan tuovan, erityisesti täydelläkuulla, enneunia, joten se sopii mainiosti juhannuskimppuun.
Pahoilta hengiltä tai -taioilta kasvi ei valitettavasti suojele, joten sen energia kannattaa yhdistää jonkin napakamman kasvin, kuten Metsäkurjenpolven, Neliapilan, Tillin tai Orvokin, kanssa ;)
Orvokki (Viola) - Orvokki on feminiininen, veden elementtiin ja Venus-planeettaan yhdistetty kasvi. Parhaita juhannusorvokkeja ovat ihana Metsä-orvokki (V. Riviniana), ja salaperäinen Suo-orvokki (V. Palustris). Orvokki symboloi rakkautta, hedelmällisyyttä ja kaipausta, ja kukkien kielessä Orvokki tarkoittaa järkähtämättömyyttä, peräänantamattomuutta ja asioiden pitämistä yksinkertaisina. Orvokki on herttainen ja kaunis kukka, jonka avulla Juhannuksena napattiin lempeä ja hyväntahtoinen heila. Orvokit sopivat hyvin kaikkien romantiikanjanoisten juhannuskimppuun. Orvokit myös suojelevat pahoilta hengiltä, ja ne yhdistetään myös toisiin todellisuuksiin ja rajatiloihin, eli orvokkia kannattaa sitoa seppeleeseen, tai nauttia orvokkiteetä, etenkin, jos metsästät sananjalan siemeniä.. Ole silti varovainen, sillä myös keijujen mainitaan pitävän orvokeista.
(Suo-Orvokkeja)
Puna-apila (Trifolium pratense) - Puna-apila on Maskuliininen, Tulen ja Ilman elementtiin ja Uranukseen ja Merkurius-planeettaan yhdistetty kasvi. Tämä apilaperheen kaunis, vaaleanpunainen kukka sopii, Orvokin tavoin, romanttista rakkautta tavoitteleville juhannustaikojille. Puna-apilatee on oivaa lemmenjuomaa, ja Puna-apiloista kerätty aamukaste säilyttää nuoruuden ja antaa lumovoimaa. Puna-apilan kukka on itse asiassa isompi rypäs pienempiä, pillimäisiä kukkia, jotka muistuttavat vähän pillikkeen kukintoja. Jos nyppäät yhden pillikukan Puna-apilan kukinnosta, ja maistat sen tyveä, tunnet kukan meden maun. Jos imet useamman pillikukan, ja sitten mesihuulilla suutelet haluttua, hän mielistyy sinuun.
Puna-apila sopii hyvin niin juhannusseppeleeseen kuin -kimppuun, mutta myös Juhannussaunaveteen kannattaa lisätä Puna-apilaa, jos haluaa vaurautta tai rahaa. Rintakukkana Puna-apila takaa menestyksen yrityksissäsi, ja kukan (etenkin kuivattujen puna-apilan kukkien) rentouttava tuoksu myös auttaa nukkumaan hyvin pitkän taikayön päätteeksi.
Päivänkakkara (Leucanthemum vulgare) - Päivänkakkara on feminiininen, Veden elementtiin ja Venus-planeettaan ja Kuuhun yhdistetty kasvi. Päivänkakkara on klassinen rakkauskasvi, jonka terälehtiä nyppimällä on otettu selvää, kuinka paljon ihastuksensa nyppijää rakasti. Terälehtiä nypittiin pois yksi kerrallaan, ja hoettiin, "Rakastaa, ei rakasta", tai "Hän rakastaa minua.." ja sitten aina yksi kohta yhden terälehden kohdalla: "Sydämestään, Kärsien, Vain vähän, Ei lainkaan". Samoin raskaana oleva kyselee kukalta "Tyttö, poika, tyttö, poika..jne". Päivänkakkaralta on tiedusteltu myös tulevan puolison ammattia, terälehti kerrallaan, "Suutari, räätäli, lääkäri, pastori, kuppari, merimies, varas, herra, jne." Myös tuttu lastenloru "Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari, rikas, rakas, köyhä, varas" on käyttökelpoinen päivänkakkaran kanssa.
Päivänkakkara sopii mainiosti myös kaikille ujoimmille juhannustaikojille. Juhannuksena maljakkoon kerätty Päivänkakkarakimppu poistaa negatiivisuutta, ja puhdistaa kodin energioita. Kukkien kielessä päivänkakkara kehottaa kärsivällisyyteen, ainakin, jos halutaan hyviä tuloksia, ja jos keräät tyynysi alle päivänkakkaroita, menetetty tai karannut rakkaasi palaa takaisin. Päivänkakkara sopii hyvin sekä seppeleseen että juhannuskimppuun.
Huom: Valitse kukkia, joiden keskiössä ei näy tummia pisteitä, ne ovat merkkejä kukkiin munituista toukista.
Rentukka (Caltha palustris) - Rentukka on feminiininen, veden elementtiin ja aurinkoon yhdistetty kasvi. Rentukan uskotaan takaavan onni rakkaudessa, ja säilyttävän kantajansa nuoruus ja kauneus. Jos neito pesi juhannusaamuna kasvonsa maidolla, johon oli sekoittanut Rentukan terälehtiä, sai hän kauneutta loppukesäksi. Rentukka sopii hyvin juhannusseppeleeseen, mutta juhannuskimppuun se ei oikein sovi, sillä se voi tuoda vanhojen heilojen kuvia uniin.
Huom: Kasvi on myrkyllinen.
Ruiskaunokki (Centaurea cyanus) - Ruiskaunokki on maskuliininen, Ilman elementtiin, Saturnukseen ja venukseen yhdistetty kasvi. Ruiskaunokki tunnetaan myös Ruiskukkana. Ruiskaunokki viihtyy ruispelloissa rikkaruohona, josta se on saanut nimensäkin. Ruiskaunokkia laihossa ei kuitenkaan koskaan paheksuttu, vaan sen on uskottu olevan jopa hyväksi pellolle ja viljalle. Ruiskaunokkipelto on ollut myös lemmentaikojien suosiossa, ja kukitetussa ruishelmeessa kieriskelyn on uskottu takaavan niin kauneutta ja nuoruutta, kuin myös komeita kosijoita. Juhannusseppeleeseen kannattaa punoa myös ne jo-kertaalleen kieriskelemäsi kaunokit. Ruiskaunokki symboloi toivoa, ja onkin ollut rakkaudennälkäisille lemmentaikojille oiva lisä juhannuskimppuun, tai vaikka juhannussalaattiin. Miespuolisille juhannustaikojille Ruiskaunokki on yön mitä mainioin rinta-, tai hattukukkavalinta ;)
Ruiskaunokkiin on yhdistetty myös Ger-riimu.
Rätvänä (Potentilla Erecta) - Rätvänä on Maskuliininen, Tulen ja Ilman elementtiin, ja Merkurius-planeettaan yhdistetty kasvi. Rätvänä kuuluu hanhikkeihin, vaikka muistuttaakin kukinnoltaan niittyleinikkiä. Kasvit eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen. Niittyleinikistä poiketen Rätvänä kasvaa matalampana, ja sen kauniin keltaisissa kukissa on neljä terälehteä (Niittyleinikissä viisi). Juhannuskukkana Rätvänä lienee tutuin kaikille noidille, ja voidaankin sanoa, että Rätvänä on, vähän Mäkikuisman ohella, ennen kaikkea noitien juhannuskukka, sillä tavan kansa ei juuri ole käyttänyt sitä Juhannuskasvina. Kasvin sormijakoiset lehdet yhdistyvät pentagrammiin, käteen, ihmiskehoon ja ja viiteen elementtiin. Rätvänä sopii sekä kirouksiin että suojeluun, ja sitä voidaankin käyttää Juhannuskimpussa turvaamaan mahdollisesti löydetty rakkaus. Rätvänän lehtien lisääminen Juhannusseppeleeseen uskotaan myös muuttavan kantajansa näkymättömäksi ;)
Sananjalka (Pteridium Aquillina) - Sananjalka on maskuliininen kasvi, joka on yhdistetty ilmaan ja vesielementtiin. Sananjalka on myös klassinen Juhannuskasvi, joka on saanut nimensä vanhasta juhannustaiasta. Sen mukaan kasvin
varren juhannusyönä leikkaava näkee leikkauspinnassa tulevan heilansa
nimikirjaimet. Lisäksi sananjalan uskottiin kukkivan Juhannusyönä, ja loitsutaitoja haluavat tavoittelivat sen siemeniä mitä erilaisimmilla konsteilla.
Sananjalan lehvän tai parin juhannusseppeleessä sanotaan auttavan
loitsijaa muuttumaan näkymättömäksi, tai löytämään aarteita. Sananjalan
lehvä tyynyn alla taas antaa enneunia, mutta saniaisen juuri tyynyn alla
näyttää unessa ratkaisun ongelmaasi. Hagalaz:in riimumerkki on yhdistetty saniaisiin.
Huom: Kasvi on myrkyllinen.
Siankärsämö (Achillea Millefolium) - Siankärsämö on feminiininen yrtti, joka yhdistetään veden elementtiin ja Venus-planeettaan. Siankärsämö karkottaa tehokkaasti kaikenlaisia pikkupiruja juhannustaikojan tieltä, ja sopiikin mainiosti seppeleisiin. Juhannuskimppuun suositellaan erityisesti vaaleanpunaista siankärsämöä, sillä se tuo onnea rakkaudessa. Jos taas käärit siankärsämön punaiseen kankaaseen (mieluiten flanelliin) ja
asetat se tyynysi alle Juhannusyönä, kerrotaan sen tuovan enneunia.
Lemmekkäisiin hajuvesiin kannattaa lisätä myös muutama tippa eteeristä
Siankärsämö-öljyä.
Tilli (Anethum Graveolens) - Tilli on maskuliininen, Merkurius planeettaan, ja Tulielementtiin
yhdistetty kasvi. Tilli on suojeleva kasvi, ja mukana kannettu tillinoksa suojelee juhannustaikojia erittäin hyvin pahantahtoista taikuutta ja ilkeitä noitia vastaan. Tilli sopii erityisen hyvin juhannusseppeleeseen. Tillillä voi suojautua myös arvaamatonta metsänväkeä vastaan, jos lähdet yöhön tavoittelemaan lähteensilmää tai sananjalan siemeniä. Tilli on voimakkaimmillaan wanhana juhannusyönä.
Valkea Ruusu (Rosa) - Ruusu on feminiininen, Veden elementtiin ja Venus-planeettaan yhdistetty kasvi. Vaikkei ruusu ole mitenkään erityisen virallinen juhannuskasvi, on sillä sen verran ansioita rakkauden saralla, että mainitsen sen tässä. Rakkauteen ja intohimoon on aina yhdistetty nimenomaan punaiset ruusut. Vaaleanpunaiset ruusut liittyvät lempeen ja romansseihin, ja keltaiset onneen ja ystävyyteen. Juhannuskukiksi sopivat parhaiten villit, tai villiintyneet, ruusut. Valkoinen ruusu sopii värinsä vuoksi hyvin juhannukseen, onhan se kuitenkin kaihoava, ja herkempi kuin punaisemmat lajikumppaninsa. Valkea ruusu yhdistetään myös selvänäköön, etiäisiin ja enneuniin. Valkean ruusun tarkoitus on myös luoda kantajalleen neitseellistä vaikutelmaa, vaikka kysymys olisikin vain pelkästä illuusiosta.
Mainittakoon, että valon riimu, Kenaz, on yhdistetty villiruusuihin.
Valkoapila (Trifolium Repens) - Valkoapila on maskuliininen, Ilman elementtiin ja Merkurius-planeettaan yhdistetty kasvi. Kasvi on myös tärkeä juhannusyrtti erityisesti edellämainittujen neliapiloiden tähden. Valko-apila myös suojelee voimakkaasti ja karkottaa pahoja henkiä. Valkeat apilankukat auttavat myös löytämään rehellisen heilan, ja näkemään enneunia. Jos näet yöllä unia valkeista apiloista, löydät pian rakkauden.
Valkolehdokki (Platanthera Bifolia) - Tämä on tuttu kasvi meille kaikille Aliseenpäin kallellaan oleville, eli "virallisten" juhannuskasvin listalta tätä ei juuri bongaa.. Valkolehdokki, eli suo/ranta-orkidea on feminiininen, vesielementtiin ja Kuuhun yhdistetty kasvi. Valkolehdokin kukat muistuttavat keijukaisia tai perhosia, ja valkoiset kukat onkin yhdistetty Aliseen ja kuolemaan, paitsi värityksensä, myös kasvupaikkansa vuoksi. Kasvi suosii kosteikkoja ja rantamaastoa, jotka etenkin yöaikaan voivat olla petollisia kuljeksia. Valkolehdokin avainsana on petollisuus, ja lumovoima. Jos loitsijalla on tarpeeksi voimaa, on Valkolehdokin energia valjastettavissa vahvoihin lumouksiin; Valkolehdokki nuorentaa vanhan, tekee huorasta piian (eli immen) ja lehmästä kissan (kielikuva, huom). Koska Valkolehdokin pääasialliset pölyttäjät liikkuvat öisin, kasvi alkaa huumata tuoksullaan vasta iltahämärissä, tehden siitä ideaalisen yön kaunottaren, ja Valkolehdokin lähellä Alinen kuuntelee aina. Voimakkaimmillaan kasvi on tietenkin tuoksuessaan, täydelläkuulla ja Kesäpäivänä. Koska valkolehdokki kasvaa usein isommissa rykelmissä, se on helppo löytää kesäyössä huumaavan tuoksun perusteella.
Huom: Muiden kämmekkäkasvien (Orchidaceae) tavoin kasvi on Suomessa rauhoitettu (muualla paitsi Ahvenanmaalla). Jos siis mielit Valkolehdokkia juhannuskukaksi, sitä ei ole tarkoitus poimia mukaan, päinvastoin; Vietä oma, maaginen mittumaarituokiosi kasvi(e)n luona. Jos välttämätöntä (esim. tietyissä taianteoissa), voit poimia yksittäisen kasvin kukkatertusta mukaasi kukan tai pari, mutta älä kerää mukaasi itse kasvia.
Suorita kasvi(e)n luona toivomus- tai lemmentaika, tai meditaatiotuokio ennen kuin jatkat heilan metsästystä. Valkolehdokin bongailu juhannusyönä on vähän kuin Alisen omien vastine Sananjalan siemenien metsästykselle. Mainittakoon, että myös kristin kirkko omi kasvin ihastuttuaan sen tuoksuun, ja yhdisti kasvin kukat ristin tuomiota odottavaa Jeesusta lohduttamaan saapuneisiin enkeleihin. Kukka sai myös, hieman kättä muistuttavan juurensa ansiosta, kansan suussa nimen "Jeesuksen kämmen". No, käden muotoisista juurista kämmekät nyt yleensäkin tunnetaan ;)
Vanamo (Linnaea Borealis) - Vanamo on feminiininen, maan elementtiin ja Kuuhun yhdistetty kasvi. Vanamo on pieni, ja vaatimattoman näköinen, mutta kaunis metsänpohjan asukki, jonka tuoksu on valloittava. Mainittakoon, että Vanamo oli myös tunnetun luonto-, ja kasvitutkija Carl von Linné:n lempikasvi, ja hänen mukaansa kasville on annettu sen latinankielinen nimi. Runoilijoitakin innoittanut Vanamo sopii Nurmikohokin tavoin erityisesti koskemattomille tai muuten kokemattomille juhannustaikojille, ja vanamon kukilla voi höystää niin lemmekkään salaatin kuin drinkinkin. Vanamorönsyt kukkineen sopivat myös mainiosti juhannusseppeleeseen tuomaan huumaavaa tuoksua sydänten sulattajaksi. Mainittakoon, että myös Vanamo voi houkutella erilaisia metsän olentoja puoleensa.
Virmajuuri (Valeriana Officinalis) - Virmajuuri on feminiininen, veden elementtiin, Venus-planeettaan ja Merkuriukseen yhdistetty kasvi. Virmajuuri on myös vanha lemmennostatuskasvi. Kukkien tuoksu ei juuri huumaa, etenkään kostealla säällä, jolloin kasvi jopa haisee, mutta se on silti, ehkä juuri edellä mainitusta syystä, tehokas karkottamaan kaikenlaisia pahantahtoisia pirulaisia. Koska Virmajuuren uskotaan myös puhdistavan ihmisen energiakenttiä, voi se myös antaa kantajalleen luonnollista kauneutta ja hehkua, minkä mainitaan olevan aina eduksi heilaa metsästettäessä. Mainittakoon tosin, että eläimistä kissat, ja etenkin leikkaamattomat kollikissat, voivat pitää virmajuuren tuoksua vastustamattomana, eli Virmajuurella varustautunut juhannustaikoja saattaa saadakin söpön, karvaisen miekkosen seurakseen juhannusyöksi, vaikkei hän välttämättä olekaan kanssasi samaa lajia.
Vuokko (Anemone) - Vuokko on maskuliininen, tulen elementtiin ja Mars-planeettaan yhdistetty kasvi. Parhas juhannuskukka on tietenkin Valkovuokko (A.Nemorosa), joka kukkii keväästä juhannukseen asti. Koska kasvin kukinta on Juhannuksena lopuillaan, se sopii mainiosti lemmentaikojille, joiden aikeet eivät ole ihan niin vakavat, ja jotka ehkä etsivät vain lyhytaikaista suhdetta tai kevyttä ilottelua juhannusyössä.
Huom: Muista, että kaikki vuokot ovat myrkyllisiä, ja voivat aiheuttaa ihoaltistumana punoitusta, sekä kirvelevää ihottumaa, että vesikelloja. Myrkytysoireisiin kuuluu mm. verensekainen virtsa, ja hengenahdistus. Esim. valkovuokko on suurina annoksina tappava.
Lisäksi Valkovuokko on Suomessa rauhoitettu entisten Oulun ja Lapin läänien alueella, ja Alppivuokko (A.Trifolia) koko maassa.
*Eri kuun vaiheet, samoin kuin kuun asema eläinradalla, ja miksei k.o. viikonpäiväkin, on myös hyvä huomioida, etenkin, jos juhannustaiottaessa hakee jotain tiettyä tulosta, oli kyse sitten yhden illan jutusta tai pidemmän suhteen etsinnästä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti