tiistai 5. elokuuta 2014

Dragon Roll

Dragon Roll, eli Lohikäärmerulla, on Uramakeihin kuuluva hauska sushi, jonka kanssa voi päästää mielikuvituksen valloilleen..
 
(Wasabia nenällä)

Tarvitaan:
Japanilaisittain keitettyä riisiä
Etikkaseos riisille
Halutessasi paahdettuja seesaminsiemeniä
Norileväarkin
Sushimaton
Näppikipon kylmää vettä
Elmu-kelmua tai muovipussin
Terävän leikkuuveitsen

Lisäksi:
Sopivia täytteitä lohikäärmeen sisuksiin ja selkään. Itse valitsin sisuksiksi lämminsavulohta, tuorekurkkua ja ruohosipulia. Rullan päälle laitoin sitruunalla käsiteltyä avokadoa,rouhittua mustapippuria ja tuorekurkkua.

*Dragon Roll valmistetaan samaan tyyliin kuin Uramaki, mutta siinä on pari niksiä:

-Sushimatto kannattaa tässä vaiheessa kietaista kelmuun tai muovipussiin
-Aseta leväarkki sushimattosi päälle ja asettele sille valitsemasi täytteet.Valitse sisälle 2-4 täytettä, ja päälle 1-3. Voit halutessasi käyttää myös samoja täytteitä

(Suomalainen lohikäärme; Tuorekurkkua, savulohta ja ruohosipulia)

-Rullaa leväarkki kiinni samoin kuin tekisit makia. Yritä rullata käärö tiukkaan, etteivät täytteet putoile sieltä ulos
-Kostuta leväarkin reunaa tarvittaessa vedellä jos rulla ei muuten meinaa pysyä kiinni

-Reunat viimeistellään viimeisenä, eli älä anna pursuilevien täytteiden häiritä
-Laita valmis norirulla sivuun ja aloita Uramakin riisin levitys
-Levitä riisi suoraan kelmulla suojatulle sushimatolle. Parhaan tuloksen saat levittämällä käsin. Kostuta käsiä näppikipossa niin riisi ei tartu ihoon

-Aseta ensin kääritty noripötkylä valmiin riisimaton päälle, ei ihan keskelle:

-Rullaa sitten riisimatto noripötkön ympärille tasaiseksi, tiiviiksi kuoreksi

-Nyt voit kieritellä riisirullan seesaminsiemenissä, muttei se ole välttämätöntä
-Valmistele sopivat täytteet rullan päälle. Itse käytin avokadoa, jonka puolitin, kuorin ja viipaloin ohueksi sitruunamehun keralla
-Asettele hallitseva täyte tasaisesti rullan päälle. Jos siis käytät mätiä tai maustekastikkeita, niitä ei lisätä vielä:

-Nosta "valmis" rulla varoen Elmu-Kelmun päälle, ja kääräise sushi tiukkaan pakettiin
-Laita kelmutettu pötkylä jääkaappiin n.1/2-1 tunniksi. Tämä tiivistää riisin ja täytteet, ja helpottaa lopussa leikkaamista
-Kun sushi on tekeytynyt tarpeeksi kelmussaan, nosta pötkylä taas työskentelytasolle ja leikkaa kelmu varovasti auki, ja trimmaa mahdollisesti törsyilevät päät
-Viipaloi sushi sopiviksi paloiksi terävällä veitsellä. Kostuta veitsen terää tarvittaessa

-Leikattuasi rullan voit lisätä sopivat lisätäytteet rullan päälle
-Tarjoile Lohikäärmerulla sushilisukkeiden, kuten wasabin ja garin kanssa :)

*Tämä pötkylä sai meillä liikanimen "Traakkirulla" :D
Dragon rollista on erilaisia variaatioita, yhteistä niillä on yleensä kypsennetyt, tai "perussushia" raskaammat täytteet, ja lisätäytteet rullan päällä. Suosittuja täytteitä ovat erilaiset grillatut tai uppopaistetut (tempura) kasvikset ja merenelävät, pikkelsit, majoneesit ja raikkaat kasvikset erilaisina yhdistelminä. Suosittuja lisätäytteitä taas ovat avokado, levät, kalanmädit, majoneesit ja maustekastikkeet, jotka usein pursotetaan tai pirskotellaan rullan selkään juuri ennen tarjoilua. Tällöin erillistä dippikippoa ei tarvita.

Lohikäärme on siis helppo valmistaa joko raikkaaksi, salaattimaiseksi tarjottavaksi, tai täyttäväksi, mausteiseksi ateriaksi vain täytteitä vaihtelemalla.

(Vihreä Lohikäärme)

Lohikäärmerullaa ei siis myöskään aina kieritellä seesaminsiemenissä, tms, vaan sen voi tuoda tarjolle pelkästään katettuna täytteillä. Dragon Roll on tuhti sushi, joka käy hyvin kevyestä ateriasta tai välipalasta. Etenkin näin helteillä tämä maistuu.

Niin, ja todellakin, ei ole tavatonta, että lohikäärmerulla koristellaan lohikäärmeen näköiseksi. Siksi valitsen täytteet stemmaamaan pään ja pyrstön kanssa, vaikka tuo salaatti nyt onkin enemmän lisuke (sillä voi sivellä soijaa paloille).

Ei kommentteja: