tiistai 17. tammikuuta 2012

Metsästäjänleivät Kahdella Tavalla

Nurkan takana kolkuttavan Sudenpäivän kunniaksi postaan syötävää, joka on helppo muokata lihaiseksi. Monille tuttu metsästäjänleipä kuuluu kiistämättä katettujen leipien klassikoihin; Suuri hampurilaispihvi kermaisella metsäsienikastikkeella. Noidankodon keittiössä kokeilin vaihteeksi jotain uutta, mutta laitan tähän sekä tuon perinteisen, että noidan kokeilunhalusta syntyneen, vähän erilaisemman version ;)

Perinteiset Metsästäjänleivät:

Muutama viipale sekaleipää, limppua, ruisleipää tai vaikka graham-paahtista
Suunmukaisia, hampurilaispihvejä muistuttavia pihvejä
Markista paistamiseen
Annos sienikastiketta (lue eteenpäin)

*Nosta mahdolliset pakastepihvit sulamaan huoneenlämpöön n. tuntia ennen ruoanlaittoa, tai jääkaappiin sulamaan jo edellisenä iltana.

-Leipäviipaleita tarvitset tietenkin yhtä monta kuin sinulla on pihvejä
-Paista pihvit pannulla, nostele kypsät pihvit sivuun
-Paista pari-kolme (pannun koosta riippuen) leipäviipaletta kerrallaan pihvinpaistopannulla niin, että leipä ruskistuu kevyesti. Voit myös paahtaa leivät uunissa (200'C asteessa vastusten alla, kunnes leipä muuttuu kullanruskeaksi). Jos paahdat leivät uunissa, suosittelen, että voitelet ne kevyesti margariinilla ennen paahtoa
-Nosta valmiit leipäviipaleet lautasille, ja aseta päälle paistettu pihvi ja lusikoi vielä leiville kastiketta. Rouhi pinnalle hieman mustapippuria ja koristele hienonnetulla persiljalla
-Tarjoile tuoreen persiljan ja esim. suolakurkkujen tai etikkapunajuurten kera.

Kuorrutetut Metsästäjänleivät Uunissa:

Muutama viipale sekaleipää, limppua, ruisleipää tai vaikka graham-paahtista
Suunmukaisia, hampurilaispihvejä muistuttavia pihvejä
Markista paistamiseen ja voiteluun
Annos sienikastiketta (lue eteenpäin)
Ripaus cayennenpippuria
Voimakasta juustoa/juustoketta viipaleina tai raasteena

-Leipäviipaleita taas tarvitset yhtä monta kuin sinulla on pihvejä
-Paista pihvit, jne.
-Kun valmistat kastikkeen, mausta sitä kevyesti cayennenpippurilla
-Laita uuni lämpeämään 225'C asteeseen
-Voitele leipäviipaleet kevyesti margariinilla ja asettele ne vierekkäin leivinpaperilla katetulle uunipellille
-Asettele jokaisen leivän päälle paistettu pihvi, ja lusikoi pihveille sienikastiketta
-Kuorruta leivät runsaasti juustolla tai juustokkeella, ja paista 225'C asteessa, kunnes juusto sulaa.

*Näistä kuorrutetuista leivistä naureskeltiin miehen kanssa, että onkohan nämä nyt Noidanmetsästäjänleipiä ;D

Kermainen Sienikastike:

n.1 l Maidottomia metsäsieniä tai ruskeita herkkusieniä
1 Suikaloitu sipuli
Pari hienonnettua valkosipulinkynttä (tai maun mukaan)
3 dl Kaurakermaa
1 tl Kuivattua timjamia
1/2 dl Hienonnettua, tuoretta persiljaa
Suolaa ja pippuria
Voita paistamiseen

-Perkaa sienet; Huuhtele pois mahdolliset roskat, leikkaa tyviosa pois ja leikkaa isohkot sienet puoliksi tai neljään osaan. Pienet voi laittaa kokonaisina
-Sulata voi pannulla ja kuullota siinä valkosipulia ja sipulia kunnes sipuli pehmenee
-Lisää pannulle sienet ja paista kunnes sienet pehmenevät ja neste hieman haihtuu. Mausta paistamisen aikana kuivatulla timjamilla
-Lisää kaurakerma, hauduta kunnes koostumus on sopiva (tämä kastike saa olla paksua). Mausta suolalla ja pippurilla
-Lisää persilja, sekoita hyvin, nosta sivuun.

*Käytin leipiin siis Hälsanin soijapihvejä, mutta myös Anamman vegepihvejä kannattaa kokeilla. Blogiresepteistäni leipiin sopivat erityisesti Mustapapupihvit, tai Tuhdit pihvit. Suosittelen juustokkeeksi joko mozzarella-tyyppistä- tai savustettua juustoketta raasteena, tai sitten ohutta kerrosta Juustokekuorruketta.
Kastikkeeseen voit käyttää myös esikäsiteltyjä, maitoisia metsäsieniä, kuten rouskuja, sekä muita sieniä mitä nyt sattuu löytymään, kuten vaikka tatteja ja haperoita.
Jos teet kastikkeen viljelysienistä, kokeile joukkoon myös tuoreita siitakkeita, niissä on hyvin metsäsienimäinen aromi.

Ei kommentteja: