maanantai 24. helmikuuta 2014

Suomen Kansan Muinaisia Metsästystaikoja

Alkujaan Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran v.1891 toimittama teos on hyvin kattava loitsupaketti suomen kansan wanhoista metsästystavoista ja riistaloresta A:sta Ö:hön

(Kuvassa Salakirjojen uusintapainos vuodelta 2011)

Kirjassa käsitellään siis kaikkea metsästykseen, ansastukseen ja muuhun saaliinhankintaan liittyvää, kuten metsästysonnen parantamista, pilauksen kumoamista, ansojen parantamista, ja koiran vainun nostoa.
Kirja on paitsi loitsukirja, se on myös nostalginen katsaus menneiden vuosisatojen metsästysperinteisiin ja folkloreen. Kirjassa kerrotaan niin riista- ja turkiseläimistä sekä linnuista kappaleittain. Kerrotaan, mitä eläimiä ei saa vahingoittaa ja minä vuodenaikoina.

"383 §  Yhdeksän ennen kä'en kukkumista tapetun käärmeen rasvalla kuin voitaa suksensa ja ruumiilta haudasta otettu paita päällä ja kissan pää kainalossa kuin hiihtää ympäri sydänmaan, niin saa kaikki ketut siitä kierroksesta, vaan kuin ketun aina saa, niin pohjois-puolella vaaran olevaan muurahais-kekoon pitää vasemmasta nimettömästä sormesta kolme tippaa verta laskea Metsähiidelle mieliksi (uhriksi). Kettu on Metsähiiden karjaa."

Teoksen alussa Matti Varosen esipuhe, ja sisällys. Lopussa puolestaan viitteitä ja toisintoja, kattava sana- ja asiahakemisto sekä Oikaisuja ja lisäyksiä.
262 sivua. Salakirjat 2011.

+Sopii nostalgia-lueskeltavaksi muillekin kuin metsästäjille
+Nykyajan eränkävijät voivat yhä löytää kirjasta vinkkejä
+Uusintapainoksessa säilytetty vanhanaikainen kirjoitusasu

-Pehmeäkantinen
-Ainoa mitä kirjassa ei käsitellä, on riistaonnen pilaus, ansaonnen vieminen tai koiran lumoaminen, mutta kyllä taitava kotitrulli onnistuu jos lukee rivien välistä ;)

Ei kommentteja: