maanantai 15. syyskuuta 2014

Hiki (Sudor)

Hiki on monien ällöämä ihmiskehon erite, joka kuuluu kaikesta huolimatta jokapäiväiseen elämään, parinvalintaan, ja tietenkin, myös noituuteen.

Verta, Hikeä ja Kyyneleitä

Kuten jo mainitsin, jo pelkkä ajatus toisen ihmisen hiestä ällöttää monia. No, sievistelijät voivat lopettaa lukemisen nyt.
Hiki koostuu pääasiassa suolavedestä, ja sisältää jonkin verran myös ja valkuaisaineita, fosfaatteja, ammoniakkia, maitohappoa ja virtsa-aineita. Mikäli henkilö haisee hikoillessaan vahvasti juuri virtsalle, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen, sillä kyse voi olla piilevästä munuaisviasta, kuten munuaisten vajaatoiminnasta.
Hiki itsessään on väritöntä, vaikka hien mukana erittyvä suola ja muut aineet kiteytyvätkin usein kuivuessaan tahroiksi vaatteille. Koska hiki tulee kehon sisältä, sen uskotaan sisältävän jonkinlaista esenssiä kyseisestä ihmisestä, ydinmehua ja minuutta. Tavallaan tämä pitää paikkansa, sillä esim. dna-näyteen voi saada otettua pelkästä hiestä, ja jos dna, tuo sielumme lihallinen ilmentymä, ei ole ihmisen ydinesenssiä, en tiedä mikä on.

Ihmisellä on sekä pieniä (eli ekriinisiä), että suuria (eli apokriinisia) hikirauhasia. Kehossa enemmistöön kuuluvien, pienten hikirauhasten tarkoituksena on pitää kehomme viileänä ja poistaa elimistöstä kuona-aineita. Vähemmistöön kuuluvat, suuret hikirauhaset puolestaan erittävät eniten hormonaalisia viestejä ja kemosignaaleja, ja mm. antavat ihmiselle hänen ominaishajunsa. Runsas apokriinirauhasten eritys voi kuitenkin joskus aiheuttaa kiusallista, keltaista hikoilua. Vaiva on yleisin murrosikäisillä ja sen kevyesti ylittäneillä nuorukaisilla jotka ovat seksuaalisessa huipussaan. Apokriinieritykseen on erilaisia hormonihoitoja, mutta myös ravinnon keventäminen, kuten punaisen lihan ja maitotuotteiden vähentäminen, ja tuoreiden vihreiden kasvisten lisääminen ruokavalioon voi auttaa pulmaan. Jos paidan kainalot siis kellertävät, unohda roskaruoka, eivät ne purkkihormonitkaan ole sieltä terveellisimmästä päästä.

(Ihmisen selässä on vähemmän hikirauhasia kuin jalkopohjissa)

Hiki on olennainen osa myös puhekielessä. Kun ihminen pelkää, jännittää tai stressaa jotain, hän "hikoilee kylmää hikeä". Äärimmäisiin kiputiloihin, samoin kuin vaikeisiin suorituksiinkin, viitataan sanomalla "Hikoilla verta". Kun jokin asia on riittämätön, surkea, tai sitä muuten halutaan vähätellä, sanotaan että se on "hikinen". Vaativa tai raskas suoritus vaatii "Verta, hikeä ja kyyneleitä" (joka muuten on myös maaginen vastine parantajien "Terva, viina ja sauna" -kolminaisuudelle). Ylipäänsä työhön ryhtymiseen tai töiden aloitukseen viitataan "Mennään ottamaan hiki pintaan". Samaa sanotaan paikoin myös saunaan menosta. Stressaava tai muuten hankala työpaikka tunnetaan "Hikipajana".
Laiskureihin viitataan sanonnalla "Hiki laiskan syödessä, vaan ei työtä tehdessä" (koska laiskat eivät tee työtä). Sukua äskeiselle on myös "Rikas ei hikoile", eli rikkaan ei tarvitse tehdä töitä kun on tarpeeksi rahaa lojua joutilaana. Kun on oikein kuuma ja tukala, "Hikoillaan kuin sika", tai "Hikoillaan kuin sika ennen joulua".
Englanninkielinen "No sweat" ("Ei hikeä", vap. suom.) viittaa jonkin helppouteen. Jokin homma on iisi ja sujuva, eikä sitä tarvitse hikoilla. Sanonnalla voidaan englanninkielessä korvata myös termi "Ok". Suomalaisittain sanottaisiin siis että "Helppo homma", tai "Eipä mitään/Eipä kestä".

Hiki Pintaan Täytyy Saada

Hikoilua on kautta aikain pidetty myös terveellisenä. Hikoilu ajaa kuona-aineita ulos kehosta, ja on toimivan verenkierron merkki. Hiki onkin tärkeässä roolissa esim. monien alkuperäiskansojen parannusrituaaleissa. Pyhä paikka, jossa rituaali suoritettiin, tunnetaan nimellä Hikimaja. Hikimaja on saunan sukuinen paikka, jonka tulisija on yleensä keskellä lattiaa, ja joka lämmitetään kuumilla kivillä. Kivet lämmitetään yleensä erikseen, eli hikimajassa ei ole kiuasta kuten saunassa, mutta kiville valellaan kuitenkin erikseen vettä, jotta syntyisi höyryä.

Suurimmat erot saunaan nähden ovatkin, että pienen koon vuoksi hikimajaa käytti yleensä yksi henkilö kerrallaan (poikkeuksiakin toki löytyy), eikä hikimajaa pidetty varsinaisesti peseytymispaikkana, vaan parantamis- ja mietiskelypaikkana (sauna oli ennemminkin molempia). Hikimajassa ei myöskään juuri hikoiltu alasti, vaikkakin vaatetus oli muuten kevyttä, esim. kevyet mekot tai lannevaatteet olivat hyviä hikimaja-asusteita. Nykyajan hikimajanakuilu onkin lähinnä New Age -hörhöjen keksintöä. Moderneihin hikimajaistuntoihin osallistutaan usein ryhminä, osallistujat ovat alasti, ja puhdistus koetaan tuoksulamppujen, öljyjen, suitsukkeiden ja yrttien höyryissä. New Age yhdistääkin vaivatta ja omantunnon tuskia potematta saunan, hikimajan, ja höyrykylvyn. Jokainen itse itsensä asiantuntijaksi nimittänyt uusiosamaani saisi natiivit nikottelemaan..

Saunasta poiketen myös valaistus puuttui usein hikimajasta, ja täydellinen pimeys tai vain kekäleiden vieno hehku mahdollisti paremman yhteyden henkiolentoihin.
Parannettavat menivät hikimajaan hikoilemaan puhdistuakseen henkisesti ja fyysisesti, päästäkseen taudeista, ja shamaanit ja poppa-ukot hikoilivat majoissa saadakseen näkyjä ja vieraillakseen henkien maassa. Hikimajaan meneminen edellytti vähän tilanteesta riippuen lääkkeen tai päihdyttävän rohdon nauttimista ennen hikoiltavaksi menoa, ja usein kylän pohu lauloi sairaalle parantavia loitsuja ja rukouksia hikimajan ulkopuolella. Parantavat tai päihdyttävät yrtit laitettiin usein myös kuumien kivien päälle, tai niitä oli sekoitettu veteen jota heiteltiin kiville.

Rituaalinen hikimaja on kotioloissakin helppo pystyttää. Virittelet vain ison lakanan, tms. kankaan narujen tai huonekalujen varaan, samoin kuin lapsena rakennettiin majoja huoneeseen. Näin syntyneen tilan keskelle voit laittaa esim. uunissa kuumennettuja kiviä kattilassa palamattomalle alustalle, ja valella niitä vedellä. Pidä kuitenkin mielessä, että jos et kestä olla saunassa, ei hikimajakaan varmaan miellytä.

Väkevä Hiki Tuo Vapaan Maan

Hiki on wanhan linjan noituudessa vahva maaginen aines, jota käytetään paljon myös Hoodoon piirissä. Maagisiin tarkoituksiin hikeä nyt on vaikea mennä suoraan kenenkään otsalta keräämään purkkiin, minkä vuoksi magiassa käytetäänkin usein hikisiä vaatekappaleita tai nenäliinoja, joihin hikeä on pyyhitty. Lemmenloitsuissa vaatekappaleet ovat tietenkin parhaita (mitä henkilökohtaisempi, sen parempi), kun taas yleisesti parannuksessa tai kirouksissa liinat ja sen sellaiset hikirätit kelpaavat.

Esimerkiksi, rakastuttamis-, tai muussa taikomistarkoituksessa hikeä tarvitsi juottaa toiselle. Se tapahtui niin että kasteltiin hikinen liina vedessä ja puristeltiin sitten kuivaksi astiaan, josta se sitten juotettiin halutulle. Jos nainen taas halusi sitoa miehen itseensä, hän saattoi pyyhkiä hikeä miehen otsalta ja säästää liinan amulettina. Aina parempi, jos hiki pyyhittiin rakastelun päätteeksi. Jos naisella oli hallussaan miehen hikeä, hän saattoi näin halutessaan saada miehen täysin riippuvaiseksi itsestään, tai tehdä miehestä impotentin jos sattui huvittamaan.
Pystyvä noita saattoi muiden hien avulla niin nostaa heidän luontonsa tai lempensä, kuin kylmentää sen. Taikaan tarvittavan hien ei aina tarvinnut olla henkilökohtaisesti sen uhrista lähtöisin. Jos esim. pariskunta haluttiin erottaa tarvittiin huorin tehneen tai muuten kevytkenkäisen naisen hikeä. Vahvistukseksi sopi hyvin raskasta työtä tekevän miehen hiki, ja näivettämiseen riutuvan sairaan hiki.

(Vesihöyry saa teräskattilatkin hikoilemaan)

Nesteenä hiki tietenkin liittyy vahvasti veteen. Suolapitoisena nesteenä hiki on sukua kyynelille, vaikkakin vahvempaa. Hikiloitsuja ei voinut vain kylpeä pois, vaan lisäksi tarvittiin tulta. Sauna tai tuhka olivat hyviä vastarohtoja esim. sitomiseen. Mikäli asetettu taika oli väkevämpää sorttia, kuului taian nostoon yleensä erilaisia rituaaleja joissa noiduttu joutui juomaan omaa hikeään (esim. luontoa palautettaessa).
Yleisimmin, etenkin lemmen- ja sidontataioissa käytettiin kainalohikeä, vaikka myös nivusalueiden ja ylähuulen hikeä pidettiin tarpeeksi voimakkaana asiaan. Pilaamiseen tai kylmennykseen hiki voitiin ottaa varpaista tai persuksesta, joita pidettiin yleisesti likaisina.
Alunperin myös juhannustaika, jossa mentiin saunan päälle kieriskelemään naapurin pellossa perustui hikimagiaan. Pelto valittiin tarkoin, se oli yleensä rakkauden kohteen ruispelto, ja kun oma hiki sekoittui tähkiin, ja päätyi sitä kautta jauhoihin ja talon leipään, uskottiin että siitä talosta lopulta suorastaan tyrkytettiin sitä haluttua miestä sulhaseksi taian tehneelle neidolle.

On Niin Hikikin

Taiat hien avulla olivat aikoinaan niin lemmen (vai minkä lie) kipeiden miesten kuin naistenkin keskuudessa suosittuja:

-Toimivin tapa käyttää hikeä lemmenkonsteissa oli syöttää omaa hikeä halutulle tavalla tai toisella. Suomessa hikeä piilotettiin yleensä pieniin syötäviin tai juomiin. Englannissa ja Ranskassa omalla hiellä höystettiin kokonaisia aterioita.
-Wanha, etenkin miesten keskuudessa tunnettu lemmentaika oli käyttää sokerin-, juuston-, tai pullanpalaa kainalossa niin että se hikosi, ja sitten saada haluttu tyttö syömään se. Näin tyttö mielistyi poikaan ja päästi tämän jopa aittaansa.. Samanlaisia keinoja käyttivät toki naisetkin. Hikisen sokeripalan nyt saattoi liuottaa vaikka mehun sekaan, mutta sen hikisen pullanpalan (juustosta nyt puhumattakaan,) onnistunut tyrkytys onkin jo mystisempi juttu, etenkin, kun lähteestä riippuen palasen piti olla kainalossa muutamasta tunnista jopa pariin viikkoon..
-Ranskalainen lemmenkonsti naisille neuvoo, että naisen on ensin kylvettävä oikein kuumassa vedessä, niin että alkaa hikoilla, jonka jälkeen naisen on jauhotettava itsensä kauttaaltaan, ja sitten jauhot harjataan talteen. Kun nainen näistä jauhoista leipoi halutulle miehelle kakun tai leivän, mies mielistyi häneen.
-Suomalaisittainkin lemmenkakkuset on usein leivottu naisten voimin, mutta tavallisista aineksista. Juju oli siinä että ne muotoiltiin leipojan paljaalla iholla, yleensä reisien päällä. Jos rakastutettava oli ulkopuolinen, noita (tai äiti tai ystävä) leipoi kakun hänen mahansa päällä. Sitten tämä kakku syötettiin halutulle miehelle.
-Hyvää lemmenmaustetta, taikasuolaa, saat kun suolaat hikisen ihosi, annat imeytyä, ja harjaat suolan sitten talteen. Talleta suola purkkiin, ja höystä sillä halutun ruoka-annos.
-Myös hoodoossa oman hien syöttäminen halutulle on takuuvarma tapa saada hänet rakastumaan sinuun, tai sitoa hänet itseesi. Yksi tunnetuimmista Hoodoo-keittiön lemmenruoista lienee Hikiriisi (eng. Sweat-Rice); Nainen valmistaa miehelleen riisiaterian, mutta kyykistyy valmiin ruoan päälle niin että hänen hikeään ja eritteitään sekoittuu ruokaan. Näin mies sidottiin ettei hän kävisi vieraissa tai asettuisi koskaan naistaan vastaan.

-Rakkauden uskottiin syttyvän myös jos hikenne sekoittuivat. Suosittu keino oli salaa hieroa omaa hikeä halutun vaatteisiin. Kun hän sitten hikoili, hikenne sekoittuivat ja hän rakastui sinuun.
-Suomessa tulevan morsiamen piti peseydyttyään pitää hetki yllään tulevan ylkän sulhaspaitaa morsiussaunassa. Ideana oli, että kun morsian hikoili tulevan miehensä paitaan saunan lämmössä, heidän tuleva liittonsa lujittuisi, ja antaisi naiselle päätäntävallan yhteisessä kodissa.
-Juuri mainitsemani juustonpalat olivat myös morsiussaunasuosikkeja, olihan juusto perinteinen morsiussaunapala.. Löylyttelyn jälkeen morsiamen kuului jemmata syömästään juustosta palanen, jonka sitten vihkiseremoniaksi laittoi oikeaan kainaloonsa. Hääaterialla sitten juustonpala syötettiin sulhaselle, ja niin saatiin hyvätapainen ja kiltti mies tossun alle.
-Viattomimmasta päästä oleva wanha taika kertoo, että jos kättelet haluttua silloin, kun teillä molemmilla on hikiset kädet, hän rakastuu sinuun.

(Kylmä vesi ja lämmin ilma saavat lasin hikoilemaan)

Täällä Kunnon Hiki on Miehen Deodorantti

Hiki on todella luonnostaankin lemmenmausteista oivin, sillä usein naiset valitsevat kumppanin, joka tuoksuu hikisenäkin miellyttävältä. Miehinen hiki sisältää vaihtelevia määriä feromoneja ja hormoneja, eli kemosignaaleja, joita aistimalla nainen tunnistaa parhaat geenit omaavaan siittäjään. Tämä piirre on ikäänkuin evoluuttisesti karsinut jyvät akanoista ja mahdollistanut vanhemmille vahvemman jälkikasvun tuotannon. Nykyisin hien hajua peitellään ties millä kölninvesillä ja antiperspiranteilla, unohtaen etteivät nekään aina hyvälle haise.
Niin, hikihoukutin, eli kemosignaali, onkin enemmän juuri miesten juttu, sillä suuret hikirauhaset ympäri miehen kehoa erittävät geneettisesti sopivaa naista houkuttelevia tuoksuja. Naisten kehossa hikirauhaset erittävät miestä houkuttelevaa tuoksua vain häpyalueella. Niin, evoluuttisesti yleistäen nisäkkäistä; Urosten tehtävä on piirittää naaraita ja naaraan tarkoitus on hyväksyä kumppani jonka päästää parittelemaan. Urokselle siis riittää, että naaras tuoksuu haluttavalta parittelun hetkellä. Näin ollen, vaikka nainen käyttäisikin hajuvettä, ei ole vaaraa hämätä miestä samoin kuin partavesi huijaisi naista.

Naisetkin aistivat toistensa hormonit hien välityksellä nenän kautta, ja se tavallaan saa heidän hormoninsa "tsemppaamaan" toisiaan. Tästä esimerkiksi johtuu se erikoisena pidetty seikka, että yhdessä ryhmässä elävien naisten (esim. asuntoloiden, kiinteiden urheiluryhmien ja jopa paljon keskenään viihtyvien ystävysten) kuukautiset lopulta synkronoituvat saaden kaikki ryhmän naiset ovuloimaan saman kierron mukaisesti. Automaattisella synkronoitumalla on kuitenkin puhtaasti biologinen selitys. Loogisesti ajatellen; ilman urosten myötävaikutusta pelkistä naaraista koostuva lauma ei tietenkään voisi lisääntyä keskenään, jolloin vahvinkin yhteisö lopulta rappeutuisi ja kuolisi. Ilmiön luonnollinen tarkoitus on siis mahdollistaa runsas jälkeläisten tuotanto, kun kaikki "naaraslauman" jäsenet ovat samaan aikaan vastaanottavaisessa tilassa jos yksikin uros joskus ilmestyy maisemiin.
Vertailun vuoksi, samasta syystä jotkut eläimet (esim. jotkut sammakkoeläimet ja selkärangattomat) voivat vaihtaa sukupuoltaan, tai ovat lähtöjään kaksineuvoisia lisääntymiskilpailun, ja biologisen pakon edessä.

Mutta asiaan palatakseni: Hikisenä pahanhajuinen mies ei siis, tytöt, tarkoita että hän olisi epähygieeninen tai likainen, vaan se kertoo, etteivät geeninne natsaa, ja "pahanhajuinen" mies on biologisesti ajatellen sinulle huono suvunjatkaja. Se ei tarkoita sitä ettette voisi saada lapsia, vaan sitä että lapsenne todennäköisesti perii teiltä/suvuiltanne enemmän niitä huonoja kuin hyviä ominaisuuksia. Pähkinänkuoressa tämä tarkoittaa, että jos sinulla on vaikka (esimerkiksi, huom.) hyvä näkö, etkä ole koskaan tarvinnut silmälaseja, ja miehelläsi on  huono näkö, niin, että hän on tarvinnut jo lapsesta asti silmälaseja, ja tämä mies haisee hikisenä nenääsi pahalle, on todennäköisempää, että lapsenne tarvitsee myös nuorena silmälasit.
Geneettisesti sopivan kumppanin hien tuoksu lisäksi rauhoittaa ja rentouttaa naista, ja stimuloi hedelmällisyyteen liittyvien hormonien tuotantoa. Eli, kun naisen keho aistii hyvän geenicocktailin, se valmistuu automaattisesti tulemaan raskaaksi.

Juuttikangas ja Hikinen Vyö

Hikiloitsut ovat tunnetuimpia juuri lemmen saralta, vaikka sitä on käytetty myös muihin asioihin. Esimerkiksi Kalma tartutettiin toiseen laittamalla hänen hikeään haudattavan vainajan seuraksi arkkuun. Hikirättejä on siis käytetty myös kuvastamaan k.o. henkilöä. Jos rätti vaikka haudattiin maahan mätänemään sillä voitiin sekä parantaa sairaudesta, että saada toinen sairastumaan. Tila eteni sitä mukaa kuin rätti lahosi maan povessa. Ikävissä taianteoissa hikirättejä voitiin jättää myös puristuspaikkoihin.

Hikitaikoja tehtiin myös eläimille. Karjalle voitiin ennen kesälaitumille päästöä antaa palat kainalohikikakkua, jotta ne eivät eksyisi metsään, ja osaisivat aina hyvin kotiin. Tammalle voitiin antaa raskaana olevan naisen hiellä kyllästettyä leipää jotta eläin tulisi astutuksessa paremmin raskaaksi. Imettävän äidin hiellä kyllästettyjä kakkuja taas annettiin eläimille maidontuotannon edistämiseksi. Metsäkoiran kirsuun saatettiin pyyhkäistä isännän hikeä, jotta koira pysyisi talossa ja uskollisena isännälle. Metsämiehet olivat muutenkin hikiasioista tarkkoja, pyydyksiä ja ansoja laitettaessa piti olla puhdas ja hietön, tai ei tullut saalista. Parhaassa tapauksessa hiellä kyllästetty ansa pilasi riista-onnen ja kumosi riistataiat. Toisen onnelle kateelliset metsästäjät ovatkin joskus paremman pyyntimiehen langoille osuessaan käyttäneet kättään kainalossaan tai nivusissaan, ja siten pyyhkineet toisen pyydystä "pilaten" sen.

Tulkoon Hiki, Hiki Tuli

Suomalaisittain taioissa ja loitsuissa käytettiin lähes aina ihmisen hikeä, vaikka eläimen hikikin tunnustettiin maagisena aineksena. Suosituinta oli hevosen hiki. Uskottiin jopa, että mies saattoi siirtää itseensä hevosen ominaisuuksia (voimaa, nopeutta tai libidoa) juomalla hevosen hikeä (kyllä; yök). Tämä tapahtui siten, että toivotunlaista hikistä hevosta (esim. voimakasta työjuhtaa, nopeaa ravuria tai laadukasta siitosoria) pyyhkäistiin liinalla, liina huuhtaistiin vedessä tai viinassa/viinissä, puristettin kuivaksi lasiin ja sitten se juotiin. Hikicocktaililla on hoidettu myös heikotusta, anemiaa ja impotenssia.
Eläimen hikeä eläimiin käytettiin yleensä vaurastumisloitsuissa, ja muissa omaa etua ajavissa jutuissa. Jos vaikka vahvaa työhevosta pääsi sen hikoillessa pyyhkäisemään liinalla, ja sitten omaa hevosta tai raskasta tammaa, tai vastasyntynyttä varsaa pyyhkäisi samalla liinalla, tuli hevosesta, tai syntyvästä/syntyneestä hevosesta vahva kuin se työhevonen.

Eläinten ominaisuuksien tai eläinonnen siirtäminen hien avulla on kuitenkin hankalaa, sillä useimmat eläimet, kuten kotieläimistäkin tuttu sika, eivät hikoile, sillä kaikilla eläimillä ei ole hikirauhasia, tai ainakaan kovin paljon. Monilla ne vähätkin hikirauhaset taas ovat eri paikoissa. Esimerkiksi hevosen aktiivisimmat hikirauhaset ovat kainaloissa, samoin kuin ihmisilläkin. Lehmän hikirauhaset sijaitsevat kirsumaisessa nenässä, koiran, kissan, ja monen jyrsijän hikirauhaset löytyvät polkuanturoista ja korvista, ja jänisten hikirauhaset ovat huulten ympärillä.

Myös esineet hikoilevat. Esineiden "hiki" ei kuitenkaan ole rauhaseritettä, vaan tiivistynyttä vesihöyryä. Meitä ympäröivä ilma sisältää aina jonkin verran kosteutta; tuntemamme nestemäisen veden kaasuolomuotoa. Kun lämmin ilma kohtaa itseään kylmemmän pinnan, tiivistyy ilman kosteus pintaan muodostaen vesipisaroita. Luonnossa esimerkiksi aamukaste muodostuu samoin.
Esineiden hikeä käytetään lähinnä viestien, niin lemmenviestien kuin pikku pilojen, kirjoitteluun. Jos piirrät sormellasi vaikka kylpyhuoneen peiliin, tulee piirros esiin kun joku käy suihkussa.

Sekalaista:

-Ihmisellä on keskimäärin yli kolme miljoonaa hikirauhasta, joista valtaosa sijaitsee jalkopohjissamme.
-Hiki itsessään on hajutonta. Ihohuokosissa ja iholla elävät bakteerit aiheuttavat hikeen sen monien inhoaman "hienhajun".
-Lihaa suosivien sekasyöjien hiki haisee usein voimakkaammalta kuin kasvissyöjien ja vegaanien.
-Miehen voimakas hienhaju/hieneritys kielii korkeasta testosteronitasosta.
-Ihmisen ihossa noin kuuden neliösentin alueella on n.650 hikirauhasta. Koko kehossa niitä on yli 2,6 miljoonaa.
-Miehet yleensä hikoilevat enemmän kuin naiset, mutta naisilla on keskimääräisesti enemmän hikirauhasia kuin miehillä.
-Täysikasvuinen, normaalipainoinen henkilö erittää parhaimmillaan 2-4 litraa hikeä tunnissa.
-Hien mukana kehosta poistuu paljon suoloja, mikä voi aiheuttaa elimistössä suolatasapainon heittelyä. Sen vuoksi esim. vesipulloon kannattaa lisätä vähän mineraalisuolaa. Pieni suolamäärä ei maistu, mutta tekee vedestä virkistävämpää.
-Miehillä hien mukana kehosta poistuu enemmän suoloja kuin naisilla.
-Jos nukkuessasi hikoilet erityisen paljon, kielii se yleensä ahdistuksesta tai stressistä. Myös tunkkainen sisäilma, huono tyyny tai epämukava vuode aiheuttavat usein uniahdistusta ja hikoilua.
-Lämpöuupumus, ja jopa kuolemaan johtava lämpöhalvaus aiheutuvat itse asiassa pienten hikirauhasten ylirasittuessa kuumuudessa, ja siitä johtuvasta hienerityksen lakkaamisesta. Oireita ovat mm. Väsymys, pahoinvointi, huimaus, heikotus ja ruokahaluttomuus.

Uskomuksia:
-Jos näet unta että hikoilet, kielii se alitajuisista peloista.
-Myös Valvottaja voi aiheuttaa levottomia unia ja yöllistä hikoilua.
-Jos nenäsi hikoilee, tarkoittaa se että olet mustasukkainen.
-Hyväluontoisen henkilön hiki lähtee pesussa hyvin vaatteista. Häijyn ihmisen vaatteista hiki lähtee pesussa huonosti tai ei ollenkaan.

Ei kommentteja: