Mestarinkastike/Mestarikastike
eli Master Sauce/ Master stock (Lushui Zhi) on perinteinen, kiinalainen liemi/kastike,
jolle ei oikeastaan ole olemassa yhtä "oikeaa", tarkkaa reseptiä, vaan
kastike syntyy kussakin keittiössä erikseen kokkailun lomassa. Mestarinkastike ei myöskään ole tarkka käännös, vaan kiinalainen termi Lu tarkoittaa ennemminkin
"haudutettua" tai "ruoaksi valmistettua". Oikeampi termi saattaisi siis olla
Haudutusliemi/-kastike?
Mestariliemi syntyy, kun ruoan valmistuksessa käytetty käytetty liemi (etenkin liharuoan sellainen), otetaan talteen ja käytetään aina uudelleen,
yhdistäen se kokkaillessa muihin paistin- ja keitinliemiin, jolloin se hautuu,
voimistuu ja saa makua. Mestarinkastiketta
käytetään sekä liemenä että mausteena:
-Lientä ei tarvitse siivilöidä, mutta kuori
liika rasva pois
-Jatka tarvittaessa vedellä, tai hauduta kasaan.
-Säilö kastike pakastimeen käyttökertojen välillä. Näin
se säilyy pisimpään.
Oikein käytetty kastike on vähän kuin
taikinajuurileipä, eli ei lopu koskaan, vaikka sen määrä ja maku
voivatkin hieman vaihdella vuosien varrella.
Ehtaa mestarikastiketta ei myöskään koskaan pakasteta, vaan sen säilyvyys perustuu täysin kastikkeen jatkuvaan käyttöön. Eli liemi, jota haudutellaan/keitellään koko ajan, ei ehdi pilaantua.
*Yleensä lehmälle ja possulle, kanalle, ja kalalle/vedeneläville on omat liemensä, joita harvemmin sotketaan keskenään. Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista voi löytää valmiita
kastikeaineksia (Master Sauce Mix), mutta se ei vielä tee master-kastiketta/-lientä.
Master Sauce Mix on pelkkä mausteseos, jolla valmistettava liemi on
tarkoitus maustaa. Master siitä tulee vasta useamman kokkauskerran jälkeen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti