torstai 28. huhtikuuta 2016

Hyvät Vegepihvit, -pullat, ja -nuggetit

Ensiksikin, tämä ei ole yksittäinen resepti, vaan haluan kertoa tässä vähän vinkkejä hyvien vegepihvien valmistukseen.
Tämä ohjeistus ei kuitenkaan koske vehnä- tai gluteenijauhoista valmistettua seitantaikinaa, eikä niistä valmistettuja pihvejä, tms.

Taikinan kokoaminen:

-Valmistit vegepihvisi sitten pavuista tai muista palkokasveista, soijarouheesta, pähkinöistä, juureksista, perunoista, tofusta, tai kaalista, siis todella ihan mistä vaan vegeistä, taikinan tekstuurin on hyvä olla samanlainen kuin kaikissa muissakin pihveissä, eli sellainen pehmeä ja napakka joka pysyy kasassa, mutta ei kuitenkaan ole liian kuiva ja kova.
-Voit valmistaa sopivan pihvimassan esim. raasteista, rouheista, soseista, herneistä/pavuista, yms. vaihtoehtoja on useita. Kasvispihvimassaan sopivat vaikka tähteeksi jääneet puurot tai raastesalaatit. Joulunaikaan kasvispihvimassaan voi lisätä myös joululaatikoiden jämät. Myös sosekeiton jämiä voi kokeilla, jolloin taikinaan ei tarvitse lisätä niin paljon nestettä.
-Okara, eli itsetehdyn soijamaidon sivutuotteena syntyvä soijapapumössö, on myös oiva lisä kotikuroisiin kasvispihveihin-, nuggetteihin-, ja pulliin.
-Taikinasta saa helposti tasaisemman, jos suikaloinnin sijaan raastat tai hienonnat kasvikset esim. monitoimikoneessa, etenkin, jos käytät kovia juureksia tai kaalia.
-Rakenteen pehmittämiseksi voit esim. itkettää, esikeittää, -höyryttää, tai -paistaa hienonnetut kasvikset ennen niiden lisäämistä taikinaan.
-Jos esikeitit kasvikset, voit myös soseuttaa ne keitinvedessään vaikka blenderissä, ja sitten valuttaa kasvismassan esim. kahvinsuodattimessa yön yli. Säästä neste, sehän on vain kasvislientä ;)
-Ota niin (edellä mainittu) kasvissoseesta valuttamasi neste, kuin raasteesta puristamasi neste, kasvisten keittämiseen käyttämäsi vesi, tai vaikka esim. kuivattujen sienien liotusvesi talteen, ja käytä sitä veden sijaan pihvinteossa. Voit esim. käyttää kyseiset nesteet ja liemet vaikka soijarouheen tai korppujauhon liotukseen, kuivan taikinan notkistamiseen, tai kostuttaa niissä käsiäsi muotoillessasi pihvejäsi, nuggetteja, tai pullia.
-Soijarouheet sun muut kuiva-aineet tietenkin imevät itseensä nestettä. Lisää soijarouhe pihvitaikinaan aina joko liotettuna tai keitettynä, niin pihveistäsi ei tule kuivia korppuja. Lisää tarvittaessa liraus vettä tai lientä taikinaan (Katso myös edellinen kohta).

(Nuggetteja esikeitetystä soijarouheesta. Tässä taikinassa on myös pakastepinaattia, porkkanaa, sipulia ja valkosipulia. Sidosaineena käytin vehnäjauhoja ja maissitärkkelystä)

Sidosaineet ja Sudenkuopat:

-Sopivat, hyvät sidosaineet vegepihvitaikinaan ovat taikinastasi riippuen moninaiset, kuten korppujauhot, leivänmurut, puurohiutaleet, jauhetut pähkinät ja siemenet, muussattu keitetty riisi, maissitärkkelys, perunajauho, maissijauho, riisijauho, vehnäjauho, yms. jauhot. Jos valmistat esim. soijarouhepihvejä, voit käyttää esim. soijajauhoa, tai jauhettua soijarouhetta/-paloja kiinteyttääksesi taikinaa.
-Jos leipäsi kuivahti kaappiin, älä heitä sitä pois, koska se on helppo rouhia tai blenderöidä edelleen korppujauhoiksi, jota voi hyvin käyttää sidoksena tällaisissa kotivegepullissa ja -pihveissä. Jos korppujauhoa tulee isompi erä, säilö se esim. minigrip-pusseihin pakastimeen. Helppoa ja kätevää, etenkin jos käytät sitä pihveihisi :)
-Jos taikinaa tuli tehdyksi liian vähän, sitä on helppo jatkaa esim. liotetuilla korppujauhoilla, liotetulla, kuivalla leivällä, liotetuilla puurohiutaleilla, eilisellä, jähmettyneellä puurolla, eilisellä kikherne-,  tai linssikeitolla, kylmillä, survotuilla keitinperunoilla tai -juureksilla, tai jopa jämähtäneellä, keitetyllä riisillä tai muhennetulla, keitetyllä pastalla tai riisillä.
-Liian kosteaan taikinaan lisätyt kuivat korppujauhot tai puurohiutaleet taas imevät tehokkaasti nestettä, ja taikina pysyy paremmin kasassa. Lisää korppujauhoja, samoin kuin muitakin sidosaineita, taikinaan aina vähän kerrallaan, sillä niitä on aina helpompi lisätä kuin ottaa pois.

Maustaminen:

-Edellinen pätee myös mausteisiin. Maistele taikinaasi välillä, niin tiedät kaipaako se lisää suolaa tai pippuria, tms. Rohkeasti vain, vegetaikinasta et voi saada trikiinejä ;)
-Kuivamausteet, kuten kuivatut yrtit, kannattaa laittaa etukäteen likoamaan taikinaasi lisäksi aikomaasi nesteeseen, kuten vaikka korppujauhojen tai puurohiutaleiden liotusliemeen.
-Jos aiot käyttää nestemäisiä mausteita, kuten grillikastiketta, ketsuppia tai soijakastiketta pullissasi, sekoita mauste nesteeseen jossa aiot turvottaa soijan tai korppujauhosi. Voit myös muotoiluvaiheessa kastaa käsiäsi veden tai liemen sijaan soijakastikkeessa estääksesi taikinan tarttumisen käsiin. Tällöin kannattaa käyttää taikinassa vähemmän suolaa.
-Suolatessasi taikinaa, on myös tärkeää maistella aina välillä ettei suolaa lurahda liikaa. Jos taikinasta tulee vahingossa liian suolaista, voit pelastaa sen vain lisäämällä muita aineita ja tekemällä isomman taikinan. Kuitenkin, nou hätä, voit säilöä osan taikinasta vaikka pakasterasiassa jääkaappiin, jossa se säilyy muutaman päivän.
-Pihvejä on helppo suolata/maustaa myös paistamisen aikana.

Pihvien, Pullien ja Nuggettien Muotoilu:

-Jos epäilet onko taikinasi sopivan kiinteää, muovaile siitä kokeeksi yksi keskikokoinen pulla käsissäsi. Jos se onnistuu, ja pulla on kiinteä ja pysyy kasassa vaikka vähän taputtelisit-/tökkisitkin sitä, niin kyllä siitä silloin nuggetit ja pihvitkin onnistuvat.
-Mainittakoon, että pienemmät pullat ja-pihvit pysyvät aina paremmin kasassa kuin isot hehtaariplätyt, eli isot vegepihvit ja -pullat vaativat vähän tankeamman taikinan. Älä kuitenkaan liioittele, tai pihvisi alkavat muistuttaa leipäviipaleita.
-Muovaile kasvispihvit, samoin kuin pullat ja nuggetitkin, joko vedellä, liemellä, tai öljyllä kevyesti kostutetuin käsin, niin taikina ei tartu kämmeniin.
-Helpoin tapa muotoilla tasakokoisia pihvejä, on muotoilla taikina ensin yhtä suuriksi pulliksi, ja siitä sitten edelleen pihveiksi.

(Samat nuggetit paistumassa pannulla. Einesteollisuudesta tuttuja perusmuotoja erilaisille nuggeteille ovat mm. puolikuu, munuainen, suorakaide, kyynel, pillerirasia, luolamiehen nuija ja pikkuhousunsuoja.)

-Valitse paistamiseen tarttumattomalla pinnoitteella päällystetty pannu, sillä se helpottaa pihvien kääntämistä.
-Vegepihvit imevät öljyä itseensä. Paista pihvit siis pikku tilkassa öljyä. Jos toljaat liikaa öljyä, pihvisi todennäköisesti hajoavat pannulle.
-Samasta syystä paistamattomia vegepihvejä tai pullia ei kannata yrittää hauduttaa liemessä tai kastikkeessa. Jos haluat pihvisi tai pullasi kastikkeessa, paista ne ensin ja laita sivuun, sitten valmista kastike, ja lisää pihvit tai pullat kastikkeeseen viimeisenä.
-Jos pihveistä tulee kaikesta huolimatta löysiä, muotoile ne uunipellille leivinpaperin päälle, ja paista uunissa kypsiksi. Voit myös vain esipaistaa pihvit uunissa, ja kun ne vaikuttavat kiinteiltä, paista niihin lopuksi vähän väriä pannulla.

*Noidankoto suosii nuggettikuvioina kyyneltä, suorakaidetta ja pikkuhousunsuojaa :)

Ei kommentteja: