tiistai 23. marraskuuta 2010

Kimchi Chigae

Tässä siis lihaton versio perinteisestä, korealaisesta kimchipadasta. Herkku tunnetaan myös nimellä Kimchi Jjigae:

3-400g Kaalikimchiä ja lientä/liemineen
150g Maustamatonta, esikeitettyä seitania
1 pkt. (n.270g) Maustamatonta tofua
1 Tofutikku (n.2-30cm)
4 Kuivattua siitakesientä
1 Porkkana
1 Pieni purjo
4 Valkosipulin kynttä
1-2 rkl Gochujang-tahnaa
1 rkl Fariinisokeria
2 rkl Soijakastiketta
Suolaa ja kodjokaroa (tai cayennenpippuria) tarvittaessa
8 dl Vettä
Kasviöljyä paistamiseen

Lisäksi
Seesamiöljyä
2-3 Kevätsipulia
Maissitärkkelysjauhoa
 
Esivalmisteluja:
-Huuhtele, valuta ja kuivaa tofu
-Laita sienet edellisenä iltana likoamaan kylmään veteen jääkaappiin
-Laita tofutikku likoamaan edellisenä iltana jääkaappiin kylmään. Voit tarvittaessa pätkiä tikkua pienemmäksi jotta se mahtuu kunnolla likoamaan astiassa.

-Leikkaa kimchi paloiksi
-Viipaloi purjo ja valkosipulinkynnet
-Kuori ja suikaloi porkkana
-Kuivaa ja kuutioi tofu isoiksi kuutioiksi
-Puristele tofutikut kuivaksi ja suikaloi/paloittele sopiviksi
-Suikaloi seitan ja leivitä palat maissitärkkelyksellä
-Kuumenna padassa tai wokissa tilkka öljyä ja paista seitania hetki. Lisää Gochujang ja paistele kunnes seos tuoksuu
-Lisää kimchi ja kiehauta
-Lisää porkkanat, tofutikut, sienet, valkosipuli ja purjo, sekoita
-Lisää vesi, sokeri ja soija, ja kiehauta. Vähennä hieman lämpöä ja hauduta viitisen minuuttia
-Lisää kuutioitu tofu, jatka hauduttelua kunnes koostumus on sopiva
-Lopuksi tarkista suola ja chili, lisää tarvittaessa suolaa tai kodjokaroa
-Lorauta joukkoon hieman seesamiöljyä, koristele kevätsipulilla ja tarjoile keitetyn riisin kera

*Vaikkeivät tofutikut juuri kuulukaan korealaiseen keittiöön, täydentävät ne silti mukavasti tätä kimchipadan vegeversiota ;)
Tämä ruoka olisi paras hauduttaa padassa, mutta wokki käy paremman puutteessa. Tämä korealainen herkku sopii kaikille mausteisempien ruokien ystäville, sillä kimchi on usein suhteellisen tulista. Kimchipataa voi hyvin syödä sellaisenaan, mutta lisukkeena kannattaa tarjota keitettyä riisiä, joka taittaa hyvin tulista kimchiä. Kimchi Chigae on varsin tulista. Jos haluat miedompaa ruokaa, vähennä Gochujangin määrä puoleen.

(A+Hosanin kaalikimchiä säilykkeenä)

Voit käyttää tähän myös säilykeseitania, huuhtele vaan liiat öljyt pois ja revi/leikkaa palat suupaloiksi. Tämä korealainen herkku sopii kaikille mausteisempien ruokien ystäville, sillä kimchi on usein suhteellisen tulista. Keitetty riisi taittaa hyvin annoksen tulisuutta, mutta pataa voi hyvin syödä myös sellaisenaan, ilman riisiä. Ruokaisamman annoksen saat silloin lisäämällä porkkanan kanssa pataan pari kuutioitua perunaa.
Kimchi on siis korealaista, kasviksista valmistettua mausteista ja hapatettua (fermentointi) lisuketta, joka on maustettu chilillä ja valkosipulilla. Kimchiä valmistetaan Koreassa vähän kaikesta, kuten retikasta, sipulista, ja kurkusta, joskin tunnetuin lienee salaatti-, tai kiinankaalista valmistettu Tongbaechu Kimchi. Yleensä kimchin valmistukseen käytetään myös kalakastiketta tai anjovista, joten veget, yliherkät ja allergikot olkoot tarkkana. Itse valmistin tämän A+Hosanin hyväksi havaitusta vegekimchistä. Kimchiä on myös helppo valmistaa itse.
Perinteisesti kimchiä nautitaan sellaisenaan lisäkkeenä korealaisella aterialla, mutta sitä käytetään myös  myös ruoanvalmistukseen.

Ei kommentteja: