perjantai 17. huhtikuuta 2015

Lihattomat Piirakat

Eli Noidankodon Vegepiirakat :)
Ohjeesta tulee 16 kpl isoja, tai 24 kpl pienempiä piirakoita.

Taikina:
Reilu 3 dl Kädenlämpöistä vettä
1/3 Palaa hiivaa
2 tl Sokeria
Loraus öljyä
1 tl Suolaa
n. 1 l Vehnäjauhoja

-Liuota hiiva nesteeseen, lisää sokeri ja anna tekeytyä hetki
-Kaada joukkoon öljy ja lisää suola
-Sekoita joukkoon jauhoja vähitellen, kunnes taikina on tasaista ja pehmeää, eikä tartu käsiin tai kulhon reunoihin.
-Peitä taikina leivinliinalla ja kohota n.1/2 tuntia. Mielellään lämpöisessä paikassa, kuten uunin päällä.
 
Täyte:
300g Hälsans Kök-Vegefärssiä
3 dl Riisiä (esim. Basmati)
9 dl Kasvislientä
1 Iso sipuli
3 Valkosipulinkynttä
1 dl Kaurakermaa
1 tl Kuivattua timjamia
Ripaus Lähikaupan curryjauhetta
Suolaa ja Pippuria
Öljyä paistamiseen

-Ota vegefärssi sulamaan huoneenlämpöön n. puolta tuntia ennen ruoanlaittoa, tai jääkaappiin edellisenä päivänä
-Keitä riisi kasvisliemessä
-Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli
-Kuumenna pannulla loraus öljyä, ja paistele siinä sipulia niin että se pehmenee ja saa vähän väriä. Lisää Vegefärssi, ja paista muutama minuutti
-Laada pannulle timjami, valkosipuli ja curryjauhe, ja sekoita hyvin
-Ala sekoittelemaan riisiä pannulle parin desin erissä, sekoita hyvin, ettei riisi kokkaroidu
-Sekoita joukkoon kerma, ja hauduttele hissukseen kunnes seos on tasaista
-Jos seos tuntuu liian kuivalta, lisää kasvislientä tai vettä n.1/2 dl:n erissä, kunnes koostumus on sopiva, ja hauduta tarvittaessa kuivemmaksi. Hyvä koostumus on pehmeä, kiinteä massa, joka ei murene annosteltaessa
-Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisäksi:
Litran tai Pari kasviöljyä (itse suosin Rypsiä) uppopaistamiseen
Jauhoja leipomiseen

Leipominen:

-Alusta taikina. Kumoa kevyesti jauhotetulle leivinalustalle, vaivaa pari sekuntia ja puolita taikina. Laita toinen puolikas takaisin kulhoon ja peitä liinalla
-Leivo käsiteltävä taikinanpuolikas tasaiseksi pötköksi ja leikkaa puoliksi. Leivo puolikkaat pötköiksi, ja leikkaa molemmat neljään (isot piirakat) tai kuuteen (pienemmät piirakat) osaan. Pyörittele palaset pulliksi
-Taputtele pulla käsin (tai kaulimella) litteäksi levyksi yksi kerrallaan, ja lusikoi keskelle täytettä, about 2 rkl pieniin piirakoihin, ja 3 rkl isoihin
-Taita litteän taikinalevyn reunat kohtaamaan toisensa, ja nyplää piirakka kiinni. Käytä jauhoja tarvittaessa, ja painele kämmenillä piirakka muotoonsa, ja aseta valmiit piirakat leivinpaperille odottamaan paistamista
-Muotoile loput pullat samoin, ja käsittele toinenkin puolikas taikinasta ohjeiden mukaan.

Paistaminen:

-Anna öljyn kuumentua n.7 min. Kokeile paistovalmiutta taikinanokareella tai vaikka leipäpalalla; Jos testipala nousee pinnalle poreilemaan, öljy on sopivan kuumaa
-Laita piirakat varovasti, yksi kerrallaan kuumaan öljyyn paistumaan. Kerralla voi paistaa 2-4 piirakkaa, paistovälineen koosta riippuen
-Paista piirakoita puoleltaan n.4 minuuttia, tai kunnes ne ovat kauniin ruskeita
-Nostele valmiit piirakat ritilälle, ja siitä eteenpäin tarjoiluvadille
-Paistele näin kaikki piirakat.

*Tarjoile piirakoiden keralla chilikastiketta, ketsuppia tai sinappia. Lisukkeeksi sopivat myös erilaiset, etikkaiset salaatit ja tuoreet juuresraasteet. Ja kyllä, näillä paistoksilla huijaa myös niitä kranttuja sekasyöjiä ;)

Paistorasva on polttavan kuumaa, ole siis varovainen. Kun olet paistanut kaikki piirakat, käännä paistolevy pois päältä, ja nosta pannu varovasti kylmälle levylle ettei se loisku. Anna öljyn jäähtyä rauhassa.
Kaikessa varovaisuudessa, lue varuilta myös öljypalosta vanhasta kinkkupostauksestani :)

Ei kommentteja: