perjantai 17. syyskuuta 2010

Paistettua Maa-artisokkaa

Mummola rulaa!! Kaupasta tarttui viikonloppuna mukaan varsinainen yllätys: Maa-artisokkapussi, eli itselleni hieman harvinaisempi löytö. Pakko-ostos, tämä vaatimattoman näköinen mukula kun kuuluu omiin lapsuuteni ruokasuosikkeihin. *Huokaus* On olemassa monia ruoka-aineita, jotka parhaan makuelämyksen takaamiseksi kannattaa marinoida, täyttää yrtein, kietaista pekoniin, kuorruttaa juustolla ja gratinoida kermassa grillivastuksen alla parikymmentä minuuttia, ja sitten on ne parhaat, yksinkertaisimmat elämän ihanuudet:

Maa-artisokan maku on miellyttävä ja mieto, eikä todellakaan tarvitse kuin tilkan öljyä ja suolaa, nam:

Tarvitaan:
3-5 Mukulaa Maa-artisokkaa
n.1/2 dl Kasviöljyä (rypsiöljy sopii tähän hyvin)
Suolaa (merisuola on parasta tähän)

-Pese ja harjaa maa-artisokat juuresharjan avulla puhtaiksi. Poista vettyneet, pehmeät tai tummat kohdat veitsellä kunnes mukula on puhdas. Mukuloita ei tarvitse välttämättä kuoria
-Viipaloi maa-artisokat ohuehkoiksi viipaleiksi. Mikäli viipaleissa näkyy rupuja (kuten perunoissa joskus) tms, poista ne veitsellä.

-Lorauta pannulle hieman öljyä kuumenemaan
-Jos maa-artisokkaa on paljon, paista ne parissa erässä. Kun öljy on kuumaa, laita maa-artisokat pannulle ja paista tasaisesti molemmilta puolin n.5-8 min. Ei haittaa jos vähän ruskistuvat
-Nosta pannu levyltä ja ripottele viipaleille vähän suolaa ja sekoita
-Tarjoile sellaisenaan, vihannesten, pastan tai riisin kera, tai lisukkeena. Tämä todella vie kielen mennessään ;)

*Maa-artisokan käyttökuntoisuutta voidaan tarkastella samalla tavoin kuin perunan vastaavaa. Tuore, käyttökelpoinen Maa-artisokan mukula on kiinteä ja napakan tuntuinen. Malto on perunamaisen vaaleaa ja miellyttävän tuoksuista. Pehmeät yksilöt voivat olla kylmettyneitä, eivätkä oikein sovi paistettaviksi. Kevyehköiltä tuntuvat voivat olla kuivia, ja ne voi laittaa virkistymään yöksi jääkaappiin vesiastiassa. Pinnan mahdolliset ruvet tai mustumat voidaan poistaa veitsellä eivätkä ne vaikuta lopun mukulan makuun.
Maa-artisokka (Helianthus Tuberosum) tunnetaan myös nimellä Mukula-artisokka, ja sitä kasvatetaan perunan tavoin. Maa-artisokka muistuttaakin hieman perunaa ulkonäöltään. Maa-artisokka muistuttaa ulkonäöltään myös inkivääriä, ja kiinalaisessa keittiössä se tunnetaan Ulkomaan inkiväärinä (Yang liang). Vastoin yleistä uskomusta Maa-artisokka ei ole kovin läheistä sukua vihreälle Latva-artisokalle (Cynara scolymus), vaan kuuluu auringonkukkien (Helianthus) sukuun. Maa-artisokka on siis oikeammin kukkakasvi jonka juuri sattuu olemaan syötävä :)

Ei kommentteja: