torstai 1. elokuuta 2013

Riisin Keittäminen

Tämä on helppo tapa valmistaa riisiä aterian seuraksi. Valitsemalla sopivan riisilajikkeen ohjetta on helppo myös muunnella ruokaan sopivaksi esim. maanosan mukaan, esim. Intialaisilla aterioilla nautitaan enemmän basmatiriisiä, ja Thaimaassa jasmiiniriisiä.
Ohjetta ei ole tarkoitettu perus-puuroriisille. 4 annosta.

3 dl Sopivaa riisiä tai sekoitusta
8 dl vettä
(1/2 tl suolaa)

-Ennen varsinaista ruoanlaittoa nosta kattila liedelle, mittaa vesi kattilaan ja sekoita joukkoon suola. Laita levy lämpiämään
-Mittaa riisi tiheäreikäiseen siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä
-Kun vesi alkaa näyttää kiehumisen merkkejä, käännä lämpöä pienemmälle (itse käytän pykälää 4) ja kaada riisit kattilaan
-Keittele hiljalleen pari kertaa pohjia myöden sekoittaen, kunnes riisi alkaa imeä vettä. Käännä levy pois päältä
-Kun riisin päällä näkyy enää ohut kerros vettä laita kansi päälle ja anna riisin muhia yksinään kypsäksi vielä lämpimällä levyllä

 *Voit hyvin aloittaa ruoanlaiton, perata vihannekset ja kaivaa keittoastiat esiin. Kun levy on pois päältä, riisi kypsyy hiljalleen lähes huomaamatta ja valmistuu liki yhtäaikaa pääruoan kanssa.

Gohan - Japanilainen riisi

Japanilaiseen riisiin tarvitaan lisäksi "kiillotukseksi" kutsuttu esikäsittely:
-Kun valmistat japanilaistyylistä riisiä, täytä laakea kulho (jonka sisään siiviläsi sopii,) n. puoliväliin kylmällä vedellä. Mittaa riisit siivilään ja laske siivilä kulhoon
-Huljuttele ja hiero kädelläsi riisiä vedessä kunnes vesi muuttuu maitomaiseksi. Nosta siivilä riiseineen pois kulhosta ja vaihda vesi
-Toista käsittely 3-5 kertaa, tai kunnes vesi ei enää samene.
-Keitä riisi ohjeen mukaan ilman suolaa

*Japanilaisittain keitetty riisi, Gohan, tunnetaan myös nimellä Meshi, etenkin silloin kun riisi on erikseen maustettu tai sekoitettu jonkin ylimääräisen aineksen, esim. herneiden kai kalan kanssa.
 
Ruskea/kokojyväriisi:
-Huuhtele riisi lävikössä, ja liota kylmässä vedessä min. 2h tai yön yli
-Kaada vesi pois, ja keitä ensimmäisen ohjeen mukaan.

Kookosriisi:
Tuoksuvaa kookosriisiä esim. thaimaalaisen tai intialaisen aterian seuraksi saat lisäämällä keitinveteen mittauksen jäljeen ruokalusikallisen tai pari kookosrasvaa.

Korealainen riisi:
Lisää keitinveteen 1 tl rypsi- tai auringonkukkaöljyä.

Pilahviriisi:
Kuullota riisiä ensin öljyssä muutaman minuutin ajan, ja lisää sitten vesi ja keitä ohjeen mukaan. Lisää makua saat korvaamalla veden esim. kasvisliemellä.

Sekalaista:
-Jasmiiniriisiin ei koskaan laiteta suolaa keitettäessä, jotta riisin oma aromi tulee parhaiten esiin.
-Voit myös lisätä riisin joukkoon desin villiriisiä. Jätä tällöin puoli desiä valkoista riisiä pois.
-Lisäämällä keitinveteen kurkumaa saat kauniin keltaista riisiä.
-Lisää riisinkeittoveteen 1 tl etikkaa (tai kirkasta riisiviinietikkaa) saadaksesi kuohkeampaa riisiä.

*Syön usein puikoilla, joten itse en käytä pitkäjyväistä riisiä lainkaan, mutta sitä voi keittää annetulla ohjeella. Saatat joutua tosin joutua lisäämään desin tai pari vettä.
Jos keität puuroriisiä, lisäile vettä riisin kiehuessa. Kun riisi on pehmeää, lisää vielä vähän vettä ja hauduttele kypsäksi kunnes riisi puuroutuu, eli riisin rakenne kypsyy rikki.

2 kommenttia:

Myrika kirjoitti...

Tää on itselle ainakin hyödyllinen ohje sillä oon ehkä surkein riisin keittäjä ikinä. Heitän aina riisin alkuperäisen pakkauksen roskiin samalla kun vaihdan riisin lasiseen säilytysrasiaan. Koskaan en oo perehtynyt riisin keitto-ohjeisiin, jonka vuoksi joko keitän riisiä liikaa tai onnistun tekeen siitä ylikypsää, lähes puuroa.
Terveisin: Marika, joka on käynyt kokkikoulun :´)

Aconitum kirjoitti...

Äh, itse olen itseoppinut, toivottavasti riisinkeitto onnistuu sinullakin :) Kokemukseni ruoanlaittokouluista on ettei siellä opi juuri mitään uutta/opetetaan tekemään kaikki samalla tavalla. Luovuus puuttuu ;(