Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran (SKS) kustantaman "Tietolipas" -sarjan osa 203 esittelee nimensä muksaisesti noituutta ja magiaa vanhan maailman silmin.
Teos koostuu kahdeksasta aihetta sivuavasta tutkielmasta joissa pureudutaan noituus- ja paholaiskäsitykseen kristillisen yhteiskunnan puolelta. Kirjoitelmat valaisevat taitavasti aiheeseen liittyvää, sitkeää taikauskoa ja pureutuvat kirkosta johtuviin sekä sen aiheuttamiin väärinkäsityksiin ja ilmiöihin. Teksti on paikka paikoin akateemisen kuivakkaa, mutta annettakoon se anteeksi.
Pohdinnat "paholaiskultista" ja "noitien" levittäytymisestä kirkon uskomuksista kansan keskuuteen (ja toisinpäin), sekä oletetun yleisen pahan kuvittelun aiheuttamat, kouriintuntuvat seuraukset ovat mielenkiintoista luettavaa, joka osaltaan auttaa ymmärtämään myös näitä nykypäivän kiihkoilevia höyrypäitä jotka eivät suostu näkemään eroa esim. kansantaikuuden, noituuden, shamanismin ja paholaisen palvonnan välillä. Kirjoittajien joukossa on tunnettuja nimiä, kuten Marko Nenonen, Pekka Metso, ja Sari Katajala-Peltomaa. Yksi tutkielmista on englanninkielinen.
Kirjan lopussa sisällysluettelo, ja kuvalähteet. 338 sivua
+Jokaisen tutkielman lopussa erikseen lähdetiedot
+Mielenkiintoinen teos
-Pehmeäkantinen, nuhraantuu helposti
-Kuvitus on ankean mustavalkoinen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti