perjantai 30. marraskuuta 2012

Laventelikakku

2 dl Sokeria
2 tl Etikkaa
1 dl Markissulaa
2 dl Mantelimaitoa
1 Appelsiinin raastettu kuori
1 rkl Kuivattuja laventelinkukkia
1 rkl Ruusuvettä
4 1/2 dl Vehnäjauhoa
2 tl Leivinjauhetta tai soodaa
1 tl Vaniljasokeria
1/2 tl Suolaa
 
Lisäksi:
Rengasvuoka
Voinokare ja korppujauhoja vuoan jauhotukseen

-Laita uuni lämpeämään 200'C asteeseen
-Jauhota vuoka voitelemalla se ensin markisnokareella ja sirottelemalla korppujauhoa päälle
-Sekoita suola, vaniljasokeri ja leivinjauhe tai sooda jauhoihin
-Vatkaa etikka ja sokeri kuohkeaksi, lisää jäähdytetty markissula, appelsiinkuori, laventeli ja ruusuvesi, sekoita
-Kaada seokseen vuorotellen jauhoseosta ja mantelimaitoa. Sekoita hyvin kunnes taikina on tasaisen kuohkea
-Kaada taikina vuokaan ja paista 200'C asteessa n. 1h
-Lopuksi nosta vuoka jäähtymään uunin päälle, ja kumoa se leivinpaperilla päällystetylle tarjoilulautaselle n.10 min. kuluttua. Anna kakun jäähtyä rauhassa, leikkaa ja tarjoile kahvin tai teen kaverina.

*Uudet kakkuvuoat on usein päällystetty valmiiksi tarttumattomalla, teflonmaisella pinnoitteella. Moisia ei tietenkään tarvitse erikseen jauhottaa, mutta ne voi rasvata kevyesti :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Saanko udella mistä saat kuivattuja laventelin kukkia? Vai kasvatatko/kuivaatko ne itse? :)
T. M

Aconitum kirjoitti...

Laventeli menestyy kotipuutarhassa lähinnä kuumana kesäkautena, mutta itsekasvatettu ja kuivattu maustekasvi on toki parasta. Tässä kuitenkin käytin ihan kaupan laventelia (Luomua sentään). Laventelinkukkiin voi törmätä ihan tavallisten ruokakauppojen mausteosastolla, mutta luontaistuote- ja ekokaupat ovat varmempaa bongausaluetta. Yleensä "Laventeli" nimellä myytävä mauste on juuri Laventelinkukkaa, sillä lehtiä harvemmin käytetään :)