torstai 14. helmikuuta 2013

Lushui Zhi

Mestarinkastike/Mestarikastike eli Master Sauce (Lushui Zhi) on perinteinen, kiinalainen kastike, jolle ei oikeastaan ole olemassa yhtä "oikeaa", tarkkaa reseptiä, vaan kastike syntyy kussakin keittiössä erikseen kokkailun lomassa. Mestarinkastike ei myöskään ole tarkka käännös, vaan kiinalainen termi Lu tarkoittaa ennemminkin "haudutettua" tai "ruoaksi valmistettua". Oikeampi termi saattaisi siis olla Haudutuskastike?

Mestarikastike syntyy, kun ruoan valmistuksessa käytetty käytetty liemi, etenkin liharuoan liemi, otetaan talteen ja käytetään aina uudelleen, yhdistäen se kokkaillessa muihin paistin- ja keitinliemiin, jolloin se hautuu, voimistuu ja saa makua. Mestarinkastiketta käytetään sekä liemenä että mausteena:

-Lientä ei tarvitse siivilöidä, mutta kuori liika rasva pois
-Jatka tarvittaessa vedellä, tai hauduta kasaan.
-Säilö kastike pakastimeen käyttökertojen välillä. Näin se säilyy pisimpään.

Oikein käytetty kastike on vähän kuin taikinajuurileipä, eli ei lopu koskaan, vaikka sen määrä ja maku voivatkin hieman vaihdella vuosien varrella.

*Aasialaisia elintarvikkeita myyvistä kaupoista voi löytää valmiita kastikeaineksia (Master Sauce Mix), mutta se ei vielä tee kastiketta. Master Sauce Mix on pelkkä mausteseos, jolla valmistettava liemi on tarkoitus maustaa.

Ei kommentteja: