torstai 24. tammikuuta 2013

Turkish Delight

Eli turkkilainen herkku. Hyvää makeannälkään..

3 1/2 dl Hienoa sokeria
4 dl Vettä
12 rkl Agar Agaria
1 tl Ruusuvettä
3 rkl Tuoretta appelsiinimehua
Hieman punaista elintarvikeväriä
 
Lisäksi:
1 dl Tomusokeria
1 dl Maissitärkkelystä

-Mittaa kattilaan sokeri, appelsiinimehu ja vesi, kuumenna sekoitellen
-Anna seoksen kiehahtaa ja nosta levyltä, anna jäähtyä n. 10 min
-Lisää seokseen ruusuvesi ja värjää sopivaksi elintarvikevärillä. Sirottele väriä vähän kerrallaan ja sekoita jotta saat miellyttävän sävyn
-Liota sekaan Agar Agar, lusikallinen kerrallaan
-Kaada seos nelikulmaiseen vuokaan (Voit halutessasi vuorata vuoan leivinpaperilla jolloin irrotus käy helpommin), ja nosta vuoka jääkaappiin hyytymään miel. yön yli

-Sekoita tomusokeri ja maissitärkkelys, ja levitä seosta tasaiseksi kerrokseksi leivinpaperin päälle
-Kumoa hyytynyt seos sokeriseoksen päälle, ja irrota leivinpaperi varovasti
-Tomuta tarttuvat pinnat sokeriseoksella
-Leikkaa hyytelölevy neliskanttisiksi paloiksi, ja tomuta niitä sokeriseoksella sitä mukaa kun irrottelet niitä (tässä kannattaa käyttää ohutta lastaa)

*Tämä turkkilainen herkku, Loukum (myös Lokum, Loukoum, ja Kreikassa Loukoumi), lienee kaikille länsimaiden kasvateille tutuin juuri Narnian Tarinoista "Velho ja Leijona", jossa Valkea Kuningatar houkuttelee Edmundin mukaansa näillä makeisilla. Lokum voi sisältää esim. pistaasia, taatelia, viikunaa, tai bergamottia, sitruunamehua (1/2 sitruunan mehu) appelsiinin sijaan, tai Nerolia. Itse suosin tätä "Narnialaista" ruusuvesiversiota. Loukum on yksi vanhimmista tunnetuista jälkiruoista, ja sukua useimmille nykyajan hyytelötäytteisille makeisille, esim. surullisenkuuluisille Vihreille kuulille.
Reilu ruokalusikallinen jauhettua Agar Agaria vastaa yhtä liivatelehteä. Agar Agaria voi tähän siis laittaa tarvittaessa vähän enemmänkin, sillä hyytelön on tarkoitus olla hyvin napakkaa.
Allergikot voivat tietenkin jättää ruusuveden pois, ja maissitärkkelyksen voi korvata perunajauhoilla.

Ei kommentteja: