Jalavia on maailmalla yli 40 lajia, joista Suomen eteläisillä alueilla tavataan pääasiassa kahta, Vuorijalavaa (Ulmus Glabra) ja Kynäjalavaa (Ulmus Laevis). Jalava muistuttaa etäisesti omenapuuta, muttei kanna hedelmää omenapuun tavoin.
(Kuva: Wikimedia Commons)
Jalava on maskuliininen puu, joka liitetään sekä veden että tulen elementtiin. Tulielementti on ehkä parhaiten aistittavissa Punajalavassa (Ulmus Rubra). Jalava on sekä veden-, ja tulen jumaluuksien, sekä veijarijumalien puu. Näitä ovat mm. Poseidon, Odin, Nemesis ja Loki. Jalava on myös ilkikuristen varjo-olentojen, metsänhenkien, keijujen ja menninkäisten puu, jossa unien sanotaan asuvan. Jalava mainitaan hieman epäystävälliseksi puuksi, joka inhoaa
ihmisiä. Erityisen äkäisen puun näppärä loitsija saattoi lepyttää
vuodattamalla omaa vertaan puun juurille. Neitsytveren antajalle puun
sanottiin jäävän palveluksen velkaa. Tätä voitiin pitää eräänlainena
porsaanreikänä Aliseen liittyvissä asioissa, vaikkei sillä kuolemaa
voittanutkaan. Matkalaisiakin on varoitettu nukahtamasta puun alle, tai uni muuttuisi helposti ikuiseksi. Jalava liittyy kuolemaan ja Aliseen ja se onkin kuolleiden maailman suojeluspuu. Suomessa Jalavat, kuten haudatkin, toimivat porttina Vainajalaan. Noidat ja shamaanit ovat polttaneet jalavan kuorta ja lehtiä suitsukkeena, sekä juoneet jalavateetä saadakseen vahvempia näkyjä ja tehostaakseen yhteyttään kuolleiden maailmaan.
Puu pitää sisällään myös parantamisen salaisuudet, jotka nöyrällä mielellä on mahdollisuus oppia.
Ristiriitaisesta maineestaan huolimatta jalava mainitaan myös puuksi joka paitsi pelottaa pahoja henkiä, myös suojelee kantajaansa. Jalava liitetään usein rakkauten, mutta rakastava puu kaikkein vähiten on. Se sopii käänteisiin ja kylmentäviin lemmentaikoihin, mutta lempeä sillä on turha yrittää nostaa. Surun kokeneiden ja rakkaudessaan pettyneiden sanotaan voivan kääntää epäonni edukseen jalava-amuletilla. Jalavasta valmistetun rituaaliluudan puolestaan sanotaan olevan erityisen tehokas siivoamaan nurkista pahantahtoiset henget.
(Nuoret Jalavat muistuttavat vähän Pähkinäpensaita)
Puun mainitaan olevan voimakkaimmillaan kesä- ja syyskuukausina, ja se sopii hyvin loppusyksyn juhliin, rituaaleihin ja sapatteihin, kuten Uutisleivän päivään, Syyspäivään ja Marrakseen. Jalavan pudonneet, kuolleet lehdet ovat kaunis koriste esim. alttarilla.
Taikasauvana Jalava pitää yhteytensä tuonpuoleiseen, mutta oksaa ei saa koskaan katkaista, siihen puu ei koskaan anna lupaa. Puusta jo pudonneita oksia voi käyttää hyvin omiin tarkoituksiin.
Jalava tuntee omansa, erilaiset ja yhteisönsä syrjimät ihmiset. Tunnet, jos olet Jalavan väkeä eikä puu kohtele sinua kuin vihollista. Kotioloissa jalavaa voi lisätä hieman vaikka kylpyveteen tai potpurriin.
Kotikosmeettisia ominaisuuksia jalavilla ei juuri ole, mutta Punajalava sopii jossain määrin kotiapteekkiin. Se parantaa vatsan toimintaa, ja puun silmuja on käytetty mm. ummetuksen ja ilmavaivojen hoitoon. Kuoresta haudutettua teetä voi juoda sekä keuhkoputken että nielun tulehduksiin, sekä närästykseen ja liikahappoisuuteen. Vatsan hoidon vaikutusta voi tehostaa nauttimalla lisäksi hapanmaitotuotteita, kuten viiliä, jogurttia tai smetanaa.
Kuorihauduketta (edelleen Punajalavan) nautitaan esim. jogurtin kanssa lievittämään ärtynyttä vatsaa ja hoitamaan erilaisia ruoansulatusjärjestelmän tulehduksia sekä jo mainittua keuhkoputkentulehdusta.
Jos olet alakuloinen ja voimaton, eteerinen jalavaöljy sopii aromaterapeuttisesti vahvistamaan henkistä energiaa ja intuitiota.
(Erilaiset sammalet ja jäkälät viihtyvät Jalavan rungolla. Mm. Haapapuusta usein bongattu Keltajäkälä on Jalavan yleinen seuralainen.)
Huom: Kuten moni muukin kasvi, myös jalavasta voi aiheutua sivuoireita. Liiallisesti tai jatkuvalla syötöllä käytettynä jalava vaikuttaa haitallisesti vatsaan ja ruoansulatuselimistöön mm. närästyksen ja ripulin muodossa. Jalava voi aiheuttaa myös huimausta ja pahoinvointia, sekö turruttaa aistit ja aiheuttaa tylsämielisyyttä ja apatiaa. Jalavaa ei suositella pitkäaikaissairaille, eikä jalavan sisäistä käyttöä suositella raskauden tai imetyksen aikana. Jalava on lisäksi koivun ohella yksi merkittävimmistä siitepölyallergian aiheuttajista maassamme.
Muistathan myös, että sekä Vuori-, että Kynäjalava ovat maassamme rauhoitettuja.
Uskomuksia:
-Unessa nähty jalavapuu heijastaa sisäisiä vahvuuksiamme ja henkistä kanttia. Jos syöt unessa jalavan silmuja, kehottaa se tutkailemaan tulevaisuutta.
-Puun kerrotaan kiusallaan tiputtelevan oksiaan varomattomien ihmisten päälle.
-Jalavanlehdet tyynyn alla tuovat enneunia.
-Noidan voimia vahvistaa tanssia Valpurinyönä jalavan alla.
-Jalava-amuletit ovat tehokkaimpia kannettuna pussissa kaulassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti