keskiviikko 25. toukokuuta 2011

Keitetty tai Höyrytetty Broccoli

Keittäminen ja huuhtelu kylmällä vedellä on helppo tapa valmistaa parsakaali ilman että sen koostumus tai kauniin vihreä väri kärsivät. Alkajaisiksi tarvitset tietenkin sopivankokoisen broccolin. Pienet broccolit on helppo kypsentää kerralla, isomman voit keittää parissa erässä, etenkin jos kattila on pieni.

-Huuhtele ja perkaa broccoli: Poista turhat lehdet ja leikkaa kuiva kantaosa pois. Poista myös tummat/ruskeat osat nupuista
-Leikkaa Broccoli sopiviksi nupuiksi kukkakaalin tapaan, ja suikaloi varsi. Voit leikata isoimmat nuput puoliksi tai kolmeen osaan, että kaikki palat ovat keskenään suunnilleen samaa kokoluokkaa.
-Täytä sopivankokoinen kattila about puoliväliin kylmällä vedellä, ja lisää veteen vajaa 1 tl suolaa. Käännä levy päälle, ja sekoittele suola veteen.
-Kun vesi alkaa kiehua, laita varsisuikaleet ja broccolinnuput joukkoon. Kääntele nuppuja vaikka haarukalla niin, että ainakin isoimpien nuppujen kantaosat osoittavat alaspäin:

-Keitä nuppuja, vähän niiden koosta riippuen, 3-5 minuuttia. Mikäli broccolista tulee vetelää, olet keittänyt liian kauan. Broccoli kypsyy nopeasti, joten keitä siis mieluummin liian vähän kuin liian kauan. Äläkä hermoile; opit kyllä ajan kanssa.
-Kaada valmiit nuput siivilään, ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä kauttaaltaan. Näin kypsyminen pysähtyy, ja broccolit ovat valmiita nautittavaksi.

-Kiehautettu broccoli sopii hyvin sellaisenaan naposteltavaksi (kokeile esim. soijakastikkeen, tai japanilaisen taren (=maustettu soija), kuten ponzun, kera), tai lisukkeeksi pastalle tai riisille, täytteeksi salaatteihin, asettivoileipiin, wrappeihin, bentorasiaan, tai mitä nyt keksitkään. Mikäli kylmä broccoli ellottaa, kasta se siivilässä kuumaan veteen ennen tarjoilua.

Broccolin höyryttäminen

Broccolin voi myös höyryttää, se on helppoa:

-Perkaa broccoli, ja leikkaa sopiviksi suupaloiksi, ja asettele palat steameriin linkin ohjeiden mukaisesti
-Broccolinnupuille riittää 3-5 min höyrytystä
-Huuhtele nuput lopuksi kylmällä vedellä.

*Valmiin broccolin voi myös pakastaa. Broccoli maistuu tietenkin myös tuoreeltaan, vaikkapa dipin kera. Hyvä kuitenkin muistaa että muiden ristikukkaiskasvien tavoin myös parsakaali sisältää goitrogeenejä; Aineita, jotka voivat suurina määrinä haitata kilpirauhasen toimintaa. Keittäminen tuhoaa haitallisia goitrogeenejä, jolloin broccolista tulee "turvallisempaa" pupellettavaa. Mikäli kärsit kilpirauhasen vaajatoiminnasta, ei tarkoita vielä, että joutuisit luopumaan tästä vihreästä herkusta, mutta sen syömistä (ainakin tuoreeltaan,) kannattaa vähentää.

Mikäli haluat kypsentää vain nuput, voit valmistaa varresta vaikka kasviskuvioita. Valmiit kasviskuviot sopivat hyvin pakastettaviksi.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kantaosan voi höyryttää syödä ihan yhtä hyvin. Paksuimpia pitää vaan vähän kuoria. Tässä ohjeessa kanta taitaa mennä roskiin...?!

Aconitum kirjoitti...

Kantaosa (2-3 cm tyvestä, se tympeän värinen alue,) on usein kova ja kuiva, ja kannattaa leikata pois, mutta makunsa kullakin. Itse käytän vain kaikki vihreät osat.
Kuiva kanta kannattaa heittää biojätteeseen tai kompostiin ennenkuin roskiin.