tiistai 10. kesäkuuta 2014

Viherlautanen

Tuoreet, vihreät yrtit ja kasvikset näyttelevät tärkeää osaa Thai-keittiössä. Maukkaat kasvikset viilentävät makunystyröitä mausteisen ruoan päälle, maustavat mietoja lisukkeita, tasapainottavat lihapitoista ruokaa ja raikastavat suun aterian päätteeksi. Perusresepti on helppo:

-Valitse vähintään kaksi tai kolme tuoreyrttiä/maustekasvia, ja vähintään saman verran tuoreita vihanneksia joita ei tarvitse kypsentää. Esim:
 
Tuoreyrttiehdotelmia: Erilaiset Basilikat, Mintut, Korianterit, Tilli, Ruohosipuli, Sitruunamelissa.

Maustekasviehdotelmia: Limetti, Sitruuna, Punaiset tai Vihreät Chilipalot, Kevätsipuli.

Vihannesehdotelmia: Tuorekurkku, Salaatit, Tomaatit, Paprikat, Sokeriherneet, Retiisi, Avokado (käsittele sitruunamehulla, tarjoile kylmänä).

-Samalle lautaselle kannattaa valita sekä raikkaan viilentäviä, että mausteisia makuja.
-Asettele vihannekset ja yrtit lautaselle omiin pinoihinsa joko kokonaisina (kuten minitomaatit ja yrtinlehvät), kevyesti perattuina (chilit ja paprikat) tai sopivina paloina (tuorekurkku, paprikat)
-Voimakkaanmakuiset tai vetisehköt (tomaatti, chilit) kasvit voit asettaa vaikka dippikippoon viherlautaselle etteivät ne mausta muita kasveja. Näin myös allergiaa joillekin seurueen jäsenille aiheuttavat kasvit voidaan erottaa turvallisiksi ryhmiksi.

-Viherlautanen voi olla pieni tai iso, riippuu ruokailijoiden määrästä. Suunnilleen pari-kolme desiä vihreää per ruokailija on sopiva määrä viherlautasella.

*Viherlautanen ei siis varsinaisesti ole salaatti vaikka se meistä länsimaisista tollukoista siltä vaikuttaisikin. Viherlautanen ei koskaan sisällä juustoja, leipää tai pähkinöitä, eikä viherlautaselle lorautella salaatinkastikkeita. Thai-keittiössä, etenkään liharuoat eivät välttämättä sisällä kasviksia ellei niitä tarvitse erikseen kypsentää. Perhepäivällisillä vihreä lautanen katetaan pöytään muiden ruokalajien tavoin, ja ruokailijat poimivat itse kasviksia lautaselleen sopivaksi yhdistelmäksi. Ravintola-annokseen sisältyy usein viherlautanen vaikkei sitä mainittaisi erikseen listassa. Viherlautanen tarjoilee kasvismahdollisuuden ja tuoreet mausteet ruokailijoille mahdollistaen täyteläisen makuelämyksen.

Valitse itämaisten ruokien lisukkeeksi kasveja, jotka sopivat paikalliseen keittiöön. Voit kokeilla viherlautasta myös suomalaisiin grillijuhliin. Valitse kotoisat kasvikset ja mausteet, yhdistele villivihanneksia ja puutarhan antimia, ja tarjoile viherlautanen iänikuisen salaatin sijaan eivätkä nirsot sekasyöjätkään uutuudenhurmassaan arvaa syövänsä "kaninruokaa" ;)

Kuumassa ulkoilmassa vihanneksesi säilyvät raikaana pidempään, jos vuoraat lautasesi puhtaalla, nukkaamattomalla keittiöpyyhkeellä, tai muutamalla talouspaperiarkilla. Taittele pyyhe tai paperi lautasen kokoiseksi ja kastele märäksi kylmällä vedellä. Kata kasvikset ja yrtit kostealle alustalle, niin ne eivät nuupahda, eikä lautanen lainehdi vedestä. Tarvittaessa voit lorauttaa pöydän jäävesikannusta vähän täydennystä jos alunen pääsee kuivahtamaan.

Ei kommentteja: