maanantai 3. lokakuuta 2011

Saarni (Fraxinus Exelsior)

Saarnipuu muistuttaa, nopeasti katsottuna, lehdiltään Pihlajaa, mutta tekee marjojen sijaan runsaita siementerttuja vähän Vaahteran tavoin. Puu tunnetaan myös Metsä-, eli Lehtosaarnin nimellä. Saarni on vaatelias puu, jota esiintyy niin Pyreneillä, Britanniassa kuin Kaukaasiassa, mutta meillä se on luonnonvaraisena harvinainen. Saarnia voi kuitenkin löytää vaikkapa puistoista, istutettuna.

Pajun tavoin Saarni viihtyy kosteassa maassa. Saarnin sitkeää, rasitusta kestävää puuainesta, on käytetty niin aisoihin, jousiin, kuin urheilijoiden välineisiin, kuten nojapuihin. Nykyään saarnista valmistetaan mm. parketteja, paneeleja, viiluja ja tasopintoja. Saarnin lehdeksiä valmistettiin myös rehuksi kotieläimille. Saarni on ollut koivun tavoin suosittu juhannussalkopuu, ja suosittu laji Bonsai-harrastajien parissa.

Saani oli pyhä puu sekä druideille että Germaaneille. Saarni liitettiin valaistumiseen ja selvänäkökykyyn, ja sitä pidettiin erilaisten metsänhenkien sijana. Kelttiläinen puukalenteri tunteekin Saarnen nimellä Nuin. Saarnin pyhät päivät ovat 18.2-17.3, sekä Keskiviikot. Skandinaavisessa mytologiassa Maailmanpuu Yggdrasill on Saarnipuu. Odinin taas mainitaan Edda-taruston mukaan valmistaneen ensimmäisen ihmisen, miehen, Saarnipuusta, ja ensimmäisen naisen Jalavasta (tai, käännöksestä riippuen, Lepästä).
Ihmiset kautta aikain ovat luottaneet Saarnin suojelevaan voimaan. Englannissa äideillä on ollut tapana purra vastasyntyneeltä kynnet lyhyiksi, ja haudata ne sitten saarnin alle, jottei lapselle tapahtuisi mitään pahaa.
Pihapuuna Saarni on ollut Suomessa lähinnä rikkaiden puu, mutta sen on uskottu pitävän käärmeet loitolla. Saarnin oksa oven yllä sisäpuolella pitää pahaa tahtovat ihmiset ja ukonilmaa pakenevat pahat henget poissa.

(Kuva: Wikimedia Commons)

Saarni on luonteeltaan maskuliininen, vesielementtiin, Aurinkoon ja Neptunukseen yhdistetty puu. Puu kurottaa oksillaan ylöspäin, ja sen voimat ovat taivaisia kuten Saarniin liitetyt Jumalat, kuten Lugh, Belenos, Thor, Poseidon, Ukko, Karhu, Ahti, Sarvekas Jumala ja Perun. Kuten Koivua ja Pihlajaa, tavallaan Saarnia voidaan pitää feminiinisen Pajun vastakohtana. Saarni kasvaa suureksi ja mahtavaksi, pajun jäädessä usein pelkäksi pensaaksi. Paju on hento Alisen nainen, ja Saarni vahva Ylisen mies.
Saarni on vahvasti suojeleva ja puhdistava elämän puu. Saarni stimuloi aivoja, ja auttaa ajattelemaan, tekemään huomioita, ja terävöittää päättelykykyä.
Koska Saarnella on yhteytensä myös veteen, sanotaan saarnipuisella ongella, tms. pyydyksellä saatavan hyvin saalista. Veneessä pitäisi olla jotain saarnipuista suojelemaan veneilijöitä myrskyiltä ja hukkumiselta. Vesielementtinsä ansiosta Saarni on liitetty myös rakkauteen, ja saarninlehtiä on kannettu mukana rakkauden houkuttelemiseksi. Englantilainen, etenkin nuorten naisten suosima kansantaika neuvoo poimimaan tasaparisen Saarnin lehden samalla pyytäen puuta näyttämään tuleva rakkaus unessa tulevana yönä. Lehti laitettiin sitten yöksi tyynyn alle, ja tulevan sulhasen piti ilmestyä yöuneen.

Tasalehdykkäisiä Saarnin lehtiä voi kantaa amulettina mukana joko taskussa, tai vaaleansinisessä tai valkeassa pussukassa. Muista kuitenkin, ettei saarnia tulisi koskaan käyttää vahingoittavaan tai itsekkäästi omaa etua tavoittelevaan magiaan. Saarni on oikeudenmukainen puu, jonka mainitaan rankaisevan itsekkäitä.
Saarnipuusta valmistetut luudat sopivat parhaiten puhdistusrituaaleihin, ja saarnitaikasauva on hyvä apuväline sekä parannettaessa että tavoiteltaessa vaurautta. Saarni sopii myös pentaakkelimateriaaliksi, ja pitää työskenneltäessä hyvin ulkopuoliset tekijät poissa kehän sisältä.
Kodin suojaksi voi polttaa vähän saarnin lehtiä uunissa, ja sitten sirotella vähän saarnituhkaa joka nurkkaan. Saarnin siemeniä voi käyttää lemmentaikoihin. Lempeään nostavan kannattaa ennen taikoja pesytyä vedessä johon on lisätty Saarnin siemeniä ja Pajun lehtiä.

Kotikosmeettisia ominaisuuksia Saarnilla ei juuri ole, mutta lääkinnällisiä ansioita löytyy. Kotiapteekkiin se kuitenkin sopii vaihtelevasti. Saarnin kuoresta on ennen wanhaan keitetty yskänsiirappia ja puuaineksesta lääketervaa. Saarni lisää hikoilua ja virtsan eritystä, minkä vuoksi se edesauttaa kuona-aineiden poistumista kehosta. Hauteena Saarni auttoi paiseisiin, kihtiin ja reumaan. Sisäisesti kuorikeite helpotti ähkyä ja hengenahdista, ja sitä käytettiin myös ajamaan sisäloisia ulos kehosta. Saarnen lehdistä haudutettua keitettä nautittiin esim. munuaisten vajaatoimintaan, ja turvotukseen. Saarniteellä kurlaamisen sanottiin antavan hyvän lauluäänen.
Haudukkeena murskattujen siementen lima-aineet helpottivat kurkun käheyttä, ja auttoivat erilaisiin nivelvaivoihin.

Huom: Siitepölyallergikot voivat saada Saarnesta oireita keväisin. Saarnin lehdet ovat lievästi myrkyllisiä, joten niitä ei tulisi nauttia paljaaltaan sisäisesti. Teekäyttöön Saarnin lehdille suositellaan hiostamista. Hiostaminen on teen valmistukseen liittyvä fermentointimenetelmä, jota käytetään haitallisten aineiden neutraloimiseksi.

Lehtien hiostaminen:
-Poista lehdistä lehtirangat ja nahistuneet/huonot osat
-Levitä lehdet leivinpaperille ilmavasti ja anna niiden nahistua noin 7 tuntia huoneenlämmössä -Pyörittele lehdet käsien välissä yksitellen tupakkamaisiksi rulliksi. On tärkeää, että lehtisolukko rikkoutuu
-Asettele näin pyörittelemäsi rullat tiiviisti vierekkäin kannelliseen lasipurkkiin, ja sulje kansi
-Laita purkki kuumaan vesihauteeseen kattilaan, ja haudo miedolla lämmöllä (n.40-50'C) 1-24 tuntia, kunnes lehdet ovat ruskeita/oliivinvärisiä. Nosta purkki vedestä, kuivaa pinta
-Poista lehdet purkista, levitä talousserlan tai pyyhkeen päälle, ja laita kuivumaan lämpimään (yli 23'C, miel), ilmavaan paikkaan kunnes lehdet ovat rapean kuivia
-Säilö kuivat lehdet sopiviin lasipurkkeihin kuten muukin tee
*Parhaiten hiostettaviksi sopivat sitkeät, paksut, tai kovat lehdet. (teen tästä varmaan myös erillisen postauksen myöhemmin)

Uskomuksia:
-Saarninlehdet tyynyn alla suovat enneunia. Lemmentaikojat voivat laittaa lehtiä tyynynsä alle vaikkapa Juhannuksena nähdäkseen tulevan heilansa unessa.
-Saarnin näkeminen unessa kertoo sinun olevan turvassa. Jos kosketat puuta unessa kehottaa se selvittämään keskeneräisen asian menneisyydestäsi. Ukonilma ja Saarnipuu samassa unessa voi naiselle viestiä vauvakuumeesta tai valmiudesta äidiksi. Miehiä se kehoittaa kunnioittamaan vanhempiansa.
-Ukonilmalla Saarnin uskotaan vetävän salamoita puoleensa.
-Yksisarvisten uskottiin näyttäytyvän Saarnipuun alla.
-Saarnipuusta veistetty amuletti suojelee hukkumiselta.
-Astrologisesti Saarni on horoskooppimerkki Leijonan onnenpuu.
-Kolkkaaja lähtee talosta jos seinälle ripustaa saarnipuisen ristin.
-Jos saarnin siemen putoaa päällesi, sinulla on salainen ihailija.
-Jos Saarnin lehti putoaa päällesi, esitä toivomus, ja se toteutuu.

Ei kommentteja: