tiistai 22. helmikuuta 2011

Tarokki

Tämä on takuulla useimmille tuttu juttu, onhan kysessä todennäköisesti maailman suosituin ennustusmuoto. Maailmanlaajuisesti kortit tunnetaan yleisnimellä Tarot. Italiassa tarokin nimi on Tarocchi, Portugalissa Tarô, Virossa Taro, Japanissa Tarotto, ja Kiinassa Tǎ luō pái. Wanhassa maailmassa tarokki tunnettiin myös Paholaisen kuvakirjana ;D
Vanhin tunnettu pakka on Visconti-Sforza n. vuodelta 1450, vaikka tarokin arvellaankin syntyneen Italiassa jo 1300-luvulla. Ensimmäisillä Tarokkipakoilla oli eri teemoja ja kuva-aiheita, ennenkuin pakka vakiintui tunnetuimpaan, "klassiseen" muotoonsa.

Nykyään  tarokkipakkoja on jo  saatavana uksille ja saranoille, perinteisistä, käsinpiirretyistä/maalatuista moderneihin, tietokoneella suunniteltuihin Clip Art-pakkoihin, ja teemat ja kuva-aiheet vaihtelevat jälleen.

(Erilaisia pakkoja)

Markkinavoimat huomioivat laatutietoiset ja vaativat nykynoidat niin hyvin, että jokaiselle löytyy taatusti se oma pakka. Perinteisten pakkojen rinnalle on ilmestynyt mm. valoisia New Age -pakkoja (mm. Keiju-, Jumalatar- ja Enkelikortit), synkkiä, goottityylisiä pakkoja (vampyyri-, lohikäärme-, ja Horror-pakat), lapsenmielisiä (esim. Hello Kitty-, Magical Forest-, ja Disney Afternoon -Tarot), Eroottisia, ja jopa hieman, köh, pervohkoja, pakkoja (kuten Decameron- ja Casanova-tarot), eri kulttuurit huomioivia (mm. Celtic Tarot, Ukiyoe, ja Egyptiläinen Tarot) ja jopa erilaisille uskonnollisille ryhmille, kuten wiccalaisille ja kristityille erikseen suunnattuja kortteja (esim. Pagan wicca-Tarot, Jesus-cards, ja Tarot of the Saints). Paradoksi on jo haistettavissa o__O
Myös erikoisia, pelikortit ja Tarokin yhdistäviä povaus-/peli-pakkoja löytyy, niissä Tarokkikortin kuva-aiheisiin on lisätty pelikortin maa ja lukuarvo, ja ne yleensä sisältävät pelikorttien tavoin 52 korttia, ilman Jokereita ja Nihtejä.
Nykypakat voivat olla perinteisen suorakaiteen muotoisia, isoja tai pieniä, mutta myös pyöreitä pakkoja on olemassa. Jokaiselle siis löytyy jotakin. Esim. täällä voi katsella erilaisia pakkoja (sivusto on englanninkielinen).

Kortit ja Pakat

Perinteinen tarokkipakka on siis suorakaiteen muotoinen, tavallista pelikorttipakkaa isompi, ja sisältää 76 korttia. Pakassa on kaksi osaa; Suurten salaisuuksien, eli Suuren Arkanan 22 korttia, ja Pienten salaisuuksien eli Pienen Arkanan 56 korttia. Nykyisissä erikoispakoissa korttien määrä voi kuitenkin järjestyksen tavoin vaihdella, mutta aion kertoa tässä ihan tästä perustarokista.
Pientä Arkanaa pidetään pelikorttejen kantamuotona, ja se muistuttaakin paljon pelikortteja, sillä se koostuu neljästä maasta: Maljat/kupit, Sauvat/nuijat, Kolikot/rahat ja Miekat/tikarit. Jokainen maa liitetään myös elementtiin, ilmansuuntaan, vuodenaikaan ja sillä on pelikorttivastineensa:

Maljat-Vesi, Länsi, Syksy, Hertat
Sauvat- Tuli, Etelä, Kesä, Ristit
Kolikot- Maa, Pohjoinen, Talvi, Ruudut
Miekat- Ilma, Itä, Kevät, Padat

Eri maat edustavat myös eri aloja ja ihmisiä, ihmisten välisiä suhteita ja elämistä. Itse luokittelen maat seuraavasti:
Maljat edustavat jokapäiväisissä toimissa rakastavaisia/lemmen-seikkailijoita, tunneasioita ja intuitiota
Sauvat edustavat jokapäiväisissä toimissa työläisiä/duunareita, ihmisten välistä kanssakäyntiä ja innoitusta
Kolikot edustavat jokapäiv.. jne. kauppiaita ja porvareita, raha-asioita, ja viisautta
Miekat edustavat jne. sotilaita/sotureita, asioiden eteen ponnistelua, saavuttamista ja oivallusta.

(Hovikortteja eri pakoista: Maljanihti/Magical Forest Tarot, Miekkojen Ritari/Zombie Tarot, Sauvojen Kuningatar/Medieval Cat Tarot, ja Kolikkokuningas/Nefertari Tarot)

Erikoispakoissa korttien maat ja maiden nimet voivat vaihdella esim. elementtejen tai vuodenaikojen mukaan, mutta perusajatus alkuperäisestä maasta on yleensä tunnistettavissa. Kuitenkin myös täysin erilaisia, "säännöistä" poikkeavia pakkoja löytyy, joissa on ihan omanlaisiksen nimetyt, vanhasta kaavasta riippumattomat maat, hovit, ja kortit.

Pieni Arkana jakautuu pelikorttejen tapaan hovikortteihin, tosin pelikorteista poiketen hovikortteja on neljä kappaletta:

Nihti/Lähetti (Knave/Page)
Ritari/Jätkä (Knight/Soldier)
Kuningatar/Rouva (Queen/Lady)
Kuningas (King)

Nihti, Ritari ja Kuningas kuvataan yleensä miespuolisina hahmoina, Kuningattaren ollessa hovin ainoa nainen. Jossain uudemmissa pakoissa Nihti voidaan kuvata myös naispuoliseksi hahmoksi nimen vaihtumatta, tai kortin nimi on Nihdin sijaan Tytär/Prinsessa. Samoin miespuolinen nihti voi joissakin pakoissa olla Prinssi -niminen.
Hovikortit edustavat pääasiassa ihmishahmoja. Nihti on nuori, nuorekas mies tai nainen. Kuningatar taas on aina nainen, Nihtiin rinnastettuna yleensä vanhempi nainen. Ritari taas on nuorehko mies, ja Kuningas vanhempi mies. Jokainen hovikortti voi siis edustaa kysyjää itseään, etenkin Nihti.

Suuren Arkanan kortit edustavat Pientä syvempiä asioita, tunteita ja olotiloja, salattuja asioita, piilotajuntaa ja paljastuksia. Suuri Arkana sisältää ne useimmille "stereotyyppiset", tutuimmat kortit, kuten Narrin, Rakastavaiset, Kuoleman, ja Tornin. Klassinen Suuren Arkanan järjestys kortteineen on seuraava:

(Suuri Arkana eri pakoista koottuna. Klikkaa kuvaa isommaksi. Lähdepakat mainittu kursiivilla seuraavassa korttien nimi -luettelossa: )

O- Narri (Haaveilija, Hullu), Medieval Scapini Tarot
I- Taikuri(Maagikko, Maagi, Velho), Halloween Tarot
II- Ylipapitar (Paavitar), The Black Tarot
III- Hallitsijatar (Keisarinna, Kuningatar), Ghosts and spirits Tarot
IIII- Hallitsija (Keisari, Kuningas), Anne Stokes Gothic Tarot
V- Ylipappi (Hierofantti, Paavi, Pappi), Tarot of the Cat people
VI- Rakastavaiset (Rakkaus), Dark Grimoire Tarot
VII- Vaunut (Voitonvaunut, Sotavaunut), The Gothic Tarot
VIII- Oikeus (Oikeudenmukaisuus), Dark Angels Tarot
VIIII- Erakko (Joogi), Manara Erotic Tarot
X- Kohtalonpyörä (Onnenpyörä, Peili, Kohtalo), Russian Tarot of St. Petersburg
XI- Voima (Vahvuus, Intohimo), Haindl Tarot
XII- Hirtetty mies (Hirtetty, Hirtetty milloin mikäkin), Labyrith Tarot
XIII- Kuolema (Viikatemies), Dark Fairytale Tarot
XIIII- Kohtuus (Tasapaino, Taito, Alkemia), Dark Tarot
XV- Paholainen (Viettelys, Kahleet), Deviant Moon Tarot
XVI- Torni (Sortuva/Horjuva/Kaatuva torni), Victoria Frances Favole Tarot
XVII- Tähti (Tähdet, Ilma), The Lovers Tarot
XVIII- Kuu (Yö), Alchemy Gothic -Tarot
XVIIII-Aurinko (Päivä), Tarot of Casanova
XX- Tuomio (Rangaistus, Aikakausi, Uudistuminen), Tarot of the Witches
XXI- Maailma (Maailmankaikkeus, Universumi), Old english Tarot

Suluissa siis jotain muita tunnettuja nimiä k.o. kortille. Pakasta riippuen korttien järjestys voi hieman vaihdella (kuten Rider Waite -pakassa), tai kortit ovat kokonaan eri nimiset (Kuten esim. Aleister Crowleyn Thotin pakassa). Lista ei myöskään päde erikoispakkoihin (Kuten vuoden 1988 Elementtitarokkiin).

Tarokkiin Tutustuminen

Tarokkiin pätevät samat tulkintasäännöt kuin moniin muihinkin menetelmiin: Kuuntele sisintäsi ja luota intuitioon. Jokaisella kortilla on oma merkityksensä, ja se symboloi jotain tiettyä elämänaluetta tai tapahtumaa. Opit kyllä ajan oloon tulkitsemaan kortit parhaiten sinulle sopivalla tavalla. Monille pakoille on olemassa nykyään jo erikseen oma opaskirjansa, joiden kanssa voi päästä hyvin alkuun kirjaan sopivan pakan kanssa. Muista kuitenkin, että eri Tarokki-oppaat ovat eri tavoin tulkitsevien henkilöiden/tulkitsijoiden kirjoittamia, ja heidän näkemyksensä voivat poiketa toisistaan varsin radikaalisti, etenkin jos kyseessä on peruskortit sisältävä peruspakka. Samoin kuin tämä esittelykin on vain yhteen tulkintatapaan urautuneen yksityishenkilön lyhyt opastus tarokkien maailmaan. Pää menee siis helposti pyörälle.
Lisäksi etenkin Suuren Arkanan korttien moniselitteisen luonteen vuoksi voi niissä tuntua olevan paljonkin tulkinnanvaraa, jos et vielä tunne korttejasi hyvin. Tämän kyseenalaisen tulkinnanvaran vuoksi en kerro tässä joka kortin merkityksestä erikseen, jottei kukaan tuntisi tarvetta verrata näkemyksiäni omiinsa.

(Nihdin ei tarvitse aina olla mies, eikä ihmishahmokaan. Nihtejä eri pakoista: Vaaleakutrinen Veitsien Tytär/The Tarot of the Vampyres, yksisarvinen Miekkanihti/Epic Tarot, eläinhahmoksi kuvattu Sauvojen Tytär/The Wild Unknown Tarot, vedenalainen Maljalähetti/The Shadowscapes Tarot, ja susilauma Kolikkonihti/Tarot Familiars).

Pakan Tasapaino - Hyvä ja Paha

Osa Tarokin käyttäjistä jakaa korttinsa suoraan hyvää ja huonoa ennustaviin kortteihin, kun taas toisten mielestä "huonoja" tai "huonoa ennustavia" kortteja ei ole olemassakaan.
Itse kuulun tuohon ensimmäisen ryhmään, ja sanon että että molempi parempi. Jotta tulkinta voisi olla täydellinen, täytyy elämää kuvaavassa pakassa silloin olla pakostikin olla niistä huonommistakin asioista kertovia kortteja (kuten vaikka Paholainen tai Miekkakymppi), sillä niitä on elämässä itsessäänkin.
Lisäksi, kuten olen aina sanonut, asioilla on aina kaksi puolta; Hyvä kortti voi olla negatiivinen elämäntilanteesta riippuen, ja sateen jälkeen paistaa aurinko. Muista että hyvä ja paha vastakohtina täydentävät toisiaan, eikä toista voisi olla ilman toista. Monien korttipakkojen mukana tulevassa lehtisessäkin kerrotaan yleensä tällainen kortin käänteinen merkitys. Mikäli käytössäsi oleva opas kertoo vain kortin hyvistä puolista, mieti, mikä sen huono puoli/vastakohta voisi olla.

Otetaan esimerkiksi pakan ensimmäinen kortti; Narri:
Kortti symboloi aloittelijan matkaa tuntemattomaan, avointa, turmeltumatonta mieltä ja siitä johtuen kenties naiivia asennetta. Tuntematon matka ja riskin ottaminen voi tuoda niin ihania yllätyksiä kuin karvaita pettymyksiäkin. Aloittelija on käytännössä usein tietämätön mihin oikeastaan on ryhtynyt. Avoimen mielen vastakohta voikin olla suppea käsityskyky, kykenemättömyys sisäistää kaikkia uusia asioita, ja lapsekas asenne voi kostautua sinisilmäisyytenä ja kieliä tietämättömyydestä. Narri voi olla vapaa maailman taakasta, mutta häntä voi olla siksi myös helppo naruttaa ja hyväksikäyttää.

Koska osa korteista on lähtöjään positivisia, ja osa negatiivisia, voidaan jokaisessa kortissa silti nähdä molemmat (sekä posi-, että negatiivinen) puoliskot, joten kortteja on tarkasteltava kokonaisuutena pöydässä; Tulkinta riippuu siis siitä mihin kohtaa jakoa kukin kortti sijoittuu. Mikäli esim. luonnostaan positiivinen kortti, kuten vaikka Aurinko, sattuu pöydässä edustamaan ongelmaa tai kysyjää haittaavia asioita, tulkitaan kortista tällöin sen negatiivinen puoli, tai mietitään, kuinka mikään positiivisena pidetyn Aurinko-kortin edustama asia voisi olla tilanteessa ongelmallinen. Samoin toimitaan negatiivisen kortin (esim. Paholainen) ollessa kyseessä positiivisista asioista kertovalla paikalla.

(Erilaisia selkämyksiä; Dark Angels Tarot, Tarot of St. Petersburg, Tarot of the Secret Forest, Deviant Moon sekä Old English Tarot)

Kortit Väärinpäin?

Jotkin tarokkioppaat ja tulkitsijat väittävät, että vasta kortin sijoittuessa jakoon ylösalaisin, siitä pitää tulkita kortin käänteinen merkitys (eli hyvästä kortista huono, ja huonosta hyvä). Mielestäni se on vain merkki todella leväperäisesti sekoitetusta pakasta (valahtivatko kortit ehkä lattialle?). Mikäli todella sekoittelet korttejasi ihan miten sattuu, osa korteistahan on siis aina ylösalaisin. Se taas tekee niistä automaattisesti joko posi-, tai negatiivisia kortteja, joiden tulkitseminen automattisesti rajoittuu kortin jompaankumpaan puoliskoon. Auttavatko pakassa väärinpäin olevat kortit ketään lähtöjäänkään, sillä ovathan pakan kortit ovat jo valmiiksi tulkittavissa jomminkummin tahansa, siis ihan oikeinpäin jakoon sijoittuessaan (etenkin, jos osaat tarkastella jakoa kokonaisuutena).
Sinulle ei siis ainakaan jää tulkinnanvaraa käänteisen kortin kanssa jos vaihtoehdoista rajataan heti sen vastakohta pois.. Eli pidetään ne kortit vaan kaikki oikeinpäin, eikö?

Mainittakoon, että markkinoilla on myös pakkoja joilla on sananmukaisesti kaksi puolta. Parhaana esimerkkinä mainittakoon Tarot of the Secret Forest, jonka selkämykseen on kuvattu kääntöpuolen värikuva mustavalkoisena, ja hieman "varjomaisena". Näin, pakkaa kääntämällä on mahdollista käyttää samaa pakkaa sekä positiivisten että negatiivisten asioiden tulkintaan ilman, että kortteja tarvitsee sekoitella leväperäisesti ylösalaisin tai nurinpäin.

Hyvänä, ja ehkä ainoana, neuvona sanonkin kaikille aloittelijoille, että oikoteitä ei ole, opetelkaa korttinne hyvin: Tutustukaa joka korttiin merkityksineen yksi kerrallaan, ja miettikää sekä kortin hyviä, että huonoja puolia.
Tarokkipakan kauniit ja värikkäät kuvat ilmeikkäine hahmoineen voivat helposti kiihottaa mielikuvitustamme ja avata piilotajuntamme portteja. Saatat nähdä kortissa merkityksen, josta opaskirja ei mainitse halaistua sanaa. Älä hämmenny; Kun todella opit tuntemaan omat korttisi, et tarvitse enää opaskirjoja, eikä kaikki korttiesi sisältö välttämättä enää lopulta merkitsekään ihan samaa kuin oppaan tarjoama ehdotelma opetteluvaiheessa. Tämä on vain piilotajuntasi tapa kertoa sinulle että alat oppia, joten turha yrittää väkisin takoa mieleen väärältä tuntuvia opetuksia jokaisesta kirjasta, vaikka alussa siitä voi olla paljonkin apua. Anna pakan sen sijaan elää.
Opetellessasi kannattaa sitäpaitsi lukea vähän kaikkia, äitiä, isää, teddynallea, kassaneitiä, postinkantajaa, korttelin pummia ja naapurin koiraa. Kun leikit lukevasi jollekulle tietylle henkilölle, se auttaa sinua oppimaan kortit suhteessa toisiinsa (eikä hänen tarvitse edes olla paikalla).

(Pienen Arkanan Ässiä ja erilaisia maita; Kivet/Haindl Tarot, Ruusut/Favole Tarot, Maa/Manara Erotic Tarot, ja Kolikot/Tarot of the Witches.)

Tarokin Tulkinta

Tarokin tulkintaan on erilaisia tapoja; jakokuvioita eli pöytiä, ja jokaisella asialleen omistautuneella ennustajalla taatusti omia rituaaleja onnistuneen tulkinnan saamiseksi. Itse sytytän yleensä kynttilän tai suitsukkeen uhriksi lukiessani, sillä se on mielestäni kunnioittavaa. Yhtä hyvin joku saattaa himmentää hiukan valoja, ja toinen laittaa klarinettisinfonian soimaan.
Muiden ennustusvälineiden tavoin Tarokkipakka on hyvin henkilökohtainen, ja monet ovatkin siitä tarkkoja. Muista siis aina kysyä lupa ennenkuin ajatteletkaan kajota kenenkään pakkaan, sillä monet ovat tässä suhteessa hyvin ehdottomia, minä myös.
Tarokkikortteja voi säilyttää rasiassa tai pussissa, ja jopa niiden alkuperäisessä pakkauksessa, jos se tuntuu sopivalta. Pidä kuitenkin mielessäsi, että jos kuljetat kortteja usein mukanasi, alkuperäinen pahvipakkaus ei ehkä suojaa kortteja tarpeeksi hyvin, ja se rähjääntyy reissussa. Tärkeintä silti on että ennustaja ja pakka sopivat hyvin yhteen, sillä korttien tarkoitus on opastaa intuitiotasi tulkinnan aikana.

Mieti ennen pöydän jakamista, onko tulkinta todella tarpeen, ja mieti, mitä oikeastaan haluat tietää. Korteilta on turha kysyä itsestäänselvyyksiä, sillä se on loukkaavaa kuten mitä tulkintatapaa käytettäessä tahansa. Joskus vain pelkkä korttejen katselu riittää antamaan sinulle tarvitsemasi vastauksen.
Mikäli luet vain itsellesi, kerran viikossa tai kahdessa on hyvä aikaväli tarkastella kortteja, sillä tilanne kerkeää yleensä muuttua, ja voit vertailla asioiden kehitystä korttejesi kertomaan. Näin et unohda jakojasi niin helposti.

(Kuva-aiheet pakoissa vaihtelevat vaikka kortin nimi ja merkitys säilyisivätkin samana. Kuvassa uudistumista ja muutosta symboloivia "Kuolema"-kortteja eri pakoista: Perinteinen Viikatemies vaeltaa taistelukentällä Labyrinth-Tarokissa, Kuolema tanssii naisenhahmoisen paholaisen kanssa Manara Erotic-Tarokissa, Viikatemies poseeraa intialaisen Shiva -jumalan tavoin Medieval Scapini -pakassa, Favole -pakan kuolema esittää Hamlet-näytelmän hukkunutta Ofeliaa, ja Deviant Moon Tarokin kuvassa esiintyy luukasvoinen, tumma naisolento lapsensa kanssa.)

Minun Tarokkini

Tarokki on Kotonoidan ehdoton suosikki mitä ennustusmenetelmiin tulee. Harrastan Tarokin tulkintaa, vaikken mikään ammatti-madame olekaan (et siis voi soittaa minulle ja kuunnella ennustuslöpinöitäni lompakkosi vuotaessa kuiviin, sorry). Olen joskus antanut tarokkiopetusta parille ystävälleni, ja tähän tekstiin olen tiivistänyt osan noista oppitunneista. Tunnustan myös keräileväni erilaisia pakkoja, mikä on osaltaan mahdollistanut tämän postauksen monipuolisen kuvituksen :)

Olen itse käyttänyt Tarokkia n. 10-vuotiaasta lähtien (ottiatuota.. siis jo vaille kolmekymmentä vuotta), ja luotan todella kortteihini. Muistan, kun äitini sai pakan jostain tilaajalahjaksi ja antoi kortit minulle. Kyseessä oli Marseille-tarokki, keskiaikastyylisine, koruttoman naivistisine piirroksineen. Rakastuin Tarokkikortteihin, vaikka olen myöhemmin vaihtanut pakkaani, ensin ystäväni lahjoittamaan Tarot of The Witches -pakkaan (X-files ja James Bond-faneille tuttu Solitairen pakka), muttei sekään unenomaisine kuvineen tuntunut niin omalta; Klassikkopakkojen uusinnoissa kun on usein vikana pelkistetty, ristikkoruudutettu tukkutausta, joka ei miellytä silmää millään tavalla. Nykyinen pakkani vakiintui minulle sattumalta, löydettyäni kauniin pakan shoppaillessani :)

Lopuksi vielä sanon, etten oikein pidä Tarokeilla lukemista ennustamisena. Pahoittelen siis kielenkäyttöäni, "ennustaminen" vain on helppotajuisempi termi kirjoitettaessa tällaisista asioista kuin vaikkapa "tulkinnasta" puhuminen. Tarkemmin sanottuna ennustaminen itsessään on tulevaisuuden/tulevien tapahtumien tarkastelua jotakin tiettyä välinettä apuna käyttäen. Tarokilla ei siis niinkään lueta tulevaisuutta/tulevia tapahtumia, vaan elämää, valintoja, vaihtoehtoja ja seurauksia.
Tarokkia on hyvä tarkastella jos olet elämäsi käännekohdassa tai risteyksessä. Kortit voivat näyttää keinon selviytyä tilanteesta, kuten parhaan vaihtoehdon johon turvautua. Kortit voivat myös tarvittaessa kertoa, kuinka käy jos pysytään valitulla tiellä, tai varoittaa kartettavista vaihtoehdoista. Psyykkisesti herkät lukijat voivat kehittyä todella taitaviksi tulkitsemaan piilossa olevia asioita korteillaan (mielestäni Tarokki todella on paras väline moiseen), jolloin tällaiset ihmiset voivat saada "selvänäkijän" maineen ;)
Tarokkikorttien tarkoitus on siis auttaa sinua avaamaan alitajuntasi, näkemään asiat oikeassa valossa, ja luottamaan intuitioosi tilanteiden tulkinnassa.

"Usko, ja luota itseesi, mahdollisuutesi ovat rajattomat" -XXII-

3 kommenttia:

Leena kirjoitti...

Oikeen mainio merkintä :) Mun pitäis kanssa jossain vaiheessa tehdä taroteista merkintä, voisinpa linkata lisätiedoksi tän taas tonne mun blogiini sit sillon :)

Anonyymi kirjoitti...

Mainio kirjoitus, josta välittyy monipuolinen kokemus korteista ja niiden monenkirjavasta, mutta niin puhuttelevasta maailmasta. Harrastin itse pari vuotta sitten tarokkeja, mutta ne saivat siirtyä syrjään astrologian tieltä. Niitä tuli nyt hetkellisesti ikävä. Ehkä sitten parin vuoden kuluttua uudelleen...

Irene Vermin kirjoitti...

Kiitoksia taas kommenteista.
Kukin väline kyllä antaa kuulua itsestään kun on aika kiinnittää siihen enemmän huomiota :)