torstai 20. toukokuuta 2010

Chili (Capsicum Annuun)

Chilit kuuluvat paprikoiden (Capicum) sukuun, ja ovat siis sukua mm. tutulle vihannespaprikalle (C.Annuum). Nimenä "Chili" yhdistää paprikoita jotka ovat liian voimakkaan makuisia ja sopivat siksi käytettäväksi mausteina. Vanha nimitys chilille on ollut turkinpippuri, joka nykyään tuonee kaikille mieleen vain samannimisen makeisen. Chilit, paprikoiden tavoin kuuluvat koisokasveihin, kuten peruna, tomaatti, ja paprika, sekä monet vanhat noitayrtit ja kukkakasvit.

Chiliä on ympärillämme kaikenlaisissa muodoissa; Tuoreina palkoina vihannestiskillä, kuivattuna, säilöttynä, hiutaleina, jauheina ja maustesekoituksina, tahnoina ja erilaisina maustekastikkeina. Sitä löytää nykyään yhtä helposti niin lähimarketista, kyläkaupasta, kuin huoltoasemamyymälästäkin. Monille chili onkin tuttu juuri keittiön kautta, kuten tulisena pöytämausteena tai kebab-annoksen lisukkeena.
Monilla chililajikkeilla on tuorenimensä lisäksi omat maustenimensä jonka lajike saa kuivattettuna. Esim. Cayennepippuri on yleensä kuivattua Linnunsilmächiliä, kuivatuista (ja usein savustetuista) punaisesta jalapenoista käytetään nimeä "Chipotle", kuivattu Anaheim-chili puolestaan tunnetaan "Californian chilinä", ja kuivattu Poblano Anchona.

Chiliä, siinä missä muitakin paprikoita on mahdollista kasvattaa myös kotioloissa, siemenistä tai valmiista pistokkaista joita näkee nykyään useammin ja useammin taimikaupoissa. Chili on muiden paprikoiden tavoin kuitenkin ovat kylmänarka kasvi, joka vaatii paljon valoa, lämpöä sekä ravinteikkaan kasvualustan. 

Toisin kuin useimmat koisokasvit, chili on maskuliininen, tulielementtiin yhdistetty kasvi, jossa oli voimakas energialataus. Polttavan tulienergiansa vuoksi chili soveltuu kerkottavaan ja suojelevaan magiaan, sekä uskollisuutta ja intohimoa tavoitteleviin lemmentaikoihin. Lämmittävien ominaisuuksiensa vuoksi chilillä onkin uskottu olevan suora yhteys etenkin mieskunnon nostamisessa. Mahdollisimman tulisten chilien syömistä pidetään monissa porukoissa, ikään ja kansallisuuteen katsomatta, vielä nykyäänkin jonkin asteisena "miehuuskokeena". Chilin tulisuudella ei oikeastaan ole tosiäijälle väliä, kunhan oma chili on tulisempaa kuin mitä kaveri pystyy syömään

Lämmittävän ja ihanan, lemmennostattajaksikin sopivan juoman saa sekoittamalla hyppysellisen chiliä kuumaan kaakaoon. Kohtuus silti kaikessa, liiallinen chili voi muuttaa toivotun intohimon vähemmän toivotuksi omistushaluksi.
Chiliä käytetään paljon hoodoossa, ja on mitä oivallisinta takaisinmaksuun, pilaukseen ja pois lähettämiseen. Lisäämällä chiliä taiantekoihin on tavallaan tarkoitus "vastata tuleen tulella" ;)
Asuntoon ripoteltu chili on voimakkaasti suojelevaa, ja nostaa jopa asukkaille vahingollisiksi tarkoitetut loitsut eli kiroukset. Chili sopii siksi myös taikojen murtamiseen.
Sopii hyvin amuletteihin ja sen on uskottu edistävän mm. paranormaalejen kykyjen kehitystä.

Kotiapteekkiin chili sopii huonosti, vaikka sitä onkin saatavilla monipuolisesti eri vahvuuksina. Esim. poskiontelon tulehduksessa ja hyvässä, tukkoisessa flunssassa joko ruokaan tai höyryhengitysveteen voi laittaa pirauksen chiliä. Chilihöyryt saavat nenän vuotamaan, ja aukaisevat flunssaisen nenän.
Pieninä määrinä chili auttaa ruoansulatusvaivoihin ja parantaa ruokahalua, suurina annoksina taas vaarana ovat närästys ja happovaivat.
Niin ulkoisesti kuin sisäisesti chili lämmittää/auttaa kylmetykseen, ja esim. chiliöljyä voi käyttää niin salaattiin kuin kipeisiin niveliin. Sen kerrotaan lievittävän mm. noidannuolta, iskiasta ja sekä erilaisia venähdyksiä ja nyrjähdyksiä. Hierontaöljyyn voi lisätä hiukan chiliöljyä kun on elvytettävä kankeita, jomottavia niveliä. Chilillä maustettuja ruokia onkin suositeltu ihmisille jotka kärsivät huonosta verenkierrosta, esim. liikunnanpuutteen seurauksena.

Lähinnä lääketiede käyttää chilistä eroteltua kapsaisiinia testaillessaan kipureseptoreita.
Myös erilaiset, itsepuolustukseen tarkoitetut pippurisumutteet sisältävät kapsaisiinia.
Tästä syystä kotipuutarhan tuholaisia voi karkottaa chilivedellä:
Pari todella tulista chilipalkoa paloitellaan (ei tarvitse perata) noin viiteen desiin lämmintä vettä. Vesi kaadetaan vaikka lasitölkkiin n. vuorokaudeksi, ravistele nestettä välillä.
Seuraavana päivänä chilivesi siivilöidään ja kaadetaan sumutepulloon. Lisää n. 2 rkl mäntysuopaa tai tolua. Seosta sumutetaan päivittäin tuhohyönteisten valtaaman kasvin lehdille ja juureen. Toimii hyvin vihannespunkkeihin ja muihin vaikeasti tapettaviin tuholaisiin.
Jos käytät ruokaan tällaisia sumutettuja kasvinlehtiä, ne on hyvä huuhtaista nopeasti juoksevalla vedellä ennen käyttöä.
 
Huom: Älkääkä kuvitelko että se yleiskunto paranee pelkkää chiliä popsimalla! Liiallinen chilinkäyttö voi ärsyttää elimistöä, ja aihettaa mm. närästystä. Siksi maustettuja ruokia ei suositellakaan ihmisille joilla ennestään on korkea verenpaine tai jo-mainittua närästystä. Chilistä erotettuja aineita käytetään lääketieteessä mm. vatsahaavan hoidossa, ja kohtuullisen chilin nauttimisen mainitaan jopa ehkäisevän vatsahaavaa. Mikäli sinulla kuitenkin on jo ennestään vatsahaava, ei chiliä, tai ainakaan kovin vahvaa chiliä, oikein suositella nautittavaksi. Jos sinulla on MAO-estolääkitys, voi kapsaisiini aiheuttaa verenpaineen nousua. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Chilin kohtuullinen maustekäyttö raskaanakin on yleensä turvallista, vaikkakaan kovin heviä chiliä ei suositella raskaana oleville, sillä se saattaa aiheuttaa kohdun ennenaikaista supistelua ja näin aiheuttaa keskenmenon, etenkin, jos et muuten ole tottunut kovin vahvoihin mausteisiin. Tosin samasta syystä naiset ovat syöneet chiliä yrittääkseen käynnistää synnytyksen itse jos raskaus on jatkunut yli lasketun ajan. Synnytyksen jälkeen chilillä maustettu ruoka voi myös auttaa kohtua puhdistamaan itsensä paremmin jälkeisistä.

Chilin Perkaaminen

Chilin vaikuttava, polttava ainesosa on nimeltään kapsaisiini jota on eniten chilipalon siemenkodassa, eli siinä vaaleammassa "hedelmälihassa" paprikan keskellä, siksi chilit perataan ennen käyttöä, ja siemenkota poistetaan. 
-Kun perkaat kokonaisia chilejä, varo koskettamasta paljaita ihoalueita etenkin, jos olet herkkänahkainen. Käytä suojahansikkaita tai hiero kädet vaikka oliiviöljyllä, sillä kapsaisiini on öljyliukoinen, ja on näin ollen helpompi pestä pois iholta.
-Leikkaa chilipalon vihreä kantaosa pois
-Halkaise chilipaprikat pituussuunnassa, ja poista vaaleat siemenkodat ja siemenet (ne tuntuvat hampaissa ikäville)
-Käytä halutulla tavalla (kuivaa, viipaloi..tms).
Suussa tuntuvaa chilinpoltetta ei myöskään kannata lievittää vedellä, sillä se vain levittää poltetta. Kannattaa kokeilla oliivi- tms. kasviöljyä, maitoa, leipää, pehmeää irtokarkkia tai vaikka tummaa suklaata lievittämään poltetta.

Uskomuksia:
-Chilistä uneksiminen kehottaa sinua ottamaan rauhallisemmin ja hidastamaan tahtia.
-Kynnyksen alle haudattu chilipaprika pitää kuokkavieraat loitolla.
-Vastoin yleistä uskomusta chilin siemenet eivät ole lainkaan tulisia, mutta ne olisi kuitenkin hyvä poistaa, sillä syödessä ne tuntuvat hampaissa ikäviltä.

Ei kommentteja: