torstai 7. elokuuta 2014

Kaeshi ja Mentsuyu

Kaeshi tunnetaan myös nimellä Hon-gaeshi, joka tarkoittaa suunnilleen samaa kuin autenttinen tai alkuperäinen. Kaeshi on eräänlainen kastiketiiviste/mausteseos, jota käytetään etenkin nuudeliruokien maustamiseen.

Kaeshi:

1 1/2 dl Miriniä
päälle 1/2 dl Sokeria
2 1/2 dl Soijaa
2 rkl Tummaa soijaa

-Mittaa kattilaan mirin ja sokeri, ja kuumenna sekoitellen kunnes sokeri liukenee. Seos ei saa kiehua
-Lisää soija, ja jatka kuumentamista (seos ei saa kiehua) kunnes seos on hieman saennut (=nestettä on haihtunut)
-Kaada seos sopivaan, tiiviisti suljettavaan purkkiin ja anna jäähtyä. Valmis kaeshi on hieman siirappimaista, makeahkoa ja tuoksuu hyvälle.
-Sulje purkki ja säilytä valmista Kaeshia jääkaapissa
-Kaeshi säilyy useita kuukausia, ja sitä voi lisäillä ruokiin tarpeen mukaan. Voit keittää kerralla myös tuplamäärän

Mentsuyu

Kun Kaeshiin lisätään konbua, ja kuivattua siitakesientä tai katsuobushi-hiutaleita (tonnikala) syntyy Mentsuyu- niminen, voimakkaamman makuinen kastike:

3 dl Kaeshia
n.1/2 Postikortin kokoinen pala Konbua
1 Kuivattu siitakesieni

-Liota konbu ja siitakesieni pienessä vesimäärässä. Huom. Konbun eikä sienen liotusvettä ei kannata heittää pois, sillä nehän ovat dashia (lue eteenpäin)
-Kun olet lisännyt soijan Kaeshiin, lisää samalla konbu ja siitake, ja kiehauta seos
-Keitä seosta miedolla lämmöllä 4-6 minuuttia, ja nosta sivuun
-Anna seoksen jäähtyä rauhassa ja siivilöi pois sattumat
-Lopuksi Mentsuyu siivilöidään, ja säilötään samoin kuin Kaeshi.

Mentsuya ohennetaan kuumaan dashiin tai veteen ohuemmaksi liemeksi jolloin syntyy maukas nuudelikeittoliemi, Kaketsuyu, joka yleensä kaadetaan kuumien nuudelien päälle.
Jos Kaeshi tai Mentsuyu taas käytetään nuudeleiden kylmänä, dippikastikkeena/kastikkeena kuten esim. Zaru Soban kera se on Tsuketsuyu.

*Joskus resepteihin sisältyy sake tai sokerin määrä vaihtelee, mutta itse olen onnistunut aina tällä "koreilemattomalla" perusreseptillä. Kaeshia voi löytää myös valmiina tiivisteenä aasialaisista kaupoista, mutta niiden laatu vaihtelee suuresti. Kaeshi voi itsessään sisältää tonnikalaa tai sitten seos on liian makeaa tai maistuu liikaa MSG:ltä o_O Kannattaa siis tehdä itse..
En myöskään koskaan käytä tonnikaloja keittiössäni, mainitsin Katsuobushin vain informaatioarvon vuoksi.

Ei kommentteja: