perjantai 12. syyskuuta 2014

Zha Cai Dadou Danbai Si Mian

Keitto on hyvää syysruokaa. Tällä kertaa kiinalaisittain tofun, ja säilötyn mukulasinapin kera :)

300g Vehnänuudelia
200g Sulatettua vegefärssiä tai liotettua soijarouhetta
2 dl Zha Cai -säilykettä (lue eteenpäin)
1 tlk (n.200g) Säilyke-bambunversoja
5 cm Purjon valkeaa osaa
1 dl Vettä
1 tl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
Öljyä paistamiseen
1 l Kiinalaistyylistä kasvislientä
 
Suurus:
1/2 dl Kylmää vettä
1 rkl Maissitärkkelysjauhoa

Marinadi:
1 rkl Seesamiöljyä
1 rkl Soijaa
1 rkl Sokeria
1 tl Valkopippuria

Lisäksi:
Hienonnettua kevätsipulia tai ruohosipulia
Tuoretta, viipaloitua chiliä

-Valmista liemi, ja pidä se kuumana
-Suikaloi bambunversot, suikaloi purjo hyvin ohuiksi viipaleiksi
-Huuhtele ja suikaloi zha cai, ja liota vedessä ennen käyttöä jotta liika suola häviää
-Jos käytät soijarouhetta, kiehauta se ennen käyttöä
-Sekoita marinadiainekset keskenään, ja sekoita vegefärssiin tai kiehautettuun soijarouheeseen
-Keitä nuudelit nippa nappa kypsiksi, siivilöi, ja huuhtele kylmällä vedellä. Laita sivuun
-Kuumenna pannulla tilkka öljyä, lisää inkivääri, ja kuullota hetki. Lisää purjo, kuullota hetki, kunnes purjo pehmenee
-Lisää färssi tai soijarouhe, ja paista pari minuuttia
-Lisää vesi, kunnes soija imee sen, tai neste haihtuu, mutta seos on pehmeää
-Lisää bambunversot ja zha cai, sekoita hyvin. Jos liotit zha caita liikaa, lisää hieman suolaa
-Lisää suurus, ja sekoittele, että seos sakenee. Jos tulos on liian sakea, lisää vielä tilkka vettä niin, että saat kastikemaisen seoksen
-Annostele nuudelit annoskulhoihin, lusikoi päälle soija-kasvisseosta, ja kaada kulhoihin kuumaa lientä. Koristele hienonnetulla kevätsipulilla ja/tai chiliviipaleilla. Tarjoile tuoreeltaan.

*Paistos siis saa maistua suolaiselle, maustamaton liemi ja suolattomat nuudelit kyllä tasoittavat makua :)

Zha Cai  tarkoittaa erästä Sereptansinapin alalajia (Brassica Juncea subsp. Tatsai), jonka varsimukula muistuttaa vähän kyssäkaalia. Kasvi tunnetaan mm. nimillä Zha chai, Cha chai, Cha tsai, Tsa tsai, Cha tsoy, Jar chai, ja Jar choy. Kyseistä mukulasinappia on saatavana erilaisina säilykkeinä, ja sitä myydään esim. säilykepurkkeihin, lasitölkkeihin, ja pusseihin pakattuna vähän valmistajasta riippuen, mutta kaikkia voidaan käyttää hyvin samoin tavoin, ja sopivat hyvin tähän ruokaan.

(Ylävasemmalla Pigeon Brand: Thaimaalaista, fermentoitua sinappikasvia, sen alla Fu Xing: Kiinalaista suolaan säilöttyä kaalia, ja Oikealla Tym: Klassista Zha caita, eli suolaan ja chiliin kokonaisena säilöttyä sinappikasvin varsimukulaa, eli mukulasinappia. Reseptissä suosin tuota jälkimmäistä.)

Kokonaisena säilötty zha cai on yleensä maustettu chilillä ja suolalla, kun taas valmiiksi viipaloidut tai suikaloidut kaalituotteet ovat yleensä vain suolaisia. Suolaisuutensa ansiosta zha caita kannattaa liottaa yhdessä/kahdessa vedessä ennen käyttöä, n. 20 minuuttia kerrallaan (maista kaalia hieman aina yhden veden jälkeen. Suola saa siis maistua, mutta ei rouskua hampaissa). Säilöttyä zha caita käytetään paljon ruoanlaitossa, mutta sitä voi myös syödä sellaisenaan (liotettuna) pikkelsin tavoin, ellei pakkauksessa mainita toisin. Käyttäessäsi cha caita ruoanlaittoon, ole tarkkana suolan kanssa, etenkin, jos huuhdottaessa jätit kaalin tarkoituksella suolaiseksi.
Zha caita löytää parhaiten aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista erilaisilla nimillä, kuten "Sichuan preserved vegetable", "Chinese pickled vegetable", "Pickled mustard", tai "Pickled mustard tuber". Hyviä merkkejä ovat mm. Wujiang, Szechuen, ja edellä mainittu Tym.

(Ylävasemmalla Lotus Brand: Thaimaalaista, suolaan säilöttyä, hapatettua sinappikasvia, ja sen alla Lotus Brand: Thaimalaista, suolattua ja chilillä maustettua sinappikasvia. Oikealla Golden Lily: Kiinalaista, kuivasuolattua sinappikasvia.)

Säilö tähteeksi jäänyt, huuhtelematon zha cai esim. tiiviiseen lasitölkkiin, ja laita jääkaappiin, missä se säilyy hyvänä vuoden päivät. Älä siis heti huolestu tuotteen "parasta ennen" -päiväyksestä, sillä zha cai pitää pintansa :)
Tähteeksi jäänyt, huuhdeltu zha cai taas kannattaa säilöä jääkaappiin ja käyttää viikon kuluessa.
Äläkä huolestu, jos satuitkin erehdyksessä ostamaan kiinalaista, säilöttyä kaalia (Tianjin cabbage / Tianjing vegetable / Tianjin dongcai), tai kiinalaista hapankaalia (Suan cai / Xian cai), joka valmistetaan samoin sereptansinapin alalajista, lehtevästä, kaalia muistuttavasta kasvista. Molemmat sopivat tähän loistavasti, kunhan vain liotat tai kiehautat liian suolan pois ennen käyttöä. Ja tietysti, kaalin kanssa tästä tietenkin tulee "Suan/Xian Cai Dadou Danbai Si Mian" ;)

Jos ei ole aikaa haudutella kasvisliemiä kotona, kiireisimmät voivat valmistaa keittoon tarvittavan liemen myös aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista löytyvistä, itämaisista kasvisliemikuutioista. Sopivia tähän ovat mm. Bun Oc, Canh Chua, ja Bun Bo Hue :)

Ei kommentteja: