maanantai 17. elokuuta 2009

Taikametsä

Marjut Hjeltin "Taikametsä" -kirja kertoo nimensä mukaisesti metsästä; Suomalaisen folkloren puista, kasveista, eläimistä ja olennoista jotka ovat jokaiselle enemmän tai vähemmän tuttuja, kuten Kuusesta, Karhusta, Sudesta, Kielosta, Pihlajasta ja Hiidestä.

"Vanhimpia ihmiskunnan uskomuksia on, että ihminen on periytynyt eläimestä. Luonnonkansojen myyteissä ihmissuvun edustaja -useimmiten nainen- on ottanut aikojen alussa kumppanikseen eläimen, joka pohjoisilla asuinseuduillamme on usein ollut karhu, hirvi tai peura.
 Eläimen ja ihmisen jälkeläiset ovat muodostaneet klaanin. Klaanin kantaisästä on tullut sen toteemieläin, jota on kunnioitettu, ja jolta on pyydetty apua. Toteemieläimiin ja niiden pyydystämisen liittyy kieltoja ja neuvoja, Niihin liittyvä kansanperinne sisältää loitsuja, riittejä, ja lauluja."

Kirja on selkeästi jaettu kappaleisiin eläimistä, linnuista, kaloista, hyönteisistä puista ja kasveista. Kirjan loppupuolelta löytyvät sitten vähän enemmän yliluonnollisista vipeltäjistä, kuten Sukkamielestä ja Hyytämöisestä. Teoksessa kerrotaan myös metsän tarpeellisuudesta jokapäiväisessä elämässä.

Teos sisältää myös hyvän kokoelman vanhoja sananlaskuja, uskomuksia, satuja ja loruja. metsänväkeen liittyen, tottakai :)

"Susi ja savolainen eivät suostu ihmisiin."

Kirjan on kuvittanut Jaana Aalto, kustantanut Suomen Kirjallisuuden Seura.
Kirjan lopussa lähdehakemisto. 95 sivua.

+Mielenkiinto säilyy lukiessa.
+Kaunis, sadunomainen kuvitus
+Sopii lapsille ja vähän vanhemmillekin

-Vähän hankalankokoinen
-Metsänhaltioista sun muista kertovat kuvaukset ovat hieman epätarkkoja.

Ei kommentteja: