tiistai 23. syyskuuta 2014

Hukanputki (Aethusa Cynapium)

Hukanputki kuuluu maamme paitsi kauneimpiin, myös myrkyllisimpiin putkikasveihin, joten esittelen tämän lähinnä vertailukohtana villivihanneksiksi kelpaaville, syötäville sarjakukkaiskasveille, sillä mikäli harrastat luonnonkasveja ja villivihanneksia, tämä on syytä opetella tuntemaan erehdysten välttämiseksi.
Kasvin kansanomaisemmat nimet Hullunkumina tai Myrkkypersilja muistuttavat tunnistusriskeistä. Kasvin epäluotettavuuteen viittaavat myös englanninkieliset "Dog's parsley" (=Koiranpersilja) ja "Fool's parsley" (=Tyhmyrinpersilja tai Hullunpersilja). Nimiviittaukset susiin tai koiriin tulevat kasvin latinankielisestä "Cynapium" nimestä.

(Kuva: Wikipedia)

Hukanputkia kasvaa Suomessa tiedettävästi vain yksi ainoa laji, joka on kuitenkin eri kasvualueidensa mukaan jalostunut vähän toisistaan poikkeaviksi, erinäköisiksi muunnoksiksi. Suomessa elää siis ainakin neljä erilaista Hukanputkimuunnosta, jotka eivät kuitenkaan ole omia lajejaan, eivätkä edes alalajeja. Maamme neljä Hukanputkea ovat Isohukanputki (A. Cynapium var. Gigantea), Pikkuhukanputki (A. Cynapium var. Agrestic), Rikkahukanputki (A. Cynapium var. Cynapium) ja Tarhahukanputki (A. Cynapium var. Domestica).

Hukanputken tunnistamista vaikeuttaa, kun se tietenkin muistuttaa muita sukulaisiaan sarjakukkaisperheessä, kuten Kirveliä, Kuminaa, Koiranputkea ja Myrkkykatkoa. Hukanputki on kuitenkin helposti tunnistettavissa kukkiessaan:
-Hukanputken kauniin kukkatertun jokaisen pikkusarjan reunassa on kolmen suojuslehden (eli verkkolehden) ryhmä pitkiä, kapeita lehtiä, kuin kynnet; Hukankynnet. Nämä kynnet ovatkin ehkä paras tunnistuskeino tämän kasvin kohdalla. Olkaa tarkkana, sillä olen törmännyt jopa luonnonyrttejä esittelevään keittokirjaan, jossa syötävän putken ja Hukanputken kuvat olivat väärillä paikoilla, ja "syötävää" putkea esittävässä kuvassa komeilevat tutut hukankynnet..
-Kukat ovat yleensä aina valkeat, mutta voivat joskus punertaa, vähän maaperästä riippuen.
-Hukanputkien päävarsi on ontto, ja usein haarainen. Kasvin lehtiruodit ovat räystäskourumaisen uurteiset samaan tapaan kuin Vuohenputkella.
-Hukanputki ei myöskään tuoksu yhdeltäkään maustekasvilta, johon sen voisi sekoittaa. Hukanputki itsessään on melko hajuton, ja kasvin tuoksu saadaan esiin rikkomalla lehdistä solukkoa. Hukanputkessa on sinappimainen, etäisesti sipulinperkeitä tai vähän mädäntyvää sipulia muistuttava, tympeän makeankirpakka tuoksu. Hajua voisi verrata jopa vähän Neem-öljyyn.

(Hukanputki kukkii. Huomaa hukankynnet. Kuva: Wikimedia Commons)

Hukanputki viihtyy asutusten liepeillä ja sitä voi löytää vanhoista, autioituneista pihapiireistä, pelloilta ja joutomailta. Hukanputken löytyminen usein tarkoittaakin että paikalla on jossain vaiheessa ollut asutusta.
Hukanputki on yksivuotinen, ja aloittaa kukintansa loppukesällä, Heinä-Elokuussa. Hyvällä kasvupaikalla Hukanputki voi alkaa kukkia jo juhannuksen paikkeilla, vaikka tämä onkin harvinaista. Tällöin vaarana on sekoittaa kasvi Koiranputkeen, joka aloittaa kukkimisensa Kesäpäivän paikkeilla.
Talvisaikaan hukanputken kasvupaikkoja on vaikea paikantaa, sillä Koiranputken tavoin kasvin kukkaterttu kuolee ja lakastuu kukinnan loputtua, eikä Hukanputki monien muiden putkien tapaan jätä törröttäjää talveksi.

Hukanputki on feminiininen, maahan ja vesielementtiin yhdistetty kasvi. Joka liitetään Kuuhun ja Merkuriukseen. Wiccat ovat yhdistäneet Hukanputken kukat koukkukynsimäisine suojuslehtineen Jumalattaren Akka-aspektiin. Kristityssä mytologiassa Hukanputken sanotaan olleen kirottu kasvi, jota versoi paratiisista karkotettujen ihmisten jalanjälkiin.
Kasvi ei ole erityisesti noitayrtin maineessa, ja sitä pidetään hyödyttömänä rikkakasvina. Hukanputki muistuttaa maagisesti hieman Katkoa, mutta sen energia on oikukkaampaa ja heikompaa.
Myrkyllisyytensä ansiosta hukanputki sopii tietenkin vaikka alttarikoristeeksi kaikille ilkeille noidille, ja "Hukka" -nimensä ansiosta myös Aliseenpäin suuntautuneille, etenkin, jos Susi kuuluu jumalolentojesi joukkoon. Hukanputken kukkien "kynnet" voidaan nähdä myös pahaa karkottavina terinä, joten kukista saa kivan lisän niin maljakkoon kuin kasvitauluihinkin.
 
Hukanputkella on myös vähän ansioita lemmensaralla; lähinnä rakkaudessa ja seksissä. Asiot ovat kasvin maineen tapan ikävähköjä; Kukkien kielessä Hukanputki tarkoittaa, ettei kasvin ikkunalleen asettanut osapuoli ottanut toista vakavasti tai piti tätä liian hupsuna vakavaan suhteeseen. Pettynyt tai petetty rakastajatar saattoi myös käyttää Hukanputkea näivettääkseen miehen seksihalut ja tehdä hänestä impotentin. Oikea annostelu oli kuitenkin vaikeaa, eikä naisen sotajuonten kohteeksi joutunut mies aina selvinnyt pelkällä halujen menetyksellä..
Kasvi on joskus yhdistetty myös shamaaneihin, lähinnä, koska se kasvaa Siperiassakin, mutta varsinaisesta shamaaniyrtistä ei kuitenkaan ole kysymys.

(Hukanputki. Kuva: Wikimedia Commons)

Kotikosmetiikkaan hukanputki ei myrkyllisyytensä vuoksi sovellu, mutta sitä voi sitoa oksan esim. Juhannusseppeleeseen, viestimään ettet ole ihan niin tosissasi sulhasjahdissa. Hukankynnet ovat myös omiaan karkottamaan sinua uhkaavien kilpailijoiden ja pahanaikojien loitsuja.

Hukanpukella on ennen wanhaan hoidettu erilaisia vatsavaivoja, kuten ruokamyrkytystä ja ripulia, mutta myös pakkasenpolttamia, vaihdevuosia, Horkkaa ja Koleraa. Hukanputki on ollut myös yksi enkelintekijöiden käyttämistä rohdoksista. Kotiapteekkiin Hukanputki ei kuitenkaan myrkyllisyytensä vuoksi sovellu.

Huom: Koko kasvi on hyvin myrkyllinen, eikä sitä pitäisi koskaan nauttia sisäisesti. Herkimmät voivat saada oireita jo koskettaessaan kasvinosia. Hukanputken myrkyt vaikuttavat etenkin ruoansulatuskanavaan ja hermostoon. Myrkytysoireita ovat suun limakalvojen ja nielun kuumotus, turvotus ja siihen liittyvät kiputilat, vatsakipu ja -krampit, Huimaus, pahoinvointi/oksentelu, päänsärky, näön hämärtyminen sekä raajojen kylmeneminen, puutuminen tai jäykistyminen.
Hukanputki on myrkyistään huolimatta harvoin hengenvaarallinen, ellei kasvia ole nielty suuria määriä. Suomessa on rekisteröity muutamia kuolemaanjohtaneita Hukanputkimyrkytyksiä, mutta ne ovat silti hyvin harvinaista. Erityisen vaarallinen kasvi on lemmikkieläimille, pienille lapsille ja vanhuksille. Lapsia nyt aina voi, ja kuuluukin, opettaa ettei jokaista näköpiiriin osunutta kasvia pidä laittaa suuhun vaikka olisi kuinka kasvissyöjäperhe, mutta mikäli pihassa on esim. koiria tai kissoja vapaana, kannattaa hukanputket kitkeä suosiolla kompostiin, sillä lemmikkieläimet syövät putkea siinä missä muitakin heiniä. Kissat syövät Hukanputkea harvemmin, mutta syötyään yleensä oksentavat sen välittömästi ulos (kuten muutkin syömänsä "huonot" heinät).

Uskomuksia:
-Hukanputken varresta valmistetulla taikasauvalla voi saada yhteyden pahantahtoisiin henkiolentoihin.
-Hukanputken kukka korvan takana tekee kantajansa näkymättömäksi.
-Laita juhannusyöksi hukanputken kukka maljakkoon sänkysi viereen, ja jos heräät yöllä koirien haukuntaan, povaa se vanhaapiikuutta.

Ei kommentteja: