Monet rakastavat, monet vihaavat.. Kuten monilla perinteisinä
pitämillämme ruoilla, myös kaalikääryleillä (savoksi: Kualjkiäryleet) on juurensa Venäjällä,
josta se monien kaaliruokien tavoin emigroitui Karjalan keittiöihin, ja
sieltä eteenpäin.. ruokapöytiimme. Perinteinen kääryletäyte suomalaisittain on, yllätys-yllätys, lihaton sienitäyte, joka on kääryleiden itsensä lisäksi niin ikään venäläistä perua. Nam :)
1 Isohko kaalinpää
Vettä ja suolaa keittämiseen
-Poista kaalista päällimmäiset lehdet, jos ne ovat rupuiset ja näyttävät
pahalta. Kaiva paksuin kanta irti kapeateräisellä veitsellä niin että
lehdet pysyvät silti kiinni kaalissa
-Laita isoon kattilaan vettä (niin että kaali jää veden varaan kellumaan), lisää 1-2 tl suolaa, ja kuumenna vesi kiehuvaksi
-Keitä kaalia tyvipuoli alaspäin n.10 min
-Nosta kaali kattilasta, huuhtele kylmällä vedellä ja irrota sopivasti pehmenneet
päällyslehdet kaalista. Laita lehdet valustumaan ja kaali takaisin
kiehumaan
-Keitä kaalia taas 10 min, nosta siivilään, huuhtele, irrota pehmenneet lehdet,
jne. Jatka tätä niin kauan kunnes olet irrottanut kaikki isot,
suunnilleen samankokoiset lehdet
-Ota kaalinlehti yksi kerrallaan ja laita se nurja puoli ylöspäin
leikkuulaudalle. Ohenna paksua lehtiruotoa leikkaamalla se tasaiseksi,
kuin fileeraisit kalaa:
*Niin, kaali kannattaa siis keittää kerroksittain, sillä se kypsyy
hitaasti. Jos alat keittämään kerralla kypsäksi koko kaalia,
päällimmäiset, isot lehdet ehtivät, kaalin koosta tietenkin riippuen,
kiehua jo liian pehmeiksi, eivätkä kokoamisvaiheessa välttämättä pysy
enää kasassa kovin hyvin.
Lisäksi:
Öljyä
Hienoa sokeria tai siirappia
2 dl Kasvislientä tai vettä
Täyte:
2-300g Esikäsiteltyjä sieniä
1 Keskikokoinen sipuli
1 Valkosipulinkynsi
2 dl Puuroutuvaa riisiä
1 rkl Fariinisokeria
1 tl Suolaa
1/2 tl Kuivattua meiramia
1/2 tl Kuivattua timjamia
1/2 tl Mauste- tai mustapippuria
Vehnäjauhoja
Öljyä paistamiseen
-Paloittele sienet sopiviksi, ja hienonna sipuli ja valkosipuli
-Keitä riisi kypsäksi, laita sivuun
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä ja lisää sipuli ja valkosipuli. Kuullota kunnes sipuli pehmenee. Lisää pannulle sienet, ja jatka paistamista kunnes sienistä irronnut neste alkaa haihtua
-Lisää mausteet, ja paistele vielä hetki sekoitellen
-Lisää riisi, sekoita hyvin
-Tarkista suola, lisää tarvittaessa
-Sirottele täytteen päälle lopuksi hieman vehnäjauhoja, ja sekoita hyvin
Kääryleiden kokoaminen:
-Voitele uunivuoka öljyllä, laita uuni lämpeämään 200'C asteeseen
-Laita esikäsitellyt kaalinlehdet yksi kerrallaan työskentelytasolle, ja
ala kokoamaan kääryleitä. Annostele 2-3 rkl täytettä kaalinlehden
sisäpuolelle leveään osaan, ja taita pitkät reunat sisään:
-Taivuta lehden alin sivu taitettujen reunojen päälle:
-Rullaa lehti tiiviiksi kääröksi:
-Kääryleen sauma jää kääryleen alle:
-Asettele kääryleet vuokaan sitä mukaa kun ne valmistuvat:
-Sirottele valmiiden kääryleiden päälle vähän sokeria, tai kaada niille siirappia. Kaada vuokaan liemi, ja laita uuniin
-Paista kääryleitä 200'C asteessa n.1 tunti, kunnes kääryleet ovat
ruskistuneet tasaisesti. Kääryleiden paistuessa, ota vuoka uunista n.
10-15 min. välein, ja valele kääryleitä vuoassa olevalla nesteellä
-Tarjoile valmiit kaalikääryleet perunamuusin, puolukkasurvoksen ja vaikka hyvän kastikkeen kera.
*Valmistuvien kääryleiden määrä riippuu paljolti käytettävän kaalin
koosta. Tavallisesta, about jalka- tai koripallonkokoisesta
valkokaalista saa sopivankokoisia lehtiä n.8-12 standardikokoiseen kääryleeseen. Valitse
kääryleiden lukumäärän mukaan sopivan kokoinen vuoka johon kääryleet
mahtuvat tiiviisti vierekkäin.
Täyteeseen sopivat niin metsäsienet, kuin viljellyt sienet. Itse suosin
maidottomia metsäsieniä, rouskuja tai ruskeita herkkusieniä. Voit myös
yhdistellä viljeltyjä ja metsäsieniä täytteeseen. Tähän voit käyttää myös eiliseltä tähteeksi jääneen, keitetyn riisin
jämät. Lisää tällöin taikinaan tilkka tai pari vettä. Vuokaan jäävän liemen
voit käyttää kastikkeen pohjana, tai sitä voi käyttää sellaisenaan kastikkeena.
Riisinkeitto-ohjeet löydät täältä. Keitä 2 dl riisiä/6-8 dl vettä. Lisää vettä aina tarvittaessa kunnes riisi imee kaiken ja pehmenee meheväksi.
Kääryleistä ylijäänyt kaali sopii käytettäväksi esim. seuraavissa blogini resepteissä:
Borsch
Helppo Varhaiskaalikeitto
Hobak Baechu Jeon
Maukas Kaalipannu
Syksyinen Kaalivuoka
Talvikeitto
Jos et halua käyttää kaalia heti parin päivän sisään, suikaloi tai paloittele, ja keitä se liki kypsäksi. Anna jäähtyä, ja pakasta annosrasioihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti