torstai 16. tammikuuta 2014

Korealainen Curryriisi

Japanista tuttu Curryriisi (eli Karee Raisu) tunnetaan myös Koreassa. Korealainen versio on nimeltään Karé-Raise, ja curryroux-palojen sijaan korealainen curry saadaan jauheena pussista.

n.300g Tofua, kuutioitua seitania tai oumphia
2 Keskikokoista sipulia
2 Keskikokoista perunaa
1 Porkkana
5 Kuivattua siitakesientä + Sienten liotusvesi
n. 7 dl Vettä
1 Pussi korealaista curryjauhetta
Tilkka soijakastiketta
Markista tai öljyä paistamiseen

-Laita sienet liokamaan kylmään veteen jääkaappiin jo edellisenä päivänä. Viipaloi sienet, ja korvaa osa mainitusta vesimäärästä sienten liotusvedellä
-Kuori ja viipaloi sipuli
-Kuori ja perkaa kasvikset, kuutioi karkeasti
-Mittaa kippoon pari desiä kylmää vettä, ja lisää curryjauhe. Sekoita hyvin, nosta sivuun:

(Veteen sekoitettu, valmis curryseos)

-Sulata pannulle nokare markista tai tilkka öljyä ja paista tofuun/seitaniin/oumphiin hieman väriä. Nostele sivuun lautaselle
-Lisää pannulle tarvittaessa öljyä, ja ruskista sipulit kevyesti. Lisää loput kasvikset, ja paista hetki
-Kaada pannulle loppu vesi, ja hauduta miedolla lämmöllä kunnes porkkanat ovat vähän pehmenneet (niiden ei tarvitse kiehua muusiksi)
-Lisää tofu/seitan/oumph takaisin pannulle ja sekoita hyvin
-Lisää curryseos pannulle, ja sekoita hyvin, ja hauduttele kunnes kastike sakenee ja perunat ovat pehmeitä. Tarkista suola, lisää tarvittaessa, ja mausta halutessasi soijalla
-Tarjoile keitetyn riisin kera samalta lautaselta. Koreassa kare-raisu syödään yleensä puikoilla, mutta voit hyvin käyttää halutessasi haarukkaa.

*Korealaista curryjauhetta myydään about 100g:n annospusseissa. Kyseessä on mausteseos joka sisältää curryn lisäksi myös hieman tärkkelystä, mikä auttaa kastikkeen sakomisessa. Currya myydään yleensä kolmea laatua, Mild (mieto), Medium (keskivahva), ja Hot (tulinen), ja japanilaisista currypaloista poiketen korealainen curry on mausteisempaa, ja erot eri vahvuusasteiden välillä voivat olla huomattavia.

("Ottogi-Curry" Medium ja Hot curryjauheseokset)

Sienet eivät varsinaisesti Koreassa kuulu perinteiseen curryriisiin, mutta tykkään laittaa niitä ruokaan maun ja tekstuurin vuoksi. Curryriisiin voi laittaa myös liotettua, paloiteltua tofutikkua, vaikka k.o. aines ei juuri perinteiseen, korealaiseen keittiöön kuulukaan.

Ei kommentteja: