maanantai 13. elokuuta 2012

Seitan

Eli kotoisemmin vegesaatana :) Seitan on vehnägluteenimassaa, jota esim. vegaaniruokavaliossa käytetään lihan tavoin. Tällä reseptillä olen itse aina onnistunut:

Vaihe 1. Taikina:

1 l Leivontakarkeita vehnäjauhoja
n.3 dl Vettä

-Sekoita taikinaksi lisäämällä jauhoihin vettä n. desin-1/2 desin erissä
-Valmis taikina on pehmoinen eikä tartu käsiin eikä kulhon reunoihin.
-Kaada kulhoon kylmää vettä niin että taikina peittyy, ja laita se yöksi jääkaappiin, tms. kylmiöön

Vaihe 2. Tärkkelyksen erottelu:

-Kaada jääkaappivesi pois, ja laske taikinan päälle kuumaa vettä niin että taikina peittyy
-Aloita taikinan vaivaaminen painelemalla sitä kevyesti käsin ja puristelemalla taikinaa. Kun vesi muuttuu valkoiseksi, kaada se pois ja laske tilalle lisää kuumaa vettä

-Taikina tuntuu aluksi hötöiseltä vaivata, mutta otteita uskaltaa koventaa sitä mukaa mitä taikina huuhdeltaessa "jänteytyy"

-Vaivaa taikinaa n.7 minuuttia kuumassa vedessä vettä vaihtaen
-Kaada seitsemän minuutin kuluttua kuuma vesi pois, ja kaada tilalle kylmää vettä. Vaivaa taikinaa, ja kaada aina valkea vesi pois. Kaada tilalle aina kylmää vettä, ja lopuksi vaihda vesi taas kuumaan, jne.

-Seitan on valmista kun vesi pysyy vaivatessa kirkkaana. Kaada vesi pois ja puristele seitan kuivaksi. Valmis seitan on tahmeaa ja kumimaisen tuntuista. Ulkonäkö muistuttaa pureskeltua purkkaa:

Vaihe 3. Esikypsennys:

-Leikkaa seitan mielesi mukaan viipaleiksi, suikaleiksi tai paloiksi. Mikäli seitan tuntuu liian tahmealta, öljyä kätesi ja veitsenterä
-Kuumenna kattilallinen vettä tai sopivaa kasvislientä kiehuvaksi, mausta vesi suolalla ja kasviöljyllä
-Keitä seitania 20-50 minuuttia, vähän palojen koosta riippuen, ja siivilöi pastan tapaan. Huuhtele kylmällä vedellä, puristele seitan kuivaksi, ja se on valmista käyttöön.

Seitan turpoaa keitettäessä pastan tavoin, mutta keitetyt palat voidaan toki leikata pienemmiksi vielä keittämisen jälkeenkin. Tällainen esikeitetty seitan on valmista paisteihin ja keittoihin, ja sen voi hyvin vaikka pakastaa myöhempää käyttöä varten. Valmista seitania voi käyttää ruoissa tofun ja lihan tavoin. Parhaan makuelämyksen saadaksesi se kannattaa marinoida ennen käyttöä.

Yhdestä valmiista möykystä tulee raaka-ainetta n. kahteen sapuskaan.
Seitanin esikypsennysveteen voi myös laittaa mausteita, etenkin jos ajattelit käyttää seitania keitossa. Perus paistinasioissa luotan hyvään marinadiin ja keitän saatanani mieluiten mausteitta pastan tavoin :)

*Tällainen "vehnäjauhoseitan" sopii parhaiten paloiteltuna pataruokiin, kastikkeisiin ja keittoihin, jossa seitanpalat imevät makua ruoasta. Voit myös marinoida seitanpaloja ennen käyttöä. Seitanin voi valmistaa myös valmiista gluteenijauhoista. Gluteenijauhoseitan on hieman helpompi valmistaa kun ei tarvitse liotella pois tärkkelystä, ja taikinaan voi jo vaivausvaiheessa lisätä mausteita :)

5 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Kattoo jos jouluna tätä kokeilisi :)

Nimetön kirjoitti...

Miksi tuossa huuhtomisvaiheessa vaihdellaan kuuman ja kylmän veden välillä?

Irene Vermin kirjoitti...

Kuuma vesi auttaa luomaan sitkoa, ja irrottaa tärkkelystä taikinasta. Kylmä vesi taas pitää taikinan kasassa, ja paremmin vaivattavana. Pelkkä kuuma vesi pehmentäisi taikinan äkkiä hötöksi.

Louhakka kirjoitti...

Mahtavaa, että sulla on näin selkeä seitanohje! Ajattelin nyt Kekrinä ekaa kertaa koittaa tehdä seitania ja sitä varten tarvitsin selkeän ohjeen, miten valmistaa alusta asti itse. :) Joskus luin jostain, että vehnägluteenia voi ostaa valmiina kaupasta, mutta täällä peräkylillä en ole kaupan hyllyillä moista nähnyt.

Irene Vermin kirjoitti...

Kiitoksia, Sade :)
Sen kummempia mainostamatta vikkaan, että Gluteenijauhoa voi ostaa esim. Ruohonjuuren nettikaupasta. Btw, jos ei halua gluteenijauhoseitanistaan mitenkään erityissitkeää, kannattaa gluteenijauhoihin lisätä esim. vähän kikhernejauhoa, esikeitettyä soijarouhetta, linssejä tai suurimoita, "mureuttamaan" taikinaa.