keskiviikko 3. marraskuuta 2010

Ranskalainen Sipulikeitto

5-6 Keltasipulia
3 Valkosipulinkynttä
1/2 dl Oliiviöljyä
2 l Kasvislientä
2 Viipaletta semikuivaa leipää
2 Laakerinlehteä
1 tl Mustapippuria
1 tl Kuivattua timjamia
Suolaa tarvittaessa

Lisäksi:
Viipaloitua patonkia, ranskanleipää, tai tms. maalaisleipää
Juusto-, tai juustokeraastetta
Uunivuoan tai paistonkestävän kattilan

-Kuori ja suikaloi sipulit, hienonna valkosipulinkynnet
-Murustele leipäviipaleet käsin tai blenderillä
-Kuullota sipuleita ja puolet valkosipulisilpusta öljyssä kunnes ne pehmenevät ja saavat vähän väriä
-Kaada joukkoon liemi, ja lisää laakerinlehdet, pippuri ja timjami
-Hauduta sipulit miedolla lämmöllä pehmeiksi (n.1-2 h). Tarkista suola
-Lisää murustellut leipäpalat, kiehauta vielä n.5 min.

-Kaada keitto uunivuokaan
-Asettele päälle vielä patonkiviipaleita ja kuorruta patongit juustokeraasteella. Btw, jos käytät tähän kuorruketta, kuorruta patonginpalat ennen kuin laitat ne keittoon
-Paista keittoa 250'C -asteisessa uunissa n.7 min, kunnes juustoke sulaa ja leipä saa vähän väriä

*Suosittelen tähän Sheesyn tai Wilmersburgerin juustokkeita. Leiväksi sopii myös paahtoleipä, tai ranskanleipäviipaleet. Mikäli et halua kuorruttaa keittoa leipäviipaleilla ja juustokkeella uunissa, tuloksena on tavallinen sipulikeitto.
Ylellisemmän variaation tästä keitosta saat lisäämällä liemeen desin tai pari valkoviiniä.

Ei kommentteja: