tiistai 2. joulukuuta 2014

Tähtianis (Illicium Verum)

Tähtianisten suku on laaja, eivätkä kaikki lajikkeet välttämättä ole kovin turvallisia käyttää, esim. Japanintähtianis (I.Anisatum) ja Floridantähtianis (I.Floridanum) ovat hyvin myrkyllisiä. Käsittelen tässä kuitenkin tätä kuuluisinta; I.Verumia, eli Rusotähtianista, josta kansankielellä puhutaan vain "tähtianiksena". Syötävä tähtianis tunnetaan myös Intian-, Kiinan-, tai Aasian Aniksena, ja englanniksi nimillä Star Anise, Badian Anise, sekä Anise Estrella.

Tähtianis on samannimisestä puusta saatavaa, aromaattista maustetta, joka on kasvin kukan tähdenmuotoinen, kahdeksansakarainen siemenkota. Mauste muistuttaa tuoksultaan vähän kotoisaa Anisruohoa (Pimpinella Anisum) tai Fenkolia (Foeniculum Vulgare). Kasvit eivät kuitenkaan ole sukua toisilleen. Toisin, kuin joskus luullaan, Tähtianiksessa siemenet eivät ovat maun ydin, vaan mausteen aromi tulee juuri siemenkodasta; kuoresta. Tähtianiksen siemenet ovat pieniä ja kuivia, mutta hyvin liukkaita. Niissä ei juuri ole makua, mutta niitä ei myöskään tarvitse poistaa ennen mausteen käyttöä. Tähtianiksen sakaroiden lukumäärä voi vaihdella, mutta yleensä niitä on kahdeksan.
Tähtianis sopii mainiosti niin mausteeksi kuin rohdokseksi.

(Kuva: Wikipedia)

Tähtianis on näyttävä, selkeästi tähden tai kukan muotoinen mauste. Tähtianiksen raikas aromi on pehmeä ja makeahko, ja muistuttaa vähän aniksen ja lakritsin välimuotoa. Tähtianis onkin monille keittiöstä tuttu. Tähtianista käytetään paljon kiinalaisessa, vietnamilaisessa, indonesialaisessa ja burmalaisessa keittiössä, etenkin curryjen, patojen ja liharuokien mausteena. Tähtianis on tärkeä osa myös kiinalaista curryjauhetta ja viismaustetta. Myös jamaikan ja marokon keittiöissä käytetään jonkin verran aromaattista tähtianista. Kiinalaisittain Tähtianiksen nimi on Ba-jiao, mikä tarkoittaa kahdeksansakaraista. Suomalaisittain Tähtianis on lähinnä Jouluun ja Talvipäivään yhdistetty mauste, jolla maustetaan sekä teet että glögit. tähtianista kannattaa kuitenkin kokeilla erilaisten paistien ja kalojen mausteeksi, keittoihin, palkokasvi-, tofu-, ja munaruokiin sekä leivontaan. Kokonaisia tähtianiksia käytetään ruoanlaitossa samoin kuin mustapippuria tai kanelia. Mauste lisätään hautumaan ruoan joukkoon, ja poistetaan kun ruoka on valmis. Samaa tähtianista voi käyttää muutaman kerran, etenkin, jos laitat samaa ruokaa usein: Huuhtele käytetty tähtianiksenkota kastikkeesta tai liemestä hanan alla, ja jätä kuivumaan esim. talousserlapalan päälle.
Keittiön lisäksi tähtianista käytetään myös askarteluun ja koristeluun.

Tähtianis on ilman elementtiin yhdistetty, maskuliininen mauste, jossa yhdistyvät älykkään Merkuriuksen ja taloudellista vaurautta edustavan Jupiterin planeettaenergiat.
Tähtianiksella on ansionsa magiassa, sen mm. uskotaan karkottavan pahoja henkiä ja voimakkaasti torjuvan kaikenlaista pahaa. Kasvi sopii loistavasti sekä amulettipusseihin, noitapulloihin, että taikoja poistaviin, puhdistaviin kylpyihin. Kylvyn vaikutusta voi tehostaa yhdistämällä tähtianiksen tehon esim. salviaan tai laakerinlehtiin.

Aasian maissa, kuten Kiinassa, kahdeksan on onnenluku, minkä vuoksi kahdeksansakaraiset tähtianiksen siemenkodat yhdistetään mm. onneen ja vaurauteen. Harvinaisemmat tähtianismuodot voivat myös löytää paikkansa magiassa; esim. seitsensakarainen tähtianis voidaan samaistaa kristittyjen enkelitähteen, kuusisakarainen juutalaisuuden Daavidintähteen, ja viisisakarainen noituuteen yhdistettyyn pentagrammiin. Harvinaisissa, kolmisakaraisissa tähtianiksissa voidaan nähdä feminiinisyyteen ja wiccalaisuuteen yhdistetyn triquetran symboliikkaa.
Tähtianiksen tai pari voi sitoa koristeeksi vaikka ruokalahjan nauhoihin onnea tuomaan, tai antaa sopivasti sakaroituneen tähtianiksen yksittäispakkauksessa vaikka tuoksulahjaksi. Tähtianista pidetään myös voimakkaana amulettina pahaa silmää vastaan.
Tähtianis on yhdistetty myös toiseen näköön ja psyykkisiin kykyihin. Tällöin tähtianista piti polttaa suitsukkeena, tai nuuhkia aromaterapeuttisesti ennen nukkumaanmenoa, ja sai enneunia. Tähtianis sopii mainiosti ennustajille ja povareille. Astrologisesti Tähtianis on Vesimiehen kasvi.
Japanintähtianista käytetään Japanissa suitsukkeena henkien juhlissa. Suitsukkeen nimi on Shikimi, joka tulee kasvin sisältämästä Sikimihaposta (eng. Shikimic acid).

(Tähtianis on kaunis kuin.. no, kaunis koru)

Kotioloissa tähtianis sopii myös potpurripusseihin ja askarteluun. Tähtianiksella voi myös karkottaa tuholaisia. esim. termiitit, hiiret ja russakat inhoavat tähtianiksen vahvaa tuoksua, joten sitä voi kesämökillä vaikka sirotella ruokakomeroon.
Nykyajan kosmetiikkateollisuus käyttää tuoksuvaa tähtianisöljyä erilaisiin hygienia- ja kauneustuotteisiin, kuten saippuoihin, shampooseen, hammastahnaan, meikkeihin ja hajuvesiin.
Kotikosmeettisia ominaisuuksia tähtianiksella on vähän, mutta tähtianishauduketta voi kokeilla kasvovetenä rasvoittuvalle ongelmaiholle.

Kotiapteekkiin kasvi taas sopii mainiosti. Tähtianis sisältää paljon juuri mainittua Sikimihappoa, joka on tärkeä ainesosa mm. vastustuskykyä parantavia, ja bakteereja ja viruksia torjuvia lääkkeitä valmistettaessa.
Tähtianis sopii sisäisesti teenä tai keitteenä helpottamaan ruoansulatusongelmia, ilmavaivoja, turvotusta ja vatsavaivoja. Lisäksi tähtianis on lievästi antibakteerinen ja lievittää mm. karheaa kurkkua ja yskää. Muinaisessa aasiassa ihmiset ovat käyttäneet tähtianiksen aromia lievittämään erilaisia hengitystieongelmia, kuten astmaa. Kasvia on paitsi höyryhengitelty ja nuuhkittu, mutta myös hengitetty jauheena suoraan keuhkoihin. Nykyisin suosittelen kuitenkin lääkärin määräämää inhalaattoria.
Tähtianiksella on myös jonkin verran hiivaa ja sieniä tappavia ominaisuuksia, joten sitä voi kokeilla kylpynä esim. hiivatulehdukseen tai hauteena jalkasilsaan.
Ulkoisesti tähtianis saa verenkiertämään, ja sitä voi hyvin lisätä niin kylpyihin kuin jalkakylpyihin. Tähtianista kannattaa kokeilla esim. lihasjäykkyyten, kihtiin, tai reumaattisiin kipuihin. Kylmille jaloille tähtianiksen teho kannattaa yhdistää kahviin. Tähtianiksen eteerinen öljy on myös tehokasta täitä vastaan, ja sopii kaikenikäisille hiushoiteeksi.
Tähtianiksen palaa voi pureksella jos haluat raikastaa hengityksesi tai kärsit pahoinvoinnista.

Maskuliinisuudestaan huolimatta tähtanis on pitkälti naisten käyttämä kasvi. Viimeisillään raskaana olevat äidit ovat lisänneet ruokiinsa tähtianista, jotta synnytys sujuisi vaikeuksitta ja kivut olisivat siedettävämmät.
Tähtianis sopii hyvin myös tuoreille äideille, sillä kasvi edistää maidontuotantoa ja ehkäisee sekä äidin rintarauhastulehdusta että vauvan koliikkia.
Tähtianiksen säännöllisen nauttimisen mainitaan tekevän hyvää seksivietille ja vanhemmalla iällä myös lievittävän menopaussia.
Mainittakoon, että länsimainen lääketiede käyttää tähtianiksen siemenistä eristettyjä aineita mm. lintuinfluenssan hoidossa ja torjunnassa.
 
(Tähtianiksen siemeniä)

Huom: Mikäli olet allerginen tai yliherkkä kanelille, olet tällöin todennäköisesti allerginen tai yliherkkä myös Tähtianikselle. Tähtianista löytää parhaiten aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista ihan kukkaroystävälliseen hintaan.

Uskomuksia:
-Tyynyn alle laitetut tähtianikset ehkäisevät painajaisia.
-Taskussa kannettu tähtianis houkuttelee rakkautta.

4 kommenttia:

Inka Jokiranta kirjoitti...

Hei,
löysin sivustosi kun etsin tähtianiksesta tietoa. Opiskelen luonto- ja ympäristöalan perustutkintoa ja yhtenä osiona meillä on luonnonkoristemateriaalien keruu ja tuotteistaminen. Tein ovikranssin, jossa käytin mm.tähtianista vaikkei se kotoperäinen kasvi olekkaan. Prosessi on kuvailtava työssä oppimispäiväkirjaan ja haluaisin laittaa siihen myös ta:n vaikutuksia (vähentää turvotusta jne.)
Täten kysynkin, että saanko kopioida tietoja kyseisestä kasvista sivuiltasi?
Valitsin henkilöllisyydeksi nimen, koska käytännössä en tiiä miten googletilin valinta näkyy netissä.
t: Inka

Irene Vermin kirjoitti...

Mielelläni annan luvan noinkin asialliseen tarkoitukseen, tieto on valtaa. Kaikkea hyvää, ja tsemppistä opiskeluprokkikseen :)

Inka Jokiranta kirjoitti...

Kiitos ja kaikkea hyvää myös siulle.
Tietenniin mainitsen työssä oppimispäiväkirjassa lähteen. Yli 20 vuotta sitten hoxasin, että teit tai olit tekemättä, niin ihmiset kuitenkin juoruilee. Siis yritän sitä sanoa, että mie piut`paut välitän siitä, miten opettajan kulmakarvat kohoilevat.
Miulla on semmoinen kutina, että ensi vuonnakin haen tietoa kasveista sivuiltasi. Kysyn suostumustasi kopioida tietoja kasveista (koto- ja ulkoperäisistä) erillaisiin opiskelutehtäviin? Halutessasi voin jättää kommentin niille sivuille, joilta olen kopionnut.
t:Inka

Irene Vermin kirjoitti...

Ei kai ne opettajan kulmakarvat kohoile ellet tee huomattavan hyvää tai sitten äärimmäisen huonoa työtä? Luulisi lisäksi että katsottaisiin vain eduksi jos opiskelija on selvästi käyttänyt aikaansa tutustuakseen aiheeseen laajamittaisemmin, ja monipuolisten lähteiden kautta. En kuitenkaan ylläpidä mitään puolivillaista vitsisivua, vaan yritän ainakin olla ihan vakavasti otettava elämäntapa/ruokasivusto, joten tuskin tarvitsee kantaa huolta, ainakaan, jos opettaja on ammattitaitoinen ja ennakkoluuloton. Parhaat opettajat ovat yleensä molempia.

Saat toki luvan lainailla Noidankodon mauste- ja yrttitietoja koulumateriaalina, käyttöönhän minä näitä epävirallisesti kirjoittelenkin. Lisäksi, mukavahan se on kuulla jos näin bloggaajana onnistuu kirjoittelemaan jostakin yleishyödyllisestä :)