torstai 30. lokakuuta 2014

Noidankodon Punajuurilihapullat ja Kastike

Punajuurilihapullat on wanha, aikoinaan Kekrinä suosittu ruokalaji. Tässä oma reseptini :)

700g Lampaan- tai naudan jauhelihaa
3 Isoa, tai kuusi pienempää, punajuurta
1 Keskikokoinen sipuli
2 Kananmunaa
1 tl Jauhettua tai rouhittua maustepippuria
1/2 tl Jauhettua inkivääriä
1 rkl Kuminansiemeniä
1 rkl Suolaa
1/2 dl Hienonnettua persiljaa
1/2 dl Korppujauhoja
Vehnäjauhoja tarvittaessa

Lisäksi:
Näppikipon
Laardia, voita, markista tai öljyä paistamiseen
Keitettyä riisiä

-Kuori punajuuret, poista kantaosa ja huuhtele punajuuret kevyesti
-Raasta punajuuret kulhoon ja puristele pois liika mehu (ota mehu talteen)
-Rouhi kuminansiemeniä hieman morttelissa
-Lisää kulhoon jauheliha ja mausteet, ja riko joukkoon kananmunat ja sirottele päälle korppujauhot
-Vaivaa taikina käsin tasaiseksi. Jos taikina vaikuttaa kuivalta, lisää tilkka punajuurimehua. Jos taikina on vetistä, lisää vähän vehnäjauhoja

-Anna taikinan turvota puolisen tuntia huoneenlämmössä
-Muotoile kylmällä vedellä kostutetuin käsin taikinasta isohkoja lihapullia lautaselle
-Kuumenna nokare rasvaa tai tilkka öljyä pannulla, ja paista vain niin monta pullaa kerrallaan, että sinulla on tilaa pannulla käännellä pullia tarvittaessa
-Kääntele pullia parin minuutin välein niin, että ne kypsyvät tasaisesti joka puolelta
-Valuta valmiit pullat ja nosta sivuun. Voit käyttää pullien paistorasvaa kastikepohjana (lue eteenpäin)

Pikainen kastike:

-Sekoita pannulle jääneeseen lihapullarasvaan vehnäjauhoja (ja, jos haluat, yksi hienonnettu sipuli,) niin, että saat tasaisen, kiisselimäisen seoksen
-Ruskista jauhoja (ja mahdollista sipulisilppua) sekoitellen muutama minuutti
-Kaada jauhoseokseen koko ajan sekoittaen 2 dl kylmää kermaa (lehmä-, tai kaurakermaa) tai 5 dl kylmää vettä, tai liha- tai kasvislientä. Sekoita tasaisesti pohjaa myöden, ettei kastike kokkaroidu
-Jos käytät kermaa, lisää siihen 3 dl vettä tai sopivaa lientä
-Lisää vähän suolaa ja pippuria. Jos haluat mausteisemman kastikkeen, lisää esim. 1 rkl hunajaa, tai 2 rkl konjakkia, 1 rkl sopivia, kuivattuja yrttejä, sinappia tai paprikajauhetta, tms. Voit lisätä kastikkeeseen myös sopivasti esikäsiteltyjä metsäsieniä, tai suunmukaisia lehtikasviksia.
-Hauduttele kastiketta miedolla lämmöllä välillä sekoitellen, kunnes se sakenee.

*Tarjoile lihapullat keitetyn riisin, sopivan kastikkeen ja persiljasilpun kera. Lisukkeiksi sopivat myös esim. maustekurkut, hillosipulit ja turvokkaat, eli haudutetut herneet, ruisleipä ja paistetut juureskuutiot. Jos tuo laardi paistinrasvana hirvittää, käytä tarttumattomalla pinnoitteella päällystettyä pannua, ja pyyhi se kevyesti rasvalla ennen paistamista. Muista kuitenkin, että loppusyksyn ja etenkin Kekrin ruoat ovat perinteisesti tuhteja ja rasvaisia, sillä pitkä ja raskas talvi oli tulossa.
Mitenkäs se punajuurimehun loppu? Voit käyttää sen halutessasi kastikkeeseen, tai juoda sen. Se on hyvää ja terveellistä :)

Ei kommentteja: