Näin Mittumaarin, ja varmaan monien juhannushäidenkin kynnyksellä lienee hyvä kertoa jotain wanhasuomalaista polttariperinteistä. Kesällä 2012 pääsin järjestämään morsiussaunotusta morsiamen pyynnöstä, ja itselleni kokemus oli seuraavanlainen:
Ensiksikin ongelmana oli etäisyys, saunotus kun järjestettiin Porissa ja minä olin Helsingissä. Vaikeuksia myös tuotti se etten morsianta ja hänen kaasoaan lukuunottamatta ollut aikaisemmin tavannut muita k.o morsiussaunaan osallistujia, eikä ollut mahdollisuutta pitää heidän kanssaan mitään palaveria ennakkoon.
Laitoin heille kuitenkin morsiamen kautta hieman infoa morsiussaunasta yleensä (morsiamen mukaan se oli hyvä idea, jos vaikka kaikki osallistujat eivät tiedä mikä morsiussauna on), ja kyhäsin sitten kanssasaunottajille vielä erikseen tarkemman muisti/tehtävälistan (joka ei ollut morsiamen silmille).
Paikan päällä sentään oli tilaisuuksia sopia tehtävistä ja sen sellaisesta paremmin tyttöjen kanssa, aina jonkun meistä pitäessä morsianta kiireisenä. Tytöt olivat keskenäänkin päässeet sopimaan jotakin juttuja, eikä minua oltu informoitu asioista, vaikka olisin halunnut myös osallistua ja kantaa korteni kekoon.
Saunotus järjestettiin saarella, jonne vein tykötarpeiksi mm. varta vasten koristelemani saippuakuplittimet tytöille, kynttilöitä saunaan, saunakaljan (Tervakarhu) kiukaalle heitettäväksi, pienen konjakin morsiamen shampooseen, tummia rypäleitä, keksejä ja juustovalikoiman naposteltavaksi, sekä muoviset, kolhuja kestävät pikarit osallistujille juomia varten.
Koska en kestä kuumia löylyjä mitenkään erityisen hyvin, oli itselläni lähinnä ohjeistajan rooli ja varsinainen sauna oli pakko jättää väliin. Olisikin ollut ylimääräinen ohjelmanumero kun vielä olisi jouduttu noitaa elvyttämään siellä terassilla.. Saunasta pois jättäytymiseni kuitenkin mahdollisti mm. morsiamen vaatteiden kääntämisen ja syötävien esillelaiton muiden saunoessa morsiamesta pois menneitä. Saunankin sain koristeltua, ja tehtyä lauteille istuimen morsiamelle (olin kiltti ja laitoin siihen kuusen oksia ohdakkeiden sijaan). Luin ohessa loitsut niin tulelle, vedelle, kuin saunallekin, jotta ne pysyisivät suopeina (sitä osallistujat eivät olleet kuulemassa).
Yhden loitsun luin saunassa saunojille, ja olin helpottunut päästessäni pois löylystä vilpoiselle kuistille lähelle vettä. Muutoin ilta meni rupatellessa ja napostellessa makeiden juomien äärellä. Yövyin yhden saunottajan ja tulevan morsiamen kanssa samassa kortteerissa, ja illan päätteeksi, nukkumaan mennessä kerroimme vielä kummitusjuttuja. Hankalahkosta alusta huolimatta kaikki siis loppujen lopuksi lutviutui hienosti ja meille kaikille, samoin kuin morsiamellekin, tuntui jäävän tapahtumasta hyvä mieli :)
Morsiuskyly
Niin, avioliitto tarkoitti aikoinaan naiselle paitsi täydellistä elämänmuutosta, myös koko loppuiän kestävää pestiä, joka oli, ymmärrettävitä syistä, varsinkin nuorelle tytölle usein pelottava kokemus. Merkitsihän se täydellistä mullistusta muuten tuttuun eloon ja oloon; Neidosta Aikuiseksi Naiseksi, ja Naisesta Äidiksi ja Muuttoa, suoraan lapsuudenkodista, tuiki tuntemattomaan taloon vieraan äidin, alias Anopin, haukuttavaksi ja tuoretta aviomiestä passaamaan. Perinteinen morsiussauna pitikin sisällään monenlaisia tapoja, kepposia ja loitsuja, joilla morsianta valmennettiin tulevaan koitokseen.
Kuten ennen wanhaan juhlien edellä, myös häiden edellä oli perinteistä käydä saunassa. Morsiussauna eli morsiuskyly on wanha, Karjalan seuduilta kotoisin oleva, perinteinen naisten tapahtuma, jossa morsianta on löylytelty tulevaan avioliittoon. Morsiuskyly on ollut myös puhdistava rituaali, jossa on karistettu kateellisten kaunat niskoista, varmistettu onni tulevaan liittoon, vihdottu menneisyys ja mahdolliset vanhat mokailut menemään ja heitetty lopuksi pesuveden mukana pois kaikki turha painolasti. Perinteisesti morsiussaunan ovat järjestäneet morsiamen läheiset ystävät tai sukulaiset, tai vanhemmat sukulaisnaiset. Perinteisesti on saunottu häiden aattona. Koska naimisiinmeno ei enää nykyään edusta niin suurta, sosiaalista muutosta neidolle kuin ennen wanhaan, on morsiussauna helppo sommitella kevythenkisemmäksi, rennoksi juhlaksi perinteitä kuitenkaan unohtamatta.
Ehkä kaikista tärkein morsiussaunarituaali on ollut Morsiamen itkettäminen. Se oli tärkeää sillä uskottiin että morsiamesta tulee kovasydäminen ja kylmä, tai tyhjäpäinen ja piittaamaton, ellei häntä itketä ennen häitä. Itkua pidettiin kasvuporttina ihmisyyteen ja tunteisiin. Jos morsian ei kyynelehtinyt saunaillassaan, tarkoitti se sitä, että myös tuleva mies saisi itselleen kylmän, pinnallisen, ja frigidin muijan talouttaan pitämään (ja miehet hoi, en siis puhu tässä kolmesta eri vaimosta). Morsiamen kiusaamisesta ei siis missään nimessä ollut kysymys, vaan avio-onnen takaamisesta. Oli oikeastaan sama kuinka morsian saatiin kyyneliin, tulevaisuudella pelottelemalla, koskettavalla käyttäytymisellä, tai tunteisiin vetoavalla esityksellä, pääasia että morsian itkeä pirautti edes pikkuisen.
Naimasauna
Alueittain on ollut tapana myös saattaa morsian ja sulhanen yhdessä saunaan, mutta tämä on yleensä tehty vasta häiden jälkeen, eikä näin ollen ole kyse morsiussaunasta, vaan naimasaunasta, jossa on vihdottu hedelmällisyyttä ja rakkautta vastavihitylle pariskunnalle, ja toivotettu heille runsaasti lapsia. Naimasaunan tarkoitus on ollut taata jälkikasvun saaminen ja lujittaa/sinetöidä vihityn parin liitto wanhaan pakanatyyliin.
Naimasaunan alkulöylyt ja vihdotukset on usein hoitanut
pariskunnan jompikumpi (yleensä vanhempi) anoppi, tai vaikka molemmat. Alkulöylyihin on usein luettu hedelmällisyysloitsu tai pari tuoreelle
pariskunnalle, jonka jälkeen morsiuspari on jätetty saunottelemaan keskenään. Morsian on sitten saunottanut miehensä, ja sen jälkeen sulhanen vaimonsa, tai toisinpäin, vähän alueesta riippuen. Pariskunnan pestessä toisiaan, on pesussa morsiussaunan tavoin käytetty usein suolaa ja jauhoja, samasta syystä kuin morsiussaunassa, sillä onhan tavan tarkoitus ollut myös lujittaa pariskunnan välisiä siteitä.
Naimasaunassa ei myöskään ollut tavatonta, että pariskunta harrasti peseytymisen lomassa myös seksiä saunassa, sillä olihan kyse kuitenkin lapsien saantiin keskittyvästä hedelmällisyysriitistä :)
Esivalmisteluja Morsiussaunaan:
Mutta aiheeseen palatakseni: Nykyään on helppo lähteä suunnittelemaan morsiussaunahankintoja, osallistuvan ryhmän suuruudesta riippumatta, about 10-20 euron budjetilla per nenä (lasken mieluiten
aina yläkanttiin, ettei tule takkiin) pärjää jo hyvin.
Muistakaa, että on kyse kuitenkin elämänmuutoksen kynnyksellä olevasta ystävästänne; morsiamesta, joten tappakaa se sisäinen
saiturinne edes yhdeksi päiväksi. Sitäpaitsi, kyllähän naisen nyt on
osattava shoppailla taloudellisesti, dah.
Kaikkea ei myöskään edes tarvitse varta vasten ostaa tilaisuuteen; Ehkä seurueen leipurilla on hyväsydämisyyttään tuoda
mukanaan purkillinen vehnäjauhoja, ja ryhmän ruoanlaittajalla tuoda
purkillinen suolaa morsiamen pesuun? Lojuuko kaapin perukoilla kaunis, mutta omaan sisustukseen sopimaton, ylimääräinen pöytäliina tai käyttämättä jäänyt, valkoinen lakana? Onko nurkissa turhia kertakäyttöastioita? Loistavaa! Jos tiedät morsiussaunatapahtumasta vaikka
muutaman kuukauden etukäteen, osaat varmasti laittaa myös omista hankinnoistasi
sivuun yhtä sun toista morsiussaunaan sopivaa, kuten vaikka
kattausmateriaaleja, kynttilöitä, tms. Näin sitten esim. kotikosmeettiset hunajat ja konjakit eivät sitten
maksa sitäkään vähää. Muistakaa, ettei kaiken tarvitse olla kallista, yksi-yhteen designia tai uusinta uutta. Lisäksi on ihan morsiussaunahenkeen sopivaa, jos käyttämillänne tarvikkeilla on jokin tarina takanaan. Sitäpaitsi, jos aioit muutenkin lahjoittaa ne viinilasisi kirpparille, voivat ne vielä kerran loistaa juhlissa kanssanne :)
Saunottajien on myös hyvä kokoontua etukäteen sopimaan hankinnoista. Tässä muutamia vinkkejä:
-Ostakaa/hankkikaa etukäteen tykötarpeet (lue eteenpäin), eväät, juomat ja sen sellaiset naposteltavat. Sopikaa keskenänne esim. ennakkopalaverissa, kuka hankkii/tuo/ostaa mitäkin.
-Pakatkaa etukäteen myös omat, henkilökohtaiset tarvikkeenne saunaa varten, kuten vaihtovaatteet, pyyhe, ja mahdolliset kosmetiikka-, ja hygieniavälineet.
-Valkatkaa yhdessä tilaisuuteen sopivia loruja, loitsuja ja lauluja. Mikäli runosuoni sykkii, voitte kirjoittaa myös omia runoja ja loitsuja.
-Heittäkää kännykät, iPodit ja sen sellaiset teknologiset edistysaskeleet helkkariin yhden illan ajaksi. Toki, on hienoa ikuistaa yhteiset hetket siinä illan mittaan kameralla, mutta ovatko kännykkäselfiet someen pitkin iltaa todella niin tähdellisiä? Kuvitelkaa sen sijaan olevanne jäähyllä, lomalla, rinnakkaistodellisuudessa, tms. Vaihtakaa kerrankin vapaalle, hyvät jumalat sentään..
-Nokkosvesi, tms. hiustenhuuhdontaan on hyvä laittaa likoamaan etukäteen. Nokkosessa on myös piikikästä symboliikkaa avioliittoon ryhtyville. Huuhde ei kuitenkaan kirvele päässä, nou hätä.
-Saunaan viedään etukäteen käsille myös kaikki tykötarpeet ja hemmotteluvälineet. Nykyaikaan sopivasti voidaan käyttää vaikka eteerisiä öljyjä, ruusu-, tms. kukkaisvettä, suitsukkeita, tuoksukynttilöitä, erilaisia rasvoja ja öljyjä, yms. kauneustököttejä. Morsiamelle täytyy varata myös valkoinen lakana lauteille.
-Sauna tietenkin pestään ja koristellaan. Ylin laude, eli morsiamen sija, peitetään valkoisilla lakanoilla, ja sauna koristellaan kukkakimpuilla ja vihreillä oksilla. Naisellinen Koivu on suosikkipuu, sekä myös klassinen saunapuu, joten vastoja ei pidä unohtaa. Mikäli kuulutte Alisen piiriin, nou hätä; voitte käyttää koivun sijasta myös aina naisellista Leppää.
-Morsiamen vastan tulisi odottaa morsianta valmiiksi sidottuna saunan porstuassa (eli valmistakaa se etukäteen omien vastojenne kanssa).
-Saunan ylälauteelle, sen lakanan päälle, katetaan morsiamelle erityinen "kunniapaikka". Tälle paikalle oli perinteistä laittaa kuusen tai katajan havuja, koska avioliiton ruusuissa on myös piikkejä. Kataja ja kuusi
olivat myös miehekkäitä puita, joille istuminen auttoi morsianta saamaan
päätäntävallan liitossa.
Vastan sitominen:
-Ensin kerätään ohuita, 50-60 cm pitkiä koivun oksia 5-7 kpl
-Muotoile kädensija poistamalla oksista alhaalta ylimääräiset haarat ja tasaa oksakimpun tyvi puukolla. Tee tasainen kimppu niin, että lehtien kiiltävät pinnat ovat päällepäin, näin lehdet eivät takerru ihoon vihtoessa.
-Sido vihta kiinni vitsaksella, nauhalla tai narulla. (Vitsas: Notkista ohuehko, kuorimaton koivunoksa kostuttamalla se vedessä, ja sitten kierrä sitä kämmenselän ympäri jotta se notkistuu pehmeäksi. Käytä näin syntynyttä pehmyttä "narua" vastan sitomiseen).
Morsiusvihdassa perinteisesti suosittu on ollut punainen naru/sidos, joka saunan jälkeen sidottiin morsiamen vasempaan ranteeseen onnea tuomaan. Morsian piti sidettä häiden yli, jonka jälkeen se poltettiin, esim. naimasaunan uunissa.
Morsiussaunavastat, etenkin morsiamen vasta, sidottiin perinteisesti naisellisen hieskoivun lehvistä. Morsiamen vastaan sidottiin lisäksi ohdakkeita tai havuja koivunoksien lomiin muistuttamaan tulevan avioliiton vaikeuksista. Mikäli ohdakevasta ei innosta (ohdakkeiden piikkejä voi, lajikkeesta riippuen, olla vaikea poistaa nahasta jälkikäteen), kokeile nokkosia, tai vastaavasti voit koristella saunan piikikkäillä ohdakkeilla. Porsaanreikänä mainittakoon, ettei Huopaohdakkeessa (Cirsium Helenioides) ole piikkejä lainkaan, ja sitä voikin laittaa "pelotteeksi" morsiusvastaan. C'moon, moniko lukijoistani erottaa piikittömän huopaohdakkeen pelkän kukan perusteella piikikkäistä sukulaisistaan? ;D
(Kyläkarhiainen, Carduus Crispus. Vaikka kuinka houkuttelisi morsiamen piinaajia, tämä piikkisika ei ole ohdake, vaan karhiainen, eikä näin ollen kuulu morsiusvastaan. Varo, se pistää)
Saunaan kuljettaissa:
-Morsian saatetaan saunaan kun alkuvalmistelut on hoidettu.
-Saunalle on perinteisesti menty metelöiden. Kelloja on soitettu ja vaikka kattiloita hakattu jotta pahantahtoiset henget karkottuvat pois juhlapaikalta. Juhlijat ovat voineet myös pukeutua erikoisiin, ja hassuihinkin vaatteisiin.
-Saunaan tultaessa seiniä, kynnyksiä ja ovenkarmeja (lattioitakin) hakataan ja huudetaan "Paha Pois", tms.
-Hyväluontoinen saunotusseurue on voinut myös jättää pahalaisille sovintoryypyt, että eivät häissä häiritsisi.
-Saunassa morsiamen ei ole odotettu tekevän, tai hänen ei tarvitse tehdä mitään itse. Perinteisesti saunottajat ovat riisuneet, pesseet, kylvettäneet ja pukeneet morsiamen. Morsianta on hemmoteltu ja tottakai; kiusattukin, sillä onhan avioliitossakin hyvät ja huonot hetkensä.
-Morsian riisutaan saunottajien toimesta, ja hänet saatetaan kunniapaikalle lauteelle istumaan. Morsiamen istuttamisesta kunniapaikalleen havupehkuille on hyvä
tehdä yksi illan kohokohdista, johon kaikki paikallaolijat
osallistuivat. Osallistujat voivat esim. hurrata tai muuten osoittaa
suosiota morsiamen istuessa, ja vaikka voivotella morsiamen oletettuja
kipuja neulasten päällä.
-Löylyä on heitetty haltioille simalla, oluella tai viinalla.
-Saunassa on nostettu loitsimalla myös morsiamen lempi samalla kun morsianta vihdotaan puhtaaksi vanhoista pahoista. Nykypäivänä, jolloin morsmaikku ei välttämättä ole neitsyt naimisiin mennessään, voidaan samoin vihtoa pois vaikkapa aikaisemmat ylkät ja muut sen sellaiset kumppanit. Esim. Morsian voi sanoa jonkin exän (tms.) nimen, jonka saunottajat sitten vastoilla roimivat menemään. Tällaista "Existäpääsemisvihdontaa" voi halutessaan höystää loitsuilla tai toivotuksilla, ja miksei kirouksillakin, varsinkin jos on erityisen hankala exä kyseessä.
-Mikäli vihtojilla on omia mantroja tai vastaavia vältettävien pahojen sun muiden karkotukseen, niitä voi lukea vapaasti saunotuksen aikana.
-Vihdonnan jälkeen, tai sen aikanakin, on morsiamen selkään saatettu kaataa varoittamatta kauhallinen kylmää vettä. Kylmä vesi on todella palsamia ohdakevastan jälkeen, mutta toisaalta myös muistutus ”selän takaa” tulevista, usein epämiellyttävistäkin, asioista aviossa.
-Morsiamen selkä pestään saunassa jauholla ja suolalla, ettei "vanha suola janota", eli menneet heilat unohtuvat ja heidän otteensa hellittää. Jauhoilla taataan leivän säilyminen ja hedelmällisyys. Kaikki osallistuvat pesuun. Myös hunajaa voi käyttää, se tekee tulevaisuudesta makeamman.
-Morsiamen hiukset myös pestään ja huuhdellaan. Perinteisesti pesuun käytetään kananmunaa, jota myös hierotaan myös morsiamen vartaloon hedelmällisyyden takaamiseksi.
-Jos puhtaaksi pesty morsian piti saunassa hetken päällänsä sulhasen tulevaa sulhaspaitaa, se lujitti liittoa.
-Pesuhetki on myös mainio aika hemmotella morsianta vaikka kasvonaamiolla tai jalkahieronnalla. Mikä vain teille sopii. Saunottajat voivat taas keskenään sopia kuka tekee morsiamelle mitäkin.
-Saunassa on perinteisesti laulettu yhdessä morsiamelle. Esim. Kansanlaulut (sekä hauskat että haikeat) tai morsiamen lempilaulut ovat tilaisuuteen sopivia. On siis oikeastaan sama laulatteko saunonnassanne helkavirsiä, Helismaata vai Happoradiota.
-Morsianta saunottaissa jonkun osallistujista on myös huomaamatta pistäydyttävä saunan eteisessä kääntämässä morsiamen vaatteet nurin. Näin nähdään, kuinka äkäisen akan tuleva sulhanen saa, ja säilyykö ystävyys häiden jälkeen. Eli katsotaan josko ja kuinka se morsian äkämystyy jos vaatteet käännetään nurin.
Saunan jälkeen
-Mikäli joku saunottajista oli vanhapiika tai halusi muuten vain nopeasti miehelään, tuli hänen, morsiamen lähdettyä pukeutumaan, istua morsiamen laudepaikalle, tartuttava morsiamen vihtaan ja heitettävä löylyt ennen kuin joku muu kerkesi.
-Mikäli teillä on käytettyä pesu/huuhdevettä jäljellä pesuvadissa, heittäkää se yhdessä pois maastoon (ei ikinä veteen), ja visualoikaa morsiamen menneisyyden pyyhkiytyminen. Vanhat huolet, kumppanit, ja kosketukset katoavat maaäidin syliin ja unohdukseen antaen elinvoimaa uudelle kasvulle. Tällainen pesuveden hävittäminen on sukua maadoitukselle.
-Saunatiloista poistuttaessa saunanhaltijalle on perinteisesti heitetty saunan uuniin hopea-, tai jokin muu raha tai uhri, jotta morsiamella riittäisi vaurautta tulevassa liitossa.
-Pukeutumisen jälkeen morsiamen hiukset on perinteisesti palmikoitu, mutta nykysaunassa saunottajat voivat tehdä morsiamelle esim. trendikkään kampauksen tai vaikkapa punoa kukkaseppeleen.
-Koska morsiussaunassa saattoivat vanhoista taakoista päästä myös saunottajat, sauna kierrettiin morsiamen kylvetyksen jälkeen vasta kädessä, ja joka kierroksella kiertäjä lausui vanhan heilansa nimen ”heittäen” hänet näin menemään.
-Suosittua oli saunasta tultaessa heittää vihta pään yli saunan katolle. Jos vasta jäi katolle, pääsi heittäjä naimisiin seuraavaan juhannukseen mennessä. Sulhanen tulisi vastan tyven osoittamasta suunnasta. Jos morsiamen vihta jäi katolle, tiesi se onnellista avioliittoa.
-Kahteen edelliseen kohtaan viitaten, myös vanhan heilan nimen huudon jälkeen vihtansa saattoi heittää saunan katolle. Vihdan heitto tulkittiin tällöin samoin kuin edellisessä kohdassa.
Tarjoilut
Perinteistä morsiussaunapalaa ovat edustaneet juusto, ja sen sellaiset maitoruoat. Juusto symboloi vaurautta ja hedelmällisyyttä, siinä missä maitokin. Voitte vaikka etukäteen sopia, että jokainen osallistuja ostaa jonkin pienen juuston tapahtumaan juustotarjottimelle. Mikäli saunotuspaikalla ei ole sopivaa kylmäsäilytyspaikkaa, varatkaa kuumalla säällä mukaan sopiva kylmälaukku, sillä maitotuotteet pilaantuvat helposti helteellä. Mainittakoon, että pitkään kypsytetyt, kovat ja puolikovat juustot (Parmesan, Tuhkajuusto) kestävät hellettä varjossa paremmin kuin puolipehmeät ja pehmeät (Kotijuusto, Edam). Hyvin suolatut, säilötyt (Feta, Salaattijuusto) tai muuten esivalmistellut juustot (Leipäjuusto, Savustetut juustot) säilyvät myös kohtuu-hyvin. Raejuustot, tuorejuustot, sulatejuustot, tms. juustolevitteet tulisi aina säilyttää kylmässä. Mikäli saunotte rannassa, säilyvät maidot kylminä tölkeissään myös vesirajaan upotetun kattilan, tms. kylmää varaavan astian, sisällä. Juustot myös, jos onnistut suojaamaan ne kosteudelta (vink: Kokeile minigrip-pusseja).
Vegaaniseen morsiussaunaan voi tietenkin tarjota erilaisia, vegaanisia juustoja, eli juustokkeita, ja tuorejuustokkeita (Violife, Wilmersburger, Tofutti), tai tofuja (savustettu, marinoitu, fermentoitu, säilyke), samoin leivän, tai voileipäkeksien, ja hedelmien kera. Silkkitofusta voi lisäksi soseuttamalla ja maustamalla valmistaa itse erilaisia levitteitä. Käytä vain mielikuvitusta.
Vähän morsiusseurueesta riippuen on iltaan kautta aikojen voinut kuulua myös alkoholi, esim. siman tai kaljan muodossa. Nykyaikana olut, sahti tai viinakaan eivät ole naisten juomina tavattomia, ja tuohon maitoteemaan sopisi esim. naisten juomana pidetty Kermalikööri. Myös viini ja shamppanja voivat kuulua iltaan tuomaan juhlavaa tuntua. Muistakaa kuitenkin kohtuus kaikessa, ja on vain kohteliasta muistaa tarjota tömpsyt myös saunanhaltijalle.
Illan pääruoka on ollut osallistujille tarjottava morsiuspuuro jossa on ollut valkoinen papu tai kuorittu manteli (juuri
se sama joka vakiintui myöhemmin joulupuuroksi). Laitetaan nyt tähän ohje, kun, uskokaa tai älkää, sitäkin kyseltiin o_O
Morsiuspuuro for Dummies:
Puuroriisiä
Vettä ja Maitoa, tai Kasvimaitoa
1 Valkoinen, kuivattu papu kuorineen, tai kuorittu manteli
-Lunttaa ohjeet riisipakkauksen kyljestä, ja keitä riisistä puuro.
-Nosta valmis puuro levyltä, ja lisää papu tai manteli, sekoita hyvin.
-Anna tekeytyä kannen alla n.10 min ennen tarjoilua.
*Se ruokailija, joka löytää pavun tai mantelin ruoastaan, pääsi seuraavana naimisiin, etenkin jos löytäjä oli sinkku tai vanhapiika. Mikäli pavun tai mantelin löytäjä on jo naimisissa, tiesi se onnea, ja hedelmällisyyttä, ja voi olla myös vauvaenne. Mikäli pavun tai mantelin saa morsian, tietää se onnellista liittoa, vaurautta ja lapsilykkyä. Mikäli papu tai manteli menee kahteen osaan puurossa, tietää se iloisia yllätyksiä niiden löytäjille.
Kokeile myös noidankdon riisipuuro-ohjetta ;)
Uskomuksia:
-Morsiamen vihdan side laitettiin morsiamen ranteeseen onnea tuomaan. Sen sai irrottaa vasta häiden jälkeisenä aamuna.
-Jos morsian valvoi morsiussaunayön, hänestä tuli virkku ja kerkeä vaimo.
-Jos käki kukkui moriussaunatapahtumassa, sen kukunnasta voitiin laskea, montako onnellista vuotta tuleva liitto piti sisällään.
-Koiran haukunta tai ulvonta morsiussaunaillassa toi huonoa onnea tulevaan avioliittoon.
-Morsiussaunassa (esim. luontoon kadonneet tai järveen hukkuneet) kadonneet tavarat enteilivät köyhyyttä tai rahanmenoa. Mitä arvokkaampi esine, sitä enemmän.
-Morsiussaunapäivänä tavattu sammakko toi erityistä onnea tulevaan liittoon ja suojeli morsianta keskenmenoilta.
Huom: Mikäli huomioitte saunotukselle osuvan viikonpäivän ja sille osuva kuun vaiheen, voitte niiden avulla suunnitella morsiussaunaa,- koristeita ja -aktiviteetteja tarkoituksiin paremmin sopivaksi, etenkin, jos seurueessanne on noitaverta ;)
Koska kaikilla ei nykyään ole käytössään omaa saunaa, tai edes mökkisaunamahdollisuutta, on aina mahdollista varata seurueelle esim. yleinen sauna. Varaus kannattaa suorittaa hyvissä ajoin ennakkoon, ja mukaan saunaan muistaa siivousvälineet esim. lauteita ja pesutiloja varten. Siivoon saunaan on seuraavankin seurueen mukavampi tulla löylyttelemään.
Mikäli käyttämässänne saunassa on lattiakaivo (useimmissa on), irrottakaa ritilä ennen saunotusta, ja kääräiskää sen päälle harso, tms. ohut kangas. Näin morsiussaunotuksessanne käyttämät luonnonhoidot, kuten jauhot tai kahvinporot eivät pääse viemäriin tukkimaan putkia. Jos putkisto on lähtöjään huollettu ja kunnossa, vesi kyllä virtaa lattiakaivoon normaalisti, vaikka olisikin kevyt kangas ritilän suojana. Etenkin julkisissa saunoissa lattiakaivo kannattaa tarkistaa etukäteen ennen morsiussaunotusta, sillä tukkeutuneet viemärit yleensä laskutetaan edelliseltä saunankäyttäjältä. Tarkistaminen on kieltämättä ällöttävää, mutta nostakaa lattiakaivon ritilää ja varmistakaa, etteivät viemärit ole tukossa ennen teidän saunavuoroanne. Jos ne ovat, ilmoittakaa asiasta ennen saunontaa, sillä teidän seuruettanne voidaan todella laskuttaa viemärien tukkeuttamisesta. Julkisten saunojen ollessa kyseessä on myös hyvä pitää mielessä, ettei lattiakaivoa välttämättä puhdisteta ihan niin usein kuin olet tottunut kotonasi. Lattiakaivon kannen auki vääntäminen voi vaatia vähän vipuvoimaa (esim. ruuvimeisseli tai taltta on hyvä), puhumattakaan, että se voi olla hyvin ryönäinen. Käyttäkää kumihansikkaita, puhdistusainetta ja roskapussia, ja poistakaa ritilään kertynyt ryönä kaivonkannesta ennen morsiussaunaa. Jos eklottaa, niin ajatelkaa, että se on morsiamen parhaaksi. Sitä paitsi, tuskin tekään haluatte uida paskavedessä saunassa, right?
*Kyllä, se todella kirjoitetaan "Kyly" (neljä kirjainta, kaksi aakkosissa peräkkäistä konsonanttia, kaksi samaa vokaalia ja tavutus keskellä), eli ei ole kirjoitusvirhe. Kyly tarkoittaa samaa kuin kylpy.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti