perjantai 20. maaliskuuta 2015

Magiaa Matopäivään

Ennen wanhaan uskottiin, että Matopäivänä käärmeet eli madot nousevat ensi kerta paistattamaan päivää maan päälle, eikä karjaa vielä päästetty ulos käärmeiden pelossa. Matopäivä oli myös eräänlainen talven taitekohta, jolloin kevät oli virallisesti alkanut.
Muistuttaisin myös jälleen, etteivät vuotuisjuhlataiat juuri ole perustaikoja kummempia, vaan ihan tavallisia, perinteisiä tai talokeskeisiä juttuja aina vähän tilanteeseen sopien. Kekrinä kuulosteltiin eniten enteitä, Vapun alla nostettiin hedelmällisyyttä, Juhannuksena keskityttiin lemmentaikoihin, ja Jouluna keskityttiin pääosin varallisuuteen. Kevätpäivän Tasaus eli Matopäivä oli hyvää aikaa irtipäästämisen, karkotukseen, ja onneen, etenkin perheonneen keskittyviin taikoihin. Pääsiäisenä puolestaan keskityttiin sekä vaurauteen, rakkauteen, että karjan/kotieläinten hedelmällisyyteen, ja silloin trullitkin taas liikkuivat, kuten Kekrinä ja Vuodenvaihteessa.

Sää

-Minkä Helmikuu helpottaa, sen Maaliskuu maksaa.
-Jos täysikuu ennen Matopäivää on kirkas ja selkeä, tietä se kauniita ilmoja.
-Jos on Matopäivänä miten lunta katoilla, niin siten on vielä seuraavaan kuuhun.
-Jos Harakka nauraa Matopäivänä paljon, tietää se hyviä ja lämpimiä ilmoja. Jos taas varis raakkuu kovasti, tiesi kylmää ja sateista.
-Iltarusko ennen Matopäivää tietää pakkasia, mutta sen jälkeen se tietää poutaa.
-Yöpakkaset vasten Matopäivää enteilevät takatalvea kesällä.
-Jos pilvet ovat Matopäivänä pieniä tai sellaisia "kokkareisen" näköisiä, tulee hyvä perunavuosi.

Vauraus

-Kääri parillinen määrä kolikoita (synnyinmaasi valuuttaa) punaiseen kankaaseen, laita ne suljettavaan tölkkiin/purkkiin, ja hautaa koko hoito kaskettuun maahan, niin et koko vuotena köyhdy.
-Heitä aamulla tulta tehdessäsi tuvan tulipesään vähän kolikoita, niin talo pysyy vauraana koko vuoden.
-Jos näkee hämähäkin sisätiloissa Matopäivänä, tietää se rikkautta. 
-Tarjoa Matopäivänä leipää tai pullakahvit, niin ei leipä lopu talosta koko vuonna.
-Jos kahvileipä loppuu kesken Matopäivänä, tietää se köyhyyttä.
-Laita kolme hyppysellistä suolaa uuniin valmistaessasi ruokaa Matopäivänä, niin ruokaa riittää koko vuodeksi.
-Anna lehmille voidellut leipäpalaset Matopäivänä, niin ne lypsävät hyvin kesällä.

Suojeleminen

-Virvo/vitso pajunoksalla kiroukset ja vanhat pahat läheisestäsi. Olan takaa ei tarvitse hutkia, vaan kevyesti taputella oksalla hartioihin, selkään ja otsalle.
-Punaiset asusteet tai vaattet suojelevat Matopäivänä pahantahtoiselta magialta ja pahoilta hengiltä.
-Muista lyylimatoa. Valmista sille esim. uusi, mukava makuusija tai askartele hieno maitoastia.
-Matopäivä on voimakasta aikaa valmistaa erityisesti pahantahtoiselta noituudelta suojeleva noitapullo.

Trullaus

-Jos saat näpistettyä toiselta sen vauraustölkin Matopäivänä, kun se on kerran haudattu, ja laitat sinne vasemmalla kädellä vähän sitä maata johon se oli haudattu, ja hautaat tölkin sen jälkeen omaan puutarhaasi (tai muuten omalle maalle, paikkaan jossa kasvaa jotain), niin hänenkin raha-onnensa tulee sinulle.
-Jos saat varastettua toiselta perunan Matopäivän aattona, ja sitten Matopäivänä paistat ja syöt sen, saat hyvän perunasadon tulevana kesänä.

(Käärmeet eli madot nousevat talvikätköistään paistattelemaan päivää. Erkki Tuomen havainnollista kuvitusta kirjaan Vanhat Merkkipäivät)

Rakkaus

-Laita Matopäivän yöksi nukkumaan mennessäsi vastakkaista sukupuolta olevan henkilön kenkäpari sänkysi alle, niin näet unessa tulevan rakkaasi. Jos rakkaasi on samaa sukupuolta kuin sinä, niin laitat tietenkin omaa sukupuoltasi olevan henkilön kenkäpari vuoteesi alle, mutta ei omia kenkiä.
-Matopäivän aattona ota sänkysi viereen valokuvakehyksen raamit. Voit hyvin lainata pokat jo-käytössä olevasta kuvasta (aina parempi, jos kuvassa on vihkipari tai rakastuneita ihmisiä). Matopäivän aamuna sitten herätessäsi, älä avaa silmiäsi, vaan nouse silmät kiinni sängystä, ota kehykset ja kävele ikkunan luo. Nosta kehykset kasvojesi eteen ja sano: "Salaa katson tulevaa kultaani". Avaa silmäsi ja katso kehyksen läpi. Ensimmäinen ihminen jonka näet "kehyksissä" edustaa tulevaa puolisoasi. Ei ole väliä onko tämä ihminen mies vai nainen, kunhan hän on aikuinen (jos kehyksissä näkyy lapsi, odota seuraavaa). Tärkeää tässä on olemus ja ulkonäkö. Ihminen, jonka näet kehyksissä ei ole aktuaali, tuleva puolisosi, ainoastaan hänen ilmentymänsä. Katso häntä: Onko hän lyhyt vai pitkä, lihava vai laiha, nuori vai vanha, tyylikäs vai rähjäinen? Kiinnitä huomiota yksityiskohtiin, kuten hiusten väriin. Onko hänellä parta, tai silmälasit, tai vahvasti meikkiä, tai lemmikkieläin, onko hän kalju, juoruileeko hän puhelimessa vai polttaako hän tupakkaa? Jos hän on selkeästi juovuksissa, voi se tarkoittaa, että tuleva rakkaasi on myös pulloon päin kallellaan, jne.
-Matopäivänä on naimattomien hyvä tuulettaa asunnosta vanhoja pois, mutta jos ikkunat ovat auki vielä auringonlaskun jälkeen, saat rääväsuisen ja kiroilevan puolison.
-Jos Matopäivän yönä kurkistaa kaivoon, näkee tulevan armaan kuvan, viimeistään yöllä unessa.
-Jos olet kehenkään ihastunut, laita neula sänkysi alle kun menet Matopäivänä nukkumaan. Jos heräät siihen että se pistää sinua, ihastuksesi rakastaa sinua takaisin.
-Naimattomien neitojen pitää Matopäivän aamuna pestä kodin ovet ja jynssätä ne oikein puhtaiksi, niin saa siistin ja huolitellun miehen. Jos ei pese, on tuleva sulhanen karvainen ja epäsiisti.
-Jos huushollissa on kissa, ja se tulee seuraan kun halittelet rakastasi Matopäivänä, on se huono enne. Se, jonka syliin kissa änkeää, jätetään.
-Jos naimaton neito näki miehen vehkeet Matopäivänä, hän ei päässyt sinä vuonna naimisiin.

Lumouksia:

-Kun Matopäivän aamuna pesee kasvot kermaisella maidolla, pääsee kesakoista eroon ja saa kauneutta koko vuodeksi.
-Aamulla herättyä piti naisen kurlata lähdevedellä, puhaltaa huiluun ja nuolaista omenanpuolikasta (hedelmälihapuolta), niin hänen äänensä oli miehille vastustamaton koko Matopäivän.
-Jos Matopäivänä oikein haaroväli käkiää (=kutisee), sinulle on tehty jokin lemmentaika jonka tekijä haluaa sinua. Hyvä myös muistaa, että erinäiset sienet, ihottumat, sukupuolitaudit sun muut voivat oireilla intiimialueiden kutinana, eli mikäli syyhytys jatkuu, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.
-Jos rakkaasi on langennut toiseen, hae Matopäivänä yhdeksän kiveä lähteestä, kierrä sen viettelijän talo kerran ympäri vastapäivään, ja jätä kivet hänen pihaansa, ja lähde pois taaksesi katsomatta. Rakkaasi palaa takaisin.
-Pyydä Matopäivänä läheistä verisukulaista, tai hyvää kaveriasi, lyömään sinua avokämmenellä oikealle poskelle, niin luontosi kovenee vuodeksi ja vältyt turhilta suruilta ja turhakkeilta. Mitä kipakampi lyönti, sitä paremmin taika toimii, eli avarin pitää todella sattua edes vähän.

Terveys

-Syyliä voi poistaa Matopäivänä. Näpistä palanen lihaa, ja hiero sillä syyliä. Sitten hautaa lihanpala paikkaan, jossa vettä tippuu sen päälle. Kun liha mätänee, syylät katoavat.
-Jos sinulla on ihottumaa, hiero ihottumapaikkoja kissan hännällä, ja leikkaa hännästä vähän karvoja. Päästä kissa sitten ulos jaloittelemaan, ja polta leikatut karvat. Kun kisu palaa kotiin, mene ulos ja sirottele vähän tuhkia niistä karvoista kissan jalanjälkiin (etenkin, jos on lunta, niin hangella oleviin jalanjälkiin). Ihottuma katoaa jalanjälkien myötä.
-Ahmatti paranee jos hän Matopäivänä nauttii pelkästään maitoa, jogurttia tai viiliä.
-Kihti paranee jos syö Matopäivänä ahkerasti perunavelliä.
-Syyhy paranee jos käy Matopäivänä ennen auringon nousua lähteestä hakemassa vettä, ja sillä vedellä pesee itsensä ennen puoltapäivää.
-Jos Matopäivän aterialla syöt palasen raakaa lihaa, eivät ötökät syö kesällä.
-Matopäivä on hyvä aika keskittyä chakroihisi, ja puhdistaa ne.
-Matopäivä on hyvä aika karkottaa syöpäläisiä kotoa.
-Syöpäläiset häviävät, kun Matopäivänä ottaa yhdeksästä eri lajisesta puusta oksan, ja tekee niistä vastan. Sitten pitää riisuutua alastomaksi, ja sillä vastalla hutkia kodin seinät ja nurkat. Sitten on lakaistava lattiat asunnon keskelle, ja kannettava siitä kaikki rikat ulos.
-Puita ei pidä pilkkoa Matopäivänä, ettei iske raudan vihat.
-Matopäivänä ei pidä kehrätä lankaa, tai käärme puree kesällä.
-Kivut paranevat, kun Matopäivänä painelet käärmeennahalla kipeää kohtaa.
 
Tulevaisuus

-Salattuja asioita ja tulevaisutta voi tiedustella Haltialta Matopäivän yönä; Täytä taskut suolalla, ja sitten pimeässä kävele takaperin sellaiseen ulkorakennukseen, jossa on sammutettu tulipesä. Koko ajan kävele takaperin, myös ovesta kynnyksen yli. Pysyttele ovensuussa ja katso koko ajan ovea, taakseen ei saa vilkuilla vaikka mikä tuli. Voit esittää kolme kysymystä, tosin odota aina ensin että edelliseen vastataan. Kun olet saanut vastaukset, avaa ovi, ja heitä suolaa taskustasi olkasi yli samalla kun hyppäät kynnyksen yli tasajalkaa, ja menet suoraan kotiin taaksesi katsomatta.
-Ota sukkapuikko, ja riko Matopäivän aamuna kananmuna pieneen kippoon. Sekoita kananmunaa sukkapuikolla kolme kertaa myötäpäivään, ota puikko pois, ja katso mitä näet kananmunassa. Kun olet tulkinnut tulevaisuutesi, kuumenna pannulla tilkka rasvaa, kaada kananmuna pannulle, paista ja syö se. Sitten yöllä unessa näet lisää tulevia.
-Jos näet harakan ensimmäiseksi Matopäivänä, tietää se sairastumista.
-Jos Matopäivän aattona syöt ennen nukkumaanmenoa kananmunia (tai munaruokaa), ja näet sitten unessa käärmeen, tietää se hyvää onnea. Sitä enemmän, mitä enemmän käärmeitä.
-Jos yksikin eläin sairastuu Matopäivänä, menee koko karja.
-Käärmeen tappaminen Matopäivänä tiesi onnettomuutta tekijälle, ja pahimmassa tapauksessa myös hänen perheelleen.

Sekalaista

-Joka Matopäivänä makaa on saamaton läpi vuoden.
-Jos metsämies nukkuu Matopäivänä pitkään, hänellä on huono riista-onni sinä vuonna.
-Valmista onki, kalanpyydys tai merta Matopäivänä, niin sillä saa hyvin saalista.
-Matopäivänä ei saisi käsitellä lankaa, tai leipoa pitkopullaa, tai muutenkaan käpälöidä mitään madon-, eli käärmeenmuotoista, tai tuli paljon käärmeitä kesäksi.
-Jos Matopäivänä mikään leivonnainen palaa uunissa, sinulla on salainen vihamies.
-Vaatteita jos korjaa/parsii matopäivänä iskemättömällä neulalla ja rihmalla, niin ne kestävät koko vuoden eivätkä mene rikki.
-Lapset oppivat hyvin lukemaan, jos Matopäivän yöksi laittaa heidän tyynynsä alle aapiskirjan.
-Jos näet käärmeen Matopäivänä, esitä sille toivomus ja se toteutuu.

2 kommenttia:

Niina Niskanen kirjoitti...

Kylläpäs oli kiinnostavaa. Mistähän tämä matopäivän nimi tulee? ehkä kevät mullanmöyrinnästä.

Aconitum kirjoitti...

Luetaan niitä vanhoja postauksia, jooko :)