maanantai 30. maaliskuuta 2015

Chirashi Sushi

Chirashi on tarjoilu- tai annosastiasta nautittava sushi, joka muistuttaa näin länsimaisittain katsottuna salaattia. Chirashi nimenä tarkoittaa "sommiteltua" tai "katettua", mikä tarkoittaa, että täytteet ja riisi tarjoillaan yhdessä kulhosta, kuten donburi, erona tietenkin se että sushissa käytetään etikoitua riisiä, eikä chirashi-sushin täytteitä kypsennetä.
Chirashi-sushit ovat alkujaan olleet lihattomia, mutta esim. Hakosushi on nykyään suosittu tapa tarjoilla sashimia, eli raakaa kalaa ja muita raakoja mereneläviä. Tällöin se on helppo sekoittaa sashimidoniin. Chirashi on hauska sushi, johon voit valita rohkeasti useampia täytteitä mielen mukaan. Valitse sekä tuoreita, että säilöttyjä/etikoituja täytteitä. Mikäli käytät etikoituja täytteitä, et välttämättä tarvitse soijaa sushisi kera. Suupalamaisimmista sushilajeista poiketen, chirashia ei koskaan syödä sormin, vaan aina puikoilla. Chirashi on Japanissa myös suosittua koti/illanistujaisruokaa; Pöytään katetaan riisi ja täytteitä, josta ruokailijat voivat koota itse oman annoksensa.
Chirashista on olemassa kolme erilaista perus-lajia, vaikkakin alueittain löytyy omia erikoisuuksia.

Edo-Chirashi - Tämä on se "Perus-chirashi", ja tunnetaan myös Edomae-chirashina. Edo-chirashissa täytteet asetellaan sushiriisin päälle ja tarjoillaan. Edo-chirashi tarjoillaan yleensä donburi- tai riisikulhosta, mutta sen voi kotioloissa tarjoilla myös bento-laatikosta, tai syvähköltä lautaselta. Muiden sushien tapaan Edo-chirashin täytteiden kuuluu olla (,mahdollista munakasta tai äyriäisiä ehkä lukuun ottamatta,) tuoreita ja raikkaita. Täytteitä kuuluu perinteisesti olla runsaasti, tai ainakin runsaan näköisesti niin, ettei riisi näy niiden alta. Lopuksi Chirashiannos koristellaan, ja tarjoillaan sushilisukkeiden, kuten soijan, wasabin ja garin kera.

(Avokadolla, Siitakesienillä, Tuorekurkulla, Kinshi Tamagolla ja Kanelibasilikalla katettu Edo-chirashi. Koristeena juureskuvioita porkkanasta)

Tarvitaan:
Keitettyä riisiä
Sushietikkaa

Täytteitä, kuten:
Avokadoa
Tuorekurkkua
Sokeriherneitä
Ituja
Mizunaa
Melonia
Lootuksenjuurta
Höyrytettyä porkkanaa
Sieniä
Tofua, tms.

Koristeeksi, esim:
Norihiutaleita
Kizami-noria
Krassia
Rucolaa
Mizunaa
Veripeippiä
Ruohosipulia
Herneitä
Juureskuvioita (lue eteenpäin)
Paahdettuja seesaminsiemeniä
Etikoituja kasviksia 

Lisäksi:
Sushisoijaa
Garia
Wasabia

-Riisiä ei tarvitse kiillottaa tähän sushiin, vaan kevyesti puuroutuneet jyvät on helpompi syödä
-Valitse kahdesta kuuteen täytettä, ja yhdestä-kolmeen koristetta. Esikäsittele täytteet tarpeen mukaan ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi
-Lusikoi riisi annoslaatikkoon tai -kulhoon, ja painele se kevyesti pohjakerrokseksi
-Sommittele täytteet annoksen päälle niin että riisi peittyy kokonaan. Suosi tuoreita, kypsentämättömiä täytteitä.
-Lopuksi Chirashiannos koristellaan kevyesti. Vaikka noilla ehdotelmalistoillani esiintyykin samoja aineksia niin täytteissä kuin koristeissa, älä valitse samaa ainesta sushiisi kahta kertaa. Eli, jos laitoit jo täytteeksi munakasta, älä koristele annostasi munanauhoilla. Sopivan kokoisilla koristeilla (kuten herneillä) voit myös tilkitä täytteestä paikkoja joista riisi paistaa läpi ;)
-Tarjoile sushilisukkeiden, kuten soijan, wasabin ja garin kera.

Hakosushi - Hakosushi on lakatusta puulaatikosta tai muusta neliskanttisesta astiasta tarjoiltava Chirashi, jonka täytteiden kuuluu olla tuoreita ja laadukkaita. Ravintolasta riippuen Hakosushi voi nykyisin olla myös kokin oma erikoisuus, jossa tarjoillaan parhaat ja valikoidut sashimipalat.
Hakosushia kutsutaan tarjoiluastiansa mukaan joskus virheellisesti "laatikkosushiksi". Nimitys kuuluu kuitenkin Oshi-sushille, jonka riisi ja täytteet puristetaan puulaatikossa tai muotissa muotoonsa, ja leikataan suupaloiksi kuin mokkapalat. 

Gomoku - Kolmas Chirashin muoto on Gomoku, jossa täytteet sekoitetaan kevyesti riisin sekaan, jolloin tulos muistuttaa risottoa tai salaattia. "Gomoku" tarkoittaa "Viittä sorttia", ja Gomoku-sushi sisältääkin usein viittä täytettä, ja muista susheista poiketen se valmistetaan useimmiten kypsennetyistä aineksista. Gomoku tarjoillaan perinteisesti laakealta lautaselta, tai kulhosta, kuten salaatti, ja joskus valmis gomoku pirskotetaan kevyesti soijalla, jolloin soijaa ei tarjoilla enää erikseen lisukkeena.

*Kaikki Chirashisushit ovat näyttäviä ja juhlavia, ja niitä tarjoillaankin perinteisesti esim. syntymäpäiväjuhlissa. Chirashit sopivat myös mainiosti bentorasioihin.

Juureskuviot:

Ohjeessa mainittuja juureskuvioita teet helposti makuusi sopivasta juureksesta. Hyviä vaihtoehtoja ovat mm. porkkana, retikka, punajuuri ja nauris.

-Kuori ja huuhtele juures
-Viipaloi juures n.1/2 - 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Mikäli juures on herkästi tummuvaa sorttia, laita valmiit palat jäävedellä täytettyyn astiaan odottamaan kypsennystä:
-Höyrytä tai kiehauta juuresviipaleet kevyesti suolalla maustetussa vedessä kunnes ne pehmenevät
-Siivilöi, ja huuhtele viipaleet kylmällä vedellä, ja painele kuivaksi puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla
-Painele viipaleista sopivalla muotilla kuvioita. Voit myös leikata kuviot käsin terävällä hedelmäveitsellä
-Käytä syötävänä koristeena esim. salaateissa, keitoissa tai susheissa

*Kuvioita voi kokeilla myös mukuloista ja juurista, kuten perunasta, bataatista, tarosta tai maa-artisokasta. Myös parsakaalin kiinteästä varresta saa hyviä viipaleita kuvioihin ;)

Ei kommentteja: