perjantai 27. maaliskuuta 2015

Chirashi Sushi

Chirashi on tarjoilu- tai annosastiasta nautittava sushi, joka muistuttaa näin länsimaisittain katsottuna salaattia. Chirashi nimenä tarkoittaa "sommiteltua" tai "katettua", mikä tarkoittaa, että täytteet ja riisi tarjoillaan yhdessä kulhosta, kuten donburi, erona tietenkin se että sushi on kylmä ruokalaji, jossa käytetään etikoitua riisiä, eikä chirashi-sushin täytteitä yleensä kypsennetä.
Chirashi-sushit ovat alkujaan olleet lihattomia, mutta se on nykyään suosittu tapa tarjoilla sashimia, eli raakaa kalaa ja muita raakoja mereneläviä (=Kaisen chirashi sushi). Tällöin se on helppo sekoittaa sashimidoniin (=Kaisen Don). Sashimichirashi tunnetaan myös Hakosushina.
Chirashi on hauska sushi, johon voit valita rohkeasti useampia täytteitä mielen mukaan. Valitse sekä tuoreita, että säilöttyjä/etikoituja täytteitä. Mikäli käytät etikoituja täytteitä, et välttämättä tarvitse soijaa sushisi kera. Suupalamaisimmista sushilajeista poiketen, chirashia ei koskaan syödä sormin, vaan aina puikoilla. Chirashi on Japanissa myös suosittua koti/ juhla/ illanistujaisruokaa; Pöytään katetaan riisi ja täytteitä, josta ruokailijat voivat koota itse oman annoksensa.
Chirashista on olemassa kolme erilaista perus-lajia, vaikkakin alueittain löytyy omia erikoisuuksia.

Edo-Chirashi - Tämä on se "Perus-chirashi", ja tunnetaan myös Edomae-chirashina. Edo-chirashissa täytteet asetellaan sushiriisin päälle ja tarjoillaan. Edo-chirashi tarjoillaan yleensä donburi- tai riisikulhosta, mutta sen voi kotioloissa tarjoilla myös bento-laatikosta, tai syvähköltä lautaselta. Muiden sushien tapaan Edo-chirashin täytteiden kuuluu olla (,mahdollista munakasta tai äyriäisiä ehkä lukuun ottamatta,) tuoreita ja raikkaita. Täytteitä kuuluu perinteisesti olla runsaasti, tai ainakin runsaan näköisesti niin, ettei riisi näy niiden alta. Lopuksi Chirashiannos koristellaan, ja tarjoillaan sushilisukkeiden, kuten soijan, wasabin ja garin kera.

(Avokadolla, Siitakesienillä, Tuorekurkulla, Kinshi Tamagolla ja Kanelibasilikalla katettu Edo-chirashi. Koristeena juureskuvioita porkkanasta)

Tarvitaan:
Keitettyä riisiä
Sushietikkaa

Täytteitä, kuten:
Avokadoa
Inari-, tai Abura-agea
Tuorekurkkua
Sokeriherneitä
Vihreitä papuja (ryöppää ennen käyttöä)
Ituja
Mizunaa
Melonia
Lootuksenjuurta
Bambunversoja (ryöppää tuoreet ennen käyttöä)
Höyrytettyä porkkanaa
Sieniä
Tofua, tms.

Koristeeksi, esim:
Norihiutaleita
Kizami-noria
Krassia
Rucolaa
Mizunaa
Veripeippiä
Ruohosipulia
Herneitä
Juureskuvioita (lue eteenpäin)
Paahdettuja seesaminsiemeniä
Etikoituja kasviksia, kuten retikkaa

Lisäksi:
Sushisoijaa
Garia
Wasabia

-Riisiä ei tarvitse kiillottaa tähän sushiin, vaan kevyesti puuroutuneet jyvät on helpompi syödä
-Valitse kahdesta kuuteen täytettä, ja yhdestä-kolmeen koristetta. Esikäsittele täytteet tarpeen mukaan ja leikkaa ne sopiviksi suupaloiksi
-Lusikoi riisi annoslaatikkoon tai -kulhoon, ja painele se kevyesti pohjakerrokseksi
-Sommittele täytteet annoksen päälle niin että riisi peittyy kokonaan. Suosi tuoreita, kypsentämättömiä täytteitä.
-Lopuksi Chirashiannos koristellaan kevyesti. Vaikka noilla ehdotelmalistoillani esiintyykin samoja aineksia niin täytteissä kuin koristeissa, älä valitse samaa ainesta sushiisi kahta kertaa. Eli, jos laitoit jo täytteeksi munakasta, älä koristele annostasi munanauhoilla. Sopivan kokoisilla koristeilla (kuten herneillä) voit myös tilkitä täytteestä paikkoja joista riisi paistaa läpi ;)
-Tarjoile sushilisukkeiden, kuten soijan, wasabin ja garin kera.

Hakosushi - Hakosushi on lakatusta puulaatikosta tai muusta neliskanttisesta astiasta tarjoiltava Chirashi, jonka täytteiden kuuluu olla tuoreita ja laadukkaita. Ravintolasta riippuen Hakosushi voi nykyisin olla myös kokin oma erikoisuus, jossa tarjoillaan parhaat ja valikoidut sashimipalat.
Hakosushia kutsutaan tarjoiluastiansa mukaan joskus virheellisesti "laatikkosushiksi". Nimitys kuuluu kuitenkin Oshi-sushille, jonka riisi ja täytteet puristetaan puulaatikossa tai muotissa muotoonsa, ja leikataan suupaloiksi kuin mokkapalat. 

Gomoku - Kolmas Chirashin muoto on Gomoku, jossa täytteet sekoitetaan kevyesti riisin sekaan, jolloin tulos muistuttaa risottoa tai salaattia. "Gomoku" tarkoittaa "Viittä sorttia", ja Gomoku-sushi sisältääkin usein viittä täytettä, ja muista susheista poiketen se valmistetaan useimmiten kypsennetyistä aineksista. Gomoku tarjoillaan perinteisesti laakealta lautaselta, tai kulhosta, kuten salaatti, ja joskus valmis gomoku pirskotetaan kevyesti soijalla, jolloin soijaa ei tarjoilla enää erikseen lisukkeena.

*Kaikki Chirashisushit ovat näyttäviä ja juhlavia, ja niitä tarjoillaankin perinteisesti myös syntymäpäiväjuhlissa. Chirashit sopivat myös mainiosti bentorasioihin.Alueittain chirashi sushi tunnetaan myös Bara sushina.

Kasviskuviot:

Ohjeessa mainittuja kasviskuvioita teet helposti makuusi sopivasta juureksesta, mukulasta, tms. kiinteästä kasviksesta. Hyviä vaihtoehtoja ovat mm. porkkana, retikka, punajuuri, nauris, peruna, taro, bataatti, maa-artisokka, ja kukkakaalin-, tai broccolinvarsi.

-Kuori ja huuhtele kasvis
-Viipaloi n.1/2 - 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Mikäli kasvis on herkästi tummuvaa sorttia, laita valmiit palat jäävedellä täytettyyn astiaan odottamaan kypsennystä:
-Höyrytä tai kiehauta juuresviipaleet kevyesti suolalla maustetussa vedessä kunnes ne pehmenevät
-Siivilöi, ja huuhtele viipaleet kylmällä vedellä, ja painele kuivaksi puhtaalla keittiöpyyhkeellä tai talouspaperilla
-Painele viipaleista sopivalla muotilla kuvioita. Ja, jos taitoa löytyy, voit myös veistää kuviot käsin terävällä hedelmäveitsellä

*Kasviskuviot sopivat syötäviksi koristeiksi paitsi sushiin, niin myös salaatteihin, pataruokiin, ja valmiisiin ruoka-annoksiin.
Valmiit kasviskuviot sopivat myös hyvin pakastettaviksi ;)

Ei kommentteja: