tiistai 15. tammikuuta 2013

Höyrytetyt Kasvikset Inkivääri-Etikkakastikkeessa

Yksinkertainen, kiinalainen kasvislisuke on helppo valmistaa, ja maukasta syödä.

Erilaisia kasviksia ja/tai juureksia, kuten:
Porkkanaa
Naurista
Palsternakkaa
Juuriselleriä
Purjoa
Sipulia
Paprikaa
Kesäkurpitsaa
Munakoisoa
Sokeriherneitä paloissaan
Paksoita
Kiinankaalia
Kurttukaalia
Kukkakaalia
Broccolia
Parsaa
Selleriä
Bambunversoja
Vesikastanjoita
Minimaissia

-Valitse kolmesta-viiteen kasvislajia, ja ruokailijoiden määrästä riippuen 2-3 kasvisyksilöä kahta henkeä kohden (yleensä 1 puolikas kasvis riittää kolmen setissä yhdelle. Ota huomioon myös käytätkö kolmea vai viittä kasvilajia)
-Perkaa/esikäsittele kasvikset tarpeen mukaan ja paloittele ne sopiviksi suupaloiksi
-Asettele kasvikset yhdelle isolle, tai useammalle pienelle höyrytyslautaselle
-Aseta lautanen steameriin, tai lautaset steamerin kerroksiin
-Höyrytä kasviksia 10-15 minuuttia

Inkivääri-Etikkakastike:

1 tl Hienonnettua, tuoretta inkivääriä
Öljyä kuullotukseen
1 dl Vettä tai lientä (lue loppuhuomautukset)
3 rkl Tummaa riisiviinietikkaa
2 rkl Soijaa
1 tl Tummaa soijaa
1 tl Sitruunamehua
1 rkl Fariinisokeria (lisää tarvittaessa)

Suuruste:
1 rkl Maissitärkkelysjauhoa
3 rkl vettä tai lientä

-Kuumenna kattilassa tilkka öljyä, ja kuulota inkivääriä kunnes seos alkaa tuoksua
-Kaada joukkoon liemi, ja lisää soijat, sokeri, sitruunamehu ja etikka
-Kiehauta seos, nosta levyltä ja sekoita joukkoon suuruste. Sekoittele kunnes kastike sakenee
-Tarkista maku, lisää tarvittaessa sokeria tai etikkaa
-Ohjeesta tulee about 1 1/2 dl kastiketta, eikä kaikkea tietenkään tarvitse käyttää kerralla jos kasviksia on vähän.

Lisäksi:
Hienonnettua kevätsipulia tai hienonnettua, tuoretta korianteria
Paahdettua seesamiöljyä
-Paahda öljy kuumentamalla sitä pikkukasarissa niin että se alkaa tuoksua. Nosta pois levyltä, tarjoile kuumana

(Porkkanaa, purjoa ja selleriä)

-Jos kypsensit kasvikset yhdellä lautasella, ota lautaselle valunut liemi talteen, siirrä kasvikset tarjoiluastiaan, ja kaada päälle etikkakastike. Jos kypsensit kasvikset omilla lautasillaan, ota liemi talteen, ja lusikoi annoksille hieman etikkakastiketta
-Liruta kastikkeen päälle hieman paahdettua seesamiöljyä, ja koristele kevätsipulisilpulla tai korianterilla
-Tarjoile kasvikset lisukkeena.

*Kasvislautaselle valunut liemi kannattaa ottaa talteen, sillä voit käyttää sen kastikkeeseen kohdassa "Vettä tai lientä". Jos tarjoat kasvikset sellaisen ruoan kanssa, johon tulee liotettuja siitakesieniä, käytä liemenä sienten liotusvettä, niin saat aromaattisempaa kastiketta. Myös kasvisliemi tai eilisten kasvisten keitinvesi sopii kastikkeeseen.
Itse laitoin tässä kasvikset kahdelle, kokosin kasvikset kahdelle pienemmälle lautaselle ja höyrytin ne kaksikerroksisella pikkusteamerillä.

Ei kommentteja: