keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Kimchi Chigae

Tässä siis lihaton versio perinteisestä, korealaisesta kimchipadasta. Herkku tunnetaan myös nimellä Kimchi Jjigae:

3-400g Kaalikimchiä ja lientä/liemineen
150g Maustamatonta, esikeitettyä seitania
1 pkt. (n.270g) Maustamatonta tofua
1 Tofutikku (n.2-30cm)
4 Kuivattua siitakesientä
1 Porkkana
1 Pieni purjo
4 Valkosipulin kynttä
1-2 rkl Gochujang-tahnaa
1 rkl Fariinisokeria
2 rkl Soijakastiketta
Suolaa ja kodjokaroa (tai cayennenpippuria) tarvittaessa
8 dl Vettä
Kasviöljyä paistamiseen

Lisäksi
Seesamiöljyä
2-3 Kevätsipulia
Maissitärkkelysjauhoa
 
Esivalmisteluja:
-Huuhtele, valuta ja kuivaa tofu
-Laita sienet likoamaan lämpimään veteen
-Laita tofutikku likoamaan kulhoon lämpimään veteen. Voit tarvittaessa pätkiä tikkua pienemmäksi jotta se mahtuu kunnolla likoamaan. Voit liottaa tikun ja sienet myös kylmässä vedessä, yön yli jääkaapissa.

-Leikkaa kimchi paloiksi
-Viipaloi purjo ja valkosipulinkynnet
-Kuori ja suikaloi porkkana
-Kuivaa ja kuutioi tofu isoiksi kuutioiksi
-Puristele tofutikut kuivaksi ja suikaloi/paloittele sopiviksi
-Suikaloi seitan ja leivitä palat maissitärkkelyksellä
-Kuumenna padassa tai wokissa tilkka öljyä ja paista seitania hetki. Lisää Gochujang ja paistele kunnes seos tuoksuu
-Lisää kimchi ja kiehauta
-Lisää porkkanat, tofutikut, sienet, valkosipuli ja purjo, sekoita
-Lisää vesi, sokeri ja soija, ja kiehauta. Vähennä hieman lämpöä ja hauduta viitisen minuuttia
-Lisää kuutioitu tofu, jatka hauduttelua kunnes koostumus on sopiva
-Lopuksi tarkista suola ja chili, lisää tarvittaessa suolaa tai kodjokaroa
-Lorauta joukkoon hieman seesamiöljyä, koristele kevätsipulilla ja tarjoile keitetyn riisin kera

*Tämä ruoka olisi paras hauduttaa padassa, mutta wokki käy paremman puutteessa. Tämä korealainen herkku sopii kaikille mausteisempien ruokien ystäville, sillä kimchi on usein suhteellisen tulista. Kimchipataa voi hyvin syödä sellaisenaan, mutta lisukkeena kannattaa tarjota keitettyä riisiä, joka taittaa hyvin tulista kimchiä. Kimchi Chigae on varsin tulista. Jos haluat miedompaa ruokaa, vähennä Gochujangin määrä puoleen.

(A+Hosanin säilykekimchiä)

Voit käyttää tähän myös säilykeseitania, huuhtele vaan liiat öljyt pois ja revi/leikkaa palat suupaloiksi. Tämä korealainen herkku sopii kaikille mausteisempien ruokien ystäville, sillä kimchi on usein suhteellisen tulista. Keitetty riisi taittaa hyvin annoksen tulisuutta, mutta pataa voi hyvin syödä myös sellaisenaan, ilman riisiä. Ruokaisamman annoksen saat lisäämällä silloin porkkanan kanssa pataan pari kuutioitua perunaa.
Kimchi on siis korealaista, mausteista ja hapatettua salaattikaalia (myös kiinankaalia käytetään), joka on maustettu chilillä ja valkosipulilla. Yleensä kimchin valmistukseen käytetään myös kalakastiketta tai anjovista, joten veget, yliherkät ja allergikot olkoot tarkkana. Itse valmistin tämän A+Hosanin hyväksi havaitusta vegekimchistä. Kimchiä on myös helppo valmistaa itse.
Perinteisesti kimchiä nautitaan sellaisenaan lisäkkeenä korealaisella aterialla, mutta sitä käytetään myös  myös ruoanvalmistukseen.

Ei kommentteja: