maanantai 23. syyskuuta 2013

Vispipuuro

Makumuistoja mummolasta. Raikkaan vispipuuron voi tehdä melkeinpä mistä syysmarjoista tahansa, mutta perinteisesti se tehdään puolukasta, jolloin puhutaan myös puolukkapuurosta, tai puolukkavispipuurosta.

1 l Vettä
1 dl Mannaryynejä
n. 3 dl Puolukoita
3/4 dl Sokeria
1/2 tl Suolaa

Tarjoiluun:
Makeutettua mantelimaitoa tai soijamaitoa

-Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna. Lisää suola kun vesi alkaa poreilla
-Kun vesi alkaa kiehua, lisää mannaryynit koko ajan sekoittaen, kunnes seos puuroutuu. Ole tarkkana, mannaryynit kokkaroituvat helposti
-Vähennä lämpöä, ja lisää sokeri ja puolukat, sekoita hyvin
-Keittele seosta about 10 min. Puolukoita kannattaa jo tässä vaiheessa vähän rikkoa haarukalla sekoituslastaa vasten
-Nosta valmis puuro jäähtymään. Viileillä syyskeleillä kattila kannattaa peittää kannella ja nostaa parvekkeelle tai kuistille. Puuro vaatii jäähtyäkseen n.6-7 tuntia, mutta voit jäähdyttää puuroa myös yön yli

-Notkista kylmä puuro haarukalla, maista sokeri
-Lisää tarvittaessa sokeria
-Vatkaa puuro käsin tai vatkaimella (itse olin rannekipuinen joten lainasin vatkainta) kuohkeaksi. Lisää tarvittaessa kylmää vettä mikäli puuro on liian tankeaa

-Tarjoile puuro kylmän mantelimaidon kera ja sirottele vielä pinnalle sokeria.

*Kyllä, mannaryynit ja mannasuurimot ovat sama asia. Äläkä anna kökköisen ulkonäön hämätä, tämä on todella hyvää :)

Ei kommentteja: