Marjakuusi on ikivihreä ja kaunis, mutta myrkyllinen havupuu. Marjakuusta voi tavata niin hautausmailta kuin koristepensas-istutuksissa. Se voi olla pieni pensaikko, tai suuri puu. Parhaiten tunnistettava ominaisuus on että marjakuusi todellakin tekee marjoja syksyisin. Marjojen sisällä oleva siemen on myrkyllinen.
(Kuva: Wikipedia)
Marjakuusi on pyhä puu etenkin Kelteille joille se on yksi yhdeksästä pyhästä puusta, ja Skandinaaveille, sillä mytologian mukaan Odin itse roikkui juuri marjakuusesta saadakseen haltuunsa riimujen viisauden. Esimerkiksi Ogham tai Riimukivi-materiaalina marjakuusi onkin mitä mainioin.
Kelttien puukalenteri tuntee Marjakuusen nimellä Idno (lähteistä riippuen myös Idad ja Ioho).
Marjakuusen elementtejä ovat sekä tuli että ilma. Puun energia on maskuliinista, ja se edustaa isää tai vanhaa miestä; Viisasta, sekä ankaraakin auktoriteettiä joka suojelee ja ohjaa kulkijaa elämän polulla. Tervaskantomaisen luonteenlaadun omaava marjakuusi yhdistetäänkin usein tarustojen johtaviin jumalhahmoihin, kuten Odiniin, Perkunakseen, Ukkoon ja Teutatekseen. Marjakuusi tunnetaankin Jumalten puuna jonka kaataminen toi onnettomuutta ja vastoinkäymisiä (paitsi ehkä Irlannissa jossa marjakuusista valmistettiin mm. viinitynnyreitä). Tunnettuja jumalaisia rangaistuksia Marjakuusen kaatamisesta olivat mm. sokeutuminen, halvaus tai ikävät ihotaudit, varmaankin vähän vihastuneesta jumalasta riippuen.
Marjakuuseen yhdistetyt jumalatarhahmot olivat lähinnä sotureita tai noitia, kuten Hekate, Bellona ja tarujen Valkyriat sekä Raivottaret.
Marjakuusi symboloi myös viisautta, pitkäikäisyyttä ja jälleensyntymää ja sillä on yhteys tuonpuoleiseen; Sen avulla on mm. muututtu näkymättömiksi, karkotettu pahaa, ja manattu henkiä sekä kuolleita esi-isiä. Asatrujen kannattaa kokeilla ottaa yhteyttä jumaliin tai esi-isiin juuri Marjakuusen juurella.
Hautausmaille on perinteisesti istutettu marjakuusi, jonka uskotaan pitävän silmällä kuolleita. Tarinan mukaan marjakuusi kasvattaa juuren kunkin sen alueelle haudatun kuolleen suuhun.
Vainajien mukana on haudattu marjakuusen palasia, sillä niiden on uskottu suojelevan vainajan sielua matkallaan tuonpuoleiseen.
Marjakuusi yhdistetään Samhainiin, Talvipäivänseisaukseen/Yuleen ja kuolleiden juhliin, ja se sopii hetkiin jolloin muistamme edesmenneitä.
Marjakuusi puuaineena on sitkeää, mutta sitä voi käyttää magiassa monin tavoin. Puuna se on helppo tuoda esiin, esim. Rumpukapulanvartena, sauvana, koristeoksana, jne. Hyvä kuitenkin pitää mielessä että elävän marjakuusen leikkaamisen tai polttamisen on sanottu tuovan huonoa onnea.
Marjakuusen oksat tai kuivatut marjat pussissa ovat hyviä amuletteja kaikenlaista pahansuopaa noituutta vastaan, erityisesti marjakuusi soveltuu mukaan matka-amuletiksi. Ole kuitenkin varovainen, kuivatut marjakuusen osat ovat myrkyllisempiä kuin tuoreet.
Taikasauvana tai rituaaliveitsen kahvana marjakuusi mm. vahvistaa jumalyhteyttä ja tuo käyttäjälleen sielun viisautta.
Marjakuusisuitsukkeen on sanottu vahvistavan selvänäkökykyä ja tuovan etiäisiä.
Kotipihassa marjakuusi sekä suojelee pahoilta hengiltä, että saattaa houkutella keijukaisia tai tuttujen kuolleitten henkiä, niin ihmisten kuin eläinten. Kätevänäppinen tekee oksanpätkistä vaikka korvakorut :)
Kansanlääkinnässä marjakuusen marjoja on käytetty diureettina parantamaan ummetusta ja edistämään vatsan toimintaa. Marjakuusta, etenkin sen marjoja, on käytetty jonkin verran myös sydänlääkkeenä, ja sillä on myös keskeytetty ei-toivottuja raskauksia.
Entisaikoihin marjakuusta on käytetty myös myrkkynä, niin salamurhissa kuin nuolenpäissä, metsästettäessä. Shamaaneille puu on yksi psykoaktiivisista aineista joiden avulla tietäjä lankesi loveen. Kotioloissa mokomaa ei kannata kokeilla sillä väärä annostus voi jätättää sielun pysyvästi autuaammille metsästysmaille. Marjakuusi olikin sekä myrkky että lääke.
Huom: Kotiapteekkiin marjakuusi ei myrkyllisyytensä vuoksi sovellu, vaikka nykylääketiede käyttääkin marjakuusesta saatavia aineita estäessään syöpäsolujen kasvua ja solumutaatioita. Marjakuusimyrkytyksen oireita ovat mm. Lisääntynyt syljen eritys/ kuolaaminen, vatsakivut, ripuli, kylmät väristykset sekä spasmit eli lihaskouristukset. Marjakuusimyrkytyksen oireet muistuttavat paljolti Hullukaalimyrkytystä, vaikka oireet etenevätkin hitaammin. Siksi Marjakuusimyrkytystä luullaan helposti vain "tavalliseksi pahoinvoinniksi". Hoitamaton myrkytys voi kuitenkin johtaa kuolemaan.
Uskomuksia:
-Marjakuusesta valmistettujen taikavarpujen kerrotaan soveltuvan hyvin kadonneiden esineiden löytämiseen.
-Paha henki lähtee kehosta kun riivattua piiskaa selkään marjakuusivitsalla.
-Marjakuusesta uneksimista on pidetty jumalaisena merkkinä. Sen on myös sanottu povaavan naisille huonoja aikoja, ja miehille hyviä. Uni marjakuusesta voisi siis olla esim. pitkä työmatka miehelle jonka aikana nainen jäisi yksin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti