tiistai 14. huhtikuuta 2015

Vegepekoni eli Vegoni

Ensiksi mainitsen, ettei idea kasvispekoniin ole omani, vaan sain innoituksen Vegaaninen Versio -Blogin jännittävän kuuloisesta ohjeesta. Koska minulla ei ollut siirappia, saati nestesavua, resepti muuntui vähän omassa keittiössäni, mutta tulos oli sen verran herkullinen että ajattelin tehdä siitä postauksen. Ainesmäärät on helppo tuplata :)

2 dl Soijahiutaleita
-Kaada soijahiutaleet siivilään, ja sekoittele niin että se pienijakoisin sälä valuu ulos siivilän rei'istä. Käytä tässä reseptissä niitä isoimpia paloja jotka jäävät siivilään
-Laita soijahiutaleet sekoituskippoon

Marinadi:
1 tl Tummaa riisiviinietikkaa
3 rkl Soijakastiketta
1 rkl Tummaa soijaa
3 tl Sokeria tai Fariinisokeria
1 rkl Vettä

-Sekoita marinadiainekset pikku kipossa, ja kaada soijahiutaleiden päälle
-Sekoita hyvin, että soijahiutaleet saavat tasaisen värin
-Anna tekeytyä n.10 minuuttia

*Voit valmistaa "vegonimarinadia" kerralla myös isomman satsin, mikä helpottaa ruoanlaittoa tuntuvasti:

Marinadi-Säästöannos:

4 rkl Tummaa riisiviinietikkaa
3 dl Soijakastiketta
Vajaa 1/2 dl tummaa soijaa
1 dl Sokeria tai Fariinisokeria

-Mittaa ainekset kattilaan, ja kuumenna kunnes sokeri sulaa. Älä anna seoksen kiehua
-Kaada seos puhtaaseen, tiiviisti suljettavaan lasipurkkiin, ja anna jäähtyä
-Kun seos on jäähtynyt, sulje purkki ja laita se jääkaappiin
-Kun haluat valmistaa vegonia, ota n. 4 rkl valmista marinadia purkista, lisää 1 rkl vettä, ja sekoita soijahiutaleisiin
-Vegonimarinadi säilyy jääkaapissa hyvänä jopa puoli vuotta.

Lisäksi:
Öljyä paistamiseen

-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, ja kaada marinoituneet hiutaleet pannulle (ei haittaa vaikka mukana olisi lientä, kyllä se pannulla haihtuu
-Paistele soijahiutaleita kunnes ne saavat vähän väriä ja kuivuvat kevyesti

-Kallista pannua ja valuta vegepekoni
-Nostele vegepekoni talousserlan päälle, ja anna valustua hetki
Älä kuitenkaan anna vegepekonin kuivahtaa talousserlan päälle, tai se voi tarttua kiinni.

Tumma soija antaa vegepekonille tumman sävyn. Kuivuttuaan vegepekoni tummuu vielä vähän lisää. Jos haluat vaaleamman tuloksen, laita tummaa soijaa vain 1 tl, säästösatsiin 1 rkl. Vaaleaa vegonia saat myös käyttämällä vaaleaa, tai punaista riisiviinietikkaa, mutta muista, että niiden maku on erilainen kuin tummassa, ja etikan vaihtaminen vaikuttaa varmasti vegonin lopulliseen makuun.
Vegonia on myös helppo maustaa mieleisekseen:

Pähkinäinen vegoni:
-Lisäää paistoöljyn joukkoon hiukan seesamiöljyä. Älä kuitenkaan liioittele, seesamiöljy on hyvin voimakasta, ja peittää helposti muut maut alleen.

Vaahteravegoni:
-Korvaa reseptin sokeri vastaavalla määrällä vaahterasiirappia, nam.

Vegejerky:
Vegoni muistuttaa paljon kuivalihaa (mutta maistuu paremmalta).
-Käytä aavistuksen vähemmän öljyä, ja paista vegoni kuivemmaksi, niin saat hyvin beef-jerkymäisiä, herkullisia paloja.
-Mausta paistamisen aikana halutessasi cajun-mausteella, chilillä, tai currylla maun mukaan.

*Heh, vegepekoni sai siis kotikeittössä tuon hauskan nimilyhennelmän "Vegoni" ;)
Vegepekoni, vegoni, on sokerin ansioista hieman tahmeampaa kuin se siasta saatava lössö lihapekoni, mutta muistuttaa näöltään ja suutuntumaltaan sitä yllättävän paljon. Muuten, ainakin tämä oma versio, on lihapekonia maukkaampaa, puhumattakaan, että tästä saa ihanan rapeaa helposti. Koska lihapekoni ei maistu muulta kuin suolalta ja rasvalta, en ole koskaan ollut mikään iso pekonifani. Käytin ennen kotikeittiössöni pekonia mm. kastikkeiden mehevöittäjänä, mutta paljaaltaan se ei ollut järin kaksista syötävää. Hyvää suolanhimoon, mutta ei niin helppoa kuin sipsit.
Tätä sikaystävällistä vegonia tulee taatusti kokkailtua toistekin, etenkin nyt kun on omaan makuun sopiva löytynyt. Ehkä sekasyöjät ovat sittenkin olleet oikeassa ylistäessään pekonin ihmeitä ;D

Ei kommentteja: