maanantai 19. heinäkuuta 2010

Mielen ja Rakkauden Kasvit

Sinikka Piipon ja Ulla Salon yhteistyössä laatima teos on tavallaan "yleisbotanistisempi" kuin Piipon aiemmin esittelemäni Kasvien Salaiset Voimat, joka on kirjoitettu enemmän lähinnä maagiseen herbalismiin suuntautuneille. Mielen ja Rakkauden Kasvit -teoksessa lähestymistapa on selkeästi lääketieteellisempi ja sisältö noituuden sijaan biologisempi.

Seuraajansa tavoin tämä kirja kuitenkin jakaa ja esittelee kasvit käyttötarkoituksensa/statuksensa mukaan mm.virkistäviin, kuntoa parantaviin, lempeä nostattaviin ja huumaaviin kasveihin. Esittelyissä kerrotaan hyvin k.o. kasvin biologiasta, historiasta, kasvin vaikuttavista aineista ja käyttötarkoituksesta, sekä mahdollisista erityisominaisuuksista tai kasviin liittyvistä vaaratekijoistä kuten myrkyllisyydestä, jne. Kuten Kasvien Salaiset Voimat, Mielen ja Rakkauden Kasvit ei kerro mitenkään erikseen kasvien maagisista ominaisuuksista, vaikka folkloreen ja kansanuskoihin liittyviä viittauksia voikin löytyä kasvin esittelystä itsestään.

Teoksen lopussa kerrotaan hieman shamanismista ja noituudesta, joihin löytää viittauksia jo sisäsivuilta. Lisäksi kirjassa on valaiseva kappale ihmisen hermoston toiminnasta, jolla selitetään helppolukuisesti mm. eri kasvien vaikutustapoja, ja miksi lääkekasvi tehoaa vaivoihin.
Koska kirjassa esiintyy paljon lääketieteellisiä termejä, kirjan lopusta löytyy maallikoiden iloksi myös kattava sanasto ja lähdeviittaukset.
WSOY 2006, 432 sivua.

Äsh, tämä esittely menee ihan nurinkurisesti, sillä tämä ilmestyi ennen Kasvien Salaiset Voimat -teosta.. Pahoittelen viivästystä ;)
+Kaunis, värikäs ja runsas kuvitus.
+Tekstinpaljoudesta huolimatta teos on selkeä ja asiallinen.
+Kovakantinen

-Melkoisen töpäkkä, sidottu painavalle paperille.
-Kaikista kirjassa esitellyistä kasveista ei ole kuvia.

Ei kommentteja: