Eli jäähdyteyt Soba-nuudelit. Tämä on yksinkertainen mutta täyttävä ruoka.
n.50g Soba-nuudeleita per ruokailija
Nuudelien keitinliemi, eli Sobayu
Tsuketsuyu-dippikastike:
3/4 dl Dashia
1 dl Kaeshia
-Sekoita hyvin, laita jääkaappiin odottamaan
Lisäksi (Valitse mieleisesi höysteet):
Hienonnettua kevätsipulia
Suikaloitua punapeippiä
Vesikrassia tai versoja
Kizami Noria
Raastettua sitruunankuorta
Wasabia
Raastettua inkivääriä
Suikaloitua Garia
Paahdettuja seesaminsiemeniä
*Valitse
ruokaan häysteitä vähän ruokailijoiden määrästä riippuen.
Yhdelle-kolmelle henkilölle voi kattaa mausteet erikseen annoksen
kanssa, kun taas useammalle mausteet voidaan kattaa omiin
kipoihin/tarjoiluastioihin pöydän keskelle. Yleensä Zaru Soban
kanssa tarjotaan yhtä-kolmea lisuketta, mutta mikäli ruokailijoita on
useita, voit valita monipuolisuuden (ja mieltymysten) nimissä useampia
-Kiehauta nuudelit nippa nappa pehmeiksi suolattomassa vedessä (n.3 min), ja kaada siivilään
-Huuhtele ja huljuttele nuudeleita kylmässä vedessä niin pitkään, että ne eivät enää tunnu kovin limaisilta käsissä
-Valuta nuudelit
-Esivalmistele valitut täytteet
-Järjestele valitsemasi täytteet tarjolle, asettele nuudelit tarjolle joko yhdestä astiasta, tai rullaile haarukan avulla annoskeoiksi. Koristele nuudelikasa/t kevyesti Kizami Norilla
-Annostele dippi dippikippoihin tai vaikka teekuppeihin
-Pidä nuudelien keitinvesi lämpimänä ruokailun ajan.
(Sobayu-keitto)
Ruokailuetiketti:
-Ensin kuuluu maistaa pelkkiä nuudeleita ilman mausteita (sama sääntö kuin riisin kanssa)
-Sitten,
ota puikoilla nippu nuudelia, ja kasta ne dippiin. Älä kuitenkaan uita niitä
dipissä, niiden on tarkoitus saada vaan vähän makua
-Voit lisätä haluttuja täytteitä dippiin, mutta älä liioittele (kaikkia täytteitä ei ole tarkoitus syödä kerralla)
-Jos
käytät wasabia, älä kuitenkaan lisää sitä dippiin, vaan kasta wasabissa
syömäpuikot ennenkuin otat nuudelia. Voit myös napata puikoilla
itsellesi wasabinokareen nuudelien jälkeen
-Jos käytät seesaminsiemeniä, ripottele niitä vähän nuudeleille dippauksen jälkeen
-Kun
nuudelit on syöty, kaada nuudelien keitinvesi, sobayu, kuumuutta
kestävään kaatoastiaan (esim. pieni teekannu sopii tähän hyvin), ja
laita tarjolle
-Tarkoitus on kaataa pannusta keitinvettä
dippikippoon dipin-, ja täytteidenjämille, ja nauttia näin syntynyt
liemi aterian päätteeksi.
Kizami Nori:
Kizami nori tarkoittaa ohueksi suikaloitua norilevää. Tarvitset vain pari norileväarkkia
-Suikaloi leväarkit ohuiksi nauhoiksi joko terävällä veitsellä tai saksilla
-Mikäli suikaleet ovat mielestäsi liian pitkiä, leikkaa ne kahteen- tai kolmeen osaan poikkisyin.
*Kannattaa rullailla, sillä jäähtyessään nuudelit voivat vähän takerrella toisiinsa.
Voit myös vaihdella/lisätä kasviksia mielesi mukaan. Zaru Soban kanssa tarjoillaan usein myös yksi "raskaampi" lisuke, joka on usein uppopaistettua (tempura), jolloin ruoan nimi on Tenzaru.
*Jos laitat ruokaa vain itsellesi, dippikastike yhdelle syntyy yhdistämällä 3 rkl dashia ja 4 rkl kaeshia :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti